Pierwszy krok w chmurach. Opowiadania

220 str.
- Wydawnictwo Iskry
- literatura polska proza Hłasko literatura powojenna
- literatura polska proza Hłasko literatura powojenna
Szesnaście opowiadań zawartych w debiutanckim tomie Marka Hłaski ‒ jednego z najbardziej wyrazistych polskich prozaików ‒ przedstawia naturalistyczne obrazy z czasów realizmu socjalistycznego. Wykreowany w nich dosadny, szorstki i pozbawiony złudzeń świat to nie tylko przejmujący zapis ludzkich losów, ale też głębokie studium psychologiczne bohaterów, którzy w różny sposób próbują buntować się przeciwko zastanej rzeczywistości.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [4]
Z Hłaską mam tak, że jedne opowiadania podobają mi się bardzo, a inne w ogóle. Tytułowe jest z całego tego zbioru chyba najlepsze, za to najtrudniejszą przeprawę miałam z jednym z najdłuższych, z „Bazą Sokołowską”. Reszta taka pośrodku, jedne opowiadania są bardziej dosadne, w innych miałam poczucie, że czegoś brakuje (często tak mam z opowiadaniami, dlatego nie za bardzo...
więcejMój pierwszy kontakt z prozą Hłaski uznaję za udany. Jestem zachwycona realizmem jego opowiadań, choć od realizmu staram się w książkach uciekać. W przypadku Hłaski to realizm melancholijny. Po tej lekturze wiem, że życie jest ciężkie, że ludzie okrutni, a świat nie jest miejscem przyjaznym. Ale i tak mistrzostwo posługiwania się słowem jest ponad wszystkim.
więcej"W naszym...
Marek Hłasko, moja literacka miłość. Uwielbiam za styl i język. Podziwiam, za beletrystyczny „brud” i polską mentalność. Fascynuje mnie Jego inny świat. Świat ciemny, ponury, plugawy, wulgarny. Świat pijaństwa, biedy, kurtyzan i „kultury”. Miał 35 lat, nasz polski James Dean. To on pokazał mi jak wygląda piekło, jak wyglada walka o egzystencję, jak wygląda bezradność wobec...
więcejKsiążka jest zbiorem opowiadań. Pan Hłasko pisze świetnie, czytelnie, poetycznie a zarazem prosto - cudowny styl. Możemy przeczytać o życiu zwyczajnych Polaków z nie tak dawnej przeszłości, a w dodatku z niezwykłej przeszłości zwanej socrealizmem, która już nie wróci..
więcejPo prostu mogę tylko polecać, te opowiadania pozostają w pamięci ze względu na charyzmę pisarza,...