Luca Vitiello

- literatura obyczajowa, romans
- Born in Blood Mafia Chronicles (tom 0.5)
- Luca Vitiello
- NieZwykłe
- 2020-07-29
- 2020-07-29
- 2019-06-26
- mafia romans
Bestsellerowa powieść Złączeni honorem z perspektywy Luki Vitiello!
Luca był potworem. Okrucieństwo płynęło w jego żyłach niczym trucizna, podobnie jak u każdego mężczyzny z rodziny Vitiello. Jego ojciec zatroszczył się, żeby syn nigdy o tym nie zapominał. Ojcowski nóż i nieznoszące sprzeciwu słowa miały wyrzeźbić mafiosa z krwi i kości, prawdziwego Vitiello.
Od urodzenia miał zostać capo, rządzić twardą ręką, budzić respekt i być bezlitosnym.
Kiedy ojciec znalazł mu żonę, oznajmił: „Mam nadzieję, że spodoba ci się podcinanie jej skrzydeł”. Luca wiedział, że wszyscy czekają na to, aż złamie Arię. Obedrze z niewinności i dobra, które w sobie miała.
Zniszczenie jej byłoby dla niego naturalne. W końcu był potworem, którego wszyscy się bali.
Swoją przygodę z Corą Reilly zaczęłam od niby jednotomówki, czyli "Słodka pokusa". Bardzo mi się spodobała (mimo iż to dalej był świat przedstawiony w serii "Złączeni" i nie we wszystkich postaciach można się było połapać) i postanowiłam zapoznać się chociaż z podstawową serią - czyli właśnie tą.
Cóż, jako że ja lubię czytać wszystko od "zarania dziejów", to postanowiłam zacząć od "Luca Vitiello". I tu się nie zawiodłam. Ostry język, ciągła akcja, i - W KOŃCU - jakiekolwiek przedstawienie interesów, którymi zajmują się gangsterzy. Niestety, autorki mają paskudny zwyczaj umiejscawiania bohaterów w świecie, którego z niewiadomych przyczyn nie chcą przedstawić czytelnikowi głębiej. Ej, bo kto może wiedzieć, czym zajmuje się mafia albo gang motocyklowy? Choć to fikcja, to i tak pasowałoby to napisać prosto z mostu, a nie domyślać się!
ALE, ALE: Cora Reilly OPISUJE świat mafii. Tego mi brakowało w wielu książkach. I, cóż, nie ukrywam, że uwielbiam książki z męskiego punktu widzenia, o ile są dobrze napisane. A "Luca" jest napisany po prostu ŚWIETNIE. Jedyne czego mi brakowało, to "wstawek" niektórych przemyśleń Arii, ale to pewnie przedstawi tom pierwszy. Mam tylko nadzieję, że nie będzie to tak wtórne, jak w Greyu.
więcej Pokaż mimo toCóż, jako że ja lubię czytać wszystko od "zarania dziejów", to postanowiłam...
Kocham Luce
Kocham Luce
Pokaż mimo toUwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam!
W tej książce jest dużo mroku i przemocy, ale w takim właśnie świecie się urodził. Do tego został wychowany. Bardzo mi się podobało jak zostały pokazane zmiany zachodzące w postaci od momentu kiedy do jego życia wkroczyła Aria.
Część opisów jest bardzo brutalna i krwawa do czego już się zdecydowanie przyzwyczaiłam czytając pozostałe tomy serii. Pomimo tego, że wydarzenia mające miejsce już w większości były znane czytelnikowi na kilka z nich autorce jednak udało się rzucić nowe światło. Idealnym przykładem jest chociażby śmierć Salvatore Vitiello czy motywy, które doprowadziły do ślubu.
Jak na razie historia Arii i Luci jest moją ulubioną i bardzo często do niej wracam. Moim zdaniem ta książka jest jej wspaniałym uzupełnieniem i daje pełniejszy obraz wydarzeń opisanych w pierwszym tonem. Zmiany które zachodzą w głównym bohaterze pokazują, że w każdym potworze znajduje się dobro.
Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam!
więcej Pokaż mimo toKsiążka opisuje wydarzenia zawarte w pierwszym tomie serii z perspektywy głównego bohatera "Złączonych honorem". Dowiadujemy się też więcej o jego przeszłości. Pozwala nam to zobaczyć co ukształtowało Lucę, a także wydarzenia z jego perspektywy dzięki czemu mamy pełniejszy obraz historii jego i Arii.
W tej książce jest dużo...
Uwielbiam książki z męskiego punktu widzenia. A Luca jest niesamowity.
Uwielbiam książki z męskiego punktu widzenia. A Luca jest niesamowity.
Pokaż mimo toLuca i Aria to jedna z moich ulubionych par napisanych przez Core😍. Chociaż Aria w niektórych momentach była trochę irytująca (bo była naiwna), a Luca miał problemy z agresją, to kocham ich całym sercem..❤️
„Luca Vitiello” to „złączeni honorem” tylko w całości z perspektywy Luca. Ja osobiście kocham czytać książki z dwóch perspektyw, wiec czytanie tej książki sprawiło mi wielką przyjemność. W Luce dostajemy dodatkowe sceny, które fajnie dopełniają historie Luca i Ari.😍
Według mnie książka jest warta przeczytania!!!! Nawet uważam że była lepsza niż sami „złączeni honorem”🙈
Bardzo, bardzo polecam!!!😘
więcej Pokaż mimo to„Luca Vitiello” to „złączeni honorem” tylko w całości z perspektywy Luca. Ja osobiście kocham czytać książki z dwóch perspektyw, wiec czytanie tej książki sprawiło mi...
Naprawdę dobra książka. Perspektywę Luci czytało mi się chyba nawet lepiej.
Naprawdę dobra książka. Perspektywę Luci czytało mi się chyba nawet lepiej.
Pokaż mimo toJedna z pozycji, które zaczynasz czytać jednego dnia a kończysz drugiego.
Niesamowicie wciągająca!
Jedna z pozycji, które zaczynasz czytać jednego dnia a kończysz drugiego.
Pokaż mimo toNiesamowicie wciągająca!
Ta książka jest... straszna. Zaczynając od przekoloryzowanego języka, po próby autorki odnalezienia się w "mafijnym, brutalnym świecie", kończąc na opisie związku opierającego się na strachu, milczeniu i seksie. Akcji praktycznie nie ma. Ta kiążka nie reprezentuje sobą absolutnie nic.
Pokaż mimo toChciałam przeczytać książkę z mafijnym klimatem. Dostałam nudne nic. Absurdalną opowieść o facecie który nie może się opanować na widok młodej ładnej kobiety. Ona natomiast rozpieszczona głupia trzpiotka.
Nie wiem właściwie o czym jest ta książka oprócz wiecznych scen seksu. Język tak wulgarny, że odkładałam ją kilkakrotnie w ogarniającym mnie gniewie. Nieścisłości w fabule świadczą, że autorka albo nie przywiązywała wagi do tego by wszystko ze sobą współgrało lub pisała to na raty.
Mafijny ksiąze który biega między imprezami i dziwkami, naprawdę?
Nie odczułam wrażenia że czytam o mafiozach.
Nie jest to opowieść o uczuciu a na pewno nie o miłości. Luca czuje tylko pociąg i obsesję na punkcie ciała swojej młodej żony.
Wiele razy nachodziła mnie myśl jak potoczyły by się jej losy gdyby była przeciętna, normalna a nie najpiękniejsza na świecie.
Nudna, irytujaca czasami aż śmieczna historia o niby groźnym mężczyźnie i niby wystraszonej kobiecie.
Nie sięgne po kolejne części i żadną inną książkę autorki.
Nie polecam
więcej Pokaż mimo toNie wiem właściwie o czym jest ta książka oprócz wiecznych scen seksu. Język tak wulgarny, że odkładałam ją kilkakrotnie w ogarniającym mnie gniewie. Nieścisłości w...
Niesamowicie spędzony czas przy czytaniu to druga książka tej autorki i wiem ze nie ostatnia . Nie mogę sie oderwać . Mimo brutalnych scen bardzo mnie zaskoczyło jak na Luce wpłynęła Aria jak stała się jego ukochaną , jak mężczyzna który nie zaznał miłości w dzieciństwie jest w stanie pokochać żonę .