Surowce zwierzęce - ocena i wykorzystanie
- Kategoria:
- nauki przyrodnicze (fizyka, chemia, biologia, itd.)
- Wydawnictwo:
- Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Sp.z o.o.
- Data wydania:
- 2004-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2004-01-01
- Liczba stron:
- 512
- Czas czytania
- 8 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8309017839
- Tagi:
- Technologia żywności Produkcja żywności Produkcja Żywność
Niniejszy podręcznik akademicki, opracowany przez zespól autorów specjalizujących się w zakresie oceny surowców zwierzęcych, jest przeznaczony w głównej mierze dla studentów kierunków zootechnicznego, towaroznawstwa, technologii żywności i żywienia człowieka. Może być również przydatny dla służb zootechnicznych i surowcowych oraz obsługi celnej, które z racji wykonywania zawodu mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi lub ich przetwórstwem.
Książka nasza zawiera 11 podstawowych rozdziałów, w których omówiono wszystkie surowce i produkty pozyskiwane od zwierząt gospodarskich, drobiu i pszczół, poczynając od mleka, poprzez mięso, ryby, jaja, produkty pszczele i wełnę, a kończąc na skórach.
Podręcznik tego typu, tzn. omawiający najważniejsze surowce zwierzęce, opracowany pod redakcją nieżyjącego już prof. Piotra Znanieckiego, został wydany przez PWRiL prawie przed 20 laty, tj. w 1986 roku. W tym czasie w Polsce i na świecie zaszły ogromne zmiany, także w nauce i rolnictwie. Dotyczą one głównie technologii produkcji, metod i systemów oceny jakości surowców i artykułów żywnościowych, ale nade wszystko ustawodawstwa. W nowym podręczniku staraliśmy się przedstawić nowe, wykorzystywane obecnie metody oceny jakości surowców i produktów zwierzęcych oraz zamieścić akty prawne regulujące produkcję żywności pochodzenia zwierzęcego, a obowiązujące w Polsce po l maja 2004 r.
Zdajemy sobie sprawę, że ze względu na ograniczoną objętość książki nie mogliśmy wyczerpująco omówić wszystkich zagadnień. Zamieszczona na końcu każdego rozdziału bibliografia powinna jednak umożliwić Czytelnikowi dotarcie do literatury źródłowej i uzupełniającej, dostarczając więcej wiadomości na temat interesujących go problemów.
Zamieszczone w podręczniku prezentacje kilku firm związanych z przetwórstwem surowców zwierzęcych dotyczą zakładów współpracujących z Akademią Rolniczą w Lublinie, głównie z zespołem Katedry Oceny i Wykorzystania Surowców Zwierzęcych.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
OPINIE i DYSKUSJE