Grób

Okładka książki Grób Max Czornyj
Okładka książki Grób
Max Czornyj Wydawnictwo: Filia Cykl: Liza Langer i Orest Rembert (tom 2) Seria: Mroczna strona kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Liza Langer i Orest Rembert (tom 2)
Mroczna strona
Wydawnictwo:
Filia
2020-02-12
2020-02-12
Tagi:
literatura polska grób cmentarz morderca

Patronaty LC

Książki autora

Wspominanie o sobie we wlasnej ksiazce jest szczytem megalomanstwa. Mozesz sobie na to pozwolic jesli jestes Stepehenem Kingiem, ale na pewno nie Czornyjem albo, o zgrozo, Mrozem.

Nieco lepiej czytało się niż pierwszy tom, bardziej treściwa. Trudno było ją odłożyć, naprawdę wciąga. Mroczny klimat, dobrze poprowadzona fabuła. Można domyślić się kto jest czarnym charakterem, jednak nie umniejsza to zakończeniu. Naprawdę dobra lektura, polecam.

Trochę lepsza od pierwszego tomu . Tu nie ma już wielowątkowości jak w pierwszym tomie i "deszczowy pies" pojawią się w lepszej odsłonie. Czyta się nieźle, ale zakończenie trochę z gatunku tych fantastycznych. Acha , i po przeczytaniu 1/3 treści domyślasz się kto jest jest ten zly. Przeczytałam bo kupiłam w pakiecie 3tomow.

Muszę przyznać, że chociaż czytam Maxa Czornyja od lat, to wciąż zdarza mu się mnie zaskakiwać pozytywnie i negatywnie. Na szczęście jednak częściej zachwycam się jego twórczością, a cykl z Lizą Langer i Orestem Rembertem, który właśnie odkrywam, urasta powoli w moich oczach do ścisłego topu pośród jego książek.
"Grób" to drugi tom tej serii i byłam bardzo ciekawa, czy odnajdę w nim to, co oczarowało mnie w "Ślepcu". Widoczne są różnice, na szczęście główni bohaterowie pozostali... chciałam napisać tacy sami, ale u Lizy trochę się jednak zmieniło, dzięki temu jej charakter stał się jeszcze bardziej wyrazisty, co oczywiście tylko podkręciło jej relację z Orestem, a na mojej twarzy wywoływało uśmiech.
Sama sprawa kryminalna była dość mocno skomplikowana, dokładnie tak jak lubię, a zakończenie totalnie mnie zaskoczyło. Nie spodziewałam się ani tego kto okazał się sprawcą, ani tym bardziej jego motywacji. Może akcja sama w sobie nie była szczególnie porywająca, ale końcówka wynagrodziła mi te niektóre nieco nużące fragmenty.
Zastanawia mnie mocno sam Orest. Ta postać jest mocno tajemnicza, Liza niby też, ale jednak znamy jej przeszłość i wiemy, co wpłynęło na jej osobowość. Profiler jest za to intrygującą białą kartką, a to tylko jeszcze bardziej zachęca mnie do jak najszybszego nadrabiania kolejnych tomów. Naprawdę mam wrażenie, że ten duet to najlepiej wykreowani bohaterowie Czornyja, nie tak ekscentryczni jak Honoriusz i Allegra, ale też nie otoczeni taką specyficzną podniosłością jak Eryk i Tamara. Po prostu najbliżej im do zwykłych ludzi i chyba z tego przede wszystkim wynika moja sympatia do nich.
Warto też zwrócić uwagę na to, że poprzez Oresta autor przybliża nam nieco pracę profilera i robi to na tyle wiarygodnie, że Jan Gołębiowski i Bogdan Lach zdecydowali się podkreślić to w blurbach. Nie ukrywam, że ten zawód mnie fascynuje, więc cieszę się, że w końcu ktoś rzetelnie podszedł do tego tematu w kryminale.
"Grób" to ciekawe rozwinięcie serii rozpoczętej śledztwem w sprawie Ślepca. Może ta powieść nie porywa aż tak jak pierwszy tom, ale mimo to trzyma w napięciu od początku do końca, a to przecież najważniejsze. Dobrze, że dwie kolejne części już na mnie czekają.
Moje 8/10.

"Grób" to drugi tom tej serii i byłam bardzo ciekawa, czy...

więcej Pokaż mimo to

Tą część czytało się znacznie lepiej. Główna bohaterka nie jest już tak dołująca, ale nadal trochę irytująca. Fabuła ciekawa, choć czasem miałam wrażenie że tekst nie potrzebnie się dłuży. Pisanie o tym, że jeden z bohaterów czyta książki autora było trochę słabe. Przeczytam kolejną część tylko dlatego, że już ją kupiłam, ale jeśli wyjdą kolejne części mocno zastanowię się przed kupnem.

📖📖📖📖📖
"Grób" sprawdź cenę
Max Czornyj
Pora na drugą książkę Maxa Czornyja, tym razem z lutego 2020. Kolejna część o policjantce i profilerze. Tym razem stoją nad zbiorowym grobem w Gdańskim lesie, prawdopodobnie z czasów wojny, za chwilę autor wprowadza postać biznesmena Gromczyńskiego z tajemniczą przesyłką i zniknięcie młodej dziewczyny... Jednakże te wszystkie sprawy prawdopodobnie coś łączy. W międzyczasie ktoś bierze sobie Panią komisarz na celownik, tak więc wielowątkowość jest mocną stroną tej pozycji. Niezła fabuła, wartka akcja pozwalają ponownie przepłynąć przez kolejną część, wciągnąć się w historię i odkryć kolejne zagadki. Choć mocne oraz brutalne sceny może nie są dla każdego, ale weźmy pod uwagę, że to już znak rozpoznawczy autora, co również scala wszystkie części tej historii. Tak samo jak w poprzednim tomie Czornyj zwodzi nas na manowce, więc jeszcze raz trudno nam odkryć kto stoi za tym wszystkim, ale nadaje to smaczku tej książce, natomiast wyraziste postacie po raz kolejny zaskakują.
Bez wątpienia mogę sięgnąć po trzecią część.

Miłego dnia!

📖📖📖📖📖
"Grób" sprawdź cenę
Max Czornyj

więcej Pokaż mimo to

Nie przepadam za tą serią i akurat tym duetem bohaterów. Drugi tom tego nie zmienił. Autor powielił wszystkie przerysowane cechy z poprzedniej części, choć "deszczowy pies" pojawiał się rzadziej, a więc drażnił znacznie mniej. Fabularnie początek był ciekawy. Sam pomysł okazał się jednak lepszy niż większość książki. Niektóre rozdziały mnie wciągnęły, jednak przeważająca część tego tytułu okazała się dla mnie przeciętna. Przeczytawszy kilka książek autora łatwo można domyślić się konstrukcji czytanego tytułu. Mimo dosadnych i odrażających opisów thriller ten tak naprawdę nie poraża i nie wzbudza większych emocji. Zabrakło też według mnie większego napięcia. Być może część moich zastrzeżeń bierze się poniekąd z małej antypatii do wykreowanych bohaterów i ktoś kto ich polubi może mieć całkiem inne odczucia. Ogółem dla mnie pomysł, główny motyw i zakończenie okazały się dobre, ale reszta konstrukcji mocno się chwieje.

więcej Pokaż mimo to

Książka Grób jest drugim tomem z cyklu o Oreście i Lizie, których poznajemy w pierwszej części po tytułem Ślepiec. Miałem nadzieje na dobry mroczny kryminał znacznie lepszy od poprzedniego i wciągający, bo zapowiadał się intrygująco. Oczekiwania miałem spore wobec niego i pewne obawy też pojawiały się przed czytaniem. Pomimo tego sięgnąłem chcąc przekonać się czy autor poradził sobie w drugiej części i jaka zagadkę przyszykował tym razem z możliwością zaskoczenia czytającego.
W okolicy Gdańska zostaje znaleziony masowy grób sięgający czasów drugiej wojny światowej jednak odkryty zostaje przez przypadek podczas prac budowlanych i protestów przeciwników budowy. Przedsiębiorca Gromczyński otrzymuje tajemniczą przesyłkę z makabryczna zawartością. Mało tego ginie dziewczyna uprowadzona przez niewiadomą osobę. Liza Langer i Orest Rembert zostają przydzieleni do rozwiązania spraw porwania dziewczyny i tajemniczych odnalezionych grobów skrywających nie jeden niebezpieczny sekret, który nie powinien ujrzeć światła dziennego.

Książka Grób jest powrotem duetu policjantki Lizy i profitera Oresta mającego na celu zagłębienie się w chore umysły psychopatów. Autor rozpoczyna od mocnego wejścia jeśli chodzi o odnalezienie grobów na terenie budowy przez przypadek. Jak okazuje się mogą być pozostałością sprzed siedemdziesięciu lat z czasów drugiej wojny światowej. Pomału poznajemy sekrety jakie skrywają wraz z rozwojem śledztwa prowadzonym w kierunku poznania prawdy. Kolejnym wątkiem jest makabryczna przesyłka jaką dostaje przedsiębiorca i groźby pod jego adresem. Nieuchwytny psychopata nie cofnie się przed niczym, aby zaszkodzić Gromczyńskiemu i zaczyna prowadzić z nim chorą grę. Zaginiona dziewczyna jest kolejnym wątkiem jaki pojawia się tutaj wywołując przerażenie podczas czytania. Trzy sprawy nie połączone ze sobą prowadzone przez bohaterów okazują się tylko wierzchołkiem góry lodowej, która ukrywa sekrety mogące okazać się niebezpieczne dla każdego kto zbliży się do ich rozwiązania. Śledztwo prowadzone w kilku kierunkach pomału odkrywa zależności i powiązania jakie mogą być przyczyną działalności mordercy nie cofającego się przed niczym, aby tylko osiągnąć swój założony cel. Autor nie za szybko odkrywa karty i wraz z rozwojem fabuły dostajemy małe podpowiedzi dotyczące poszczególnych spraw. Nie zabrakło przesłuchań, rozmów ze świadkami, poszlak i śladów z miejsca zbrodni. Pojawienie się tropów prowadzi do mylenie i wypłynięcia fałszywych poszlak prowadzących niekiedy w ślepy zaułek. Dlatego do samego końca nie wiedziałem kim jest sprawca i jakimi motywami kierował się. Podsuwając kilku podejrzanych przez autora nie odgadłem kto za wszystkim stał, bo zaskoczyło mnie wyjaśnienie motywów i tożsamość samego mordercy. Na niego w ogóle nie stawiałem i dlatego byłem zaskoczony zwrotami akcji jakie pojawiły się pod koniec książki. Autor nie bawi się w grzeczności jak zwykle i dostajemy kryminał pełen makabrycznych scen. Nie pozbawiony retrospekcji z punktu widzenia psychopatycznego mordercy, w której jest sporo okrucieństwa. Przeplatając wątki ze sobą tworzy wciągający, aczkolwiek pełen makabry mocny kryminał.

Książka Grób posiada bardzo dobrze zarysowane postacie, które można polubić lub wzbudzają skrajne emocje. Liza Langer jest twardą policjantką, wyszczekaną, zadziorną, upartą, pewną siebie osobą, która mimo niebezpieczeństwa wydaje się niezwyciężona i zawsze wychodząca cało z opresji. Jednak nie przeszkadzało mi to, bo mimo wszystko polubiłem ją i trzymałem kciuki w czasie trudnych momentów. Orest Rembert jest profilterem kryminalnym potrafiący wchodzić do umysłu przestępcy z łatwością. W książce nie miał za wiele pracy tym razem, bo jego próby odgadnięcia motywów sprawcy były potraktowane powierzchownie. Jakby miały zapełnić i ukazać jego rolę w śledztwie pod tym kontem. Dlatego nie wniosły za wiele do toczącego się śledztwa i wypadły nijako. Jego sylwetkę autor nakreślił dobrze i mimo wszystko polubiłem jego postać od początku. Kibicowałem w trudnych chwilach trzymając za niego kciuki. Dwójka bohaterów tworzący ciekawy duet detektywów podejmujących się trudnych spraw dotyczących różnych przestępstw. Relacje łączące Oresta i Lizę można określić jako rozwojowe i wszystko może się w nich zdarzyć. Ciekawy jestem jak dalej potoczą się i w jakim jeszcze kierunku będą rozwijane przez autora. Oprócz postaci z głównego planu mamy również sporo bohaterów na dalszych planach, którzy mają do odegrania rolę w fabule. Pojawiając się na chwilę lub nawet częściej, popychając do przodu akcję lub przynosząc nowe tropy do zbadania z informacjami jakich udzielają. Jednak przeciwnik bohaterów wzbudza przerażenie w czasie czytania, bo jest psychopatycznym mordercą pozbawionym uczuć gotowym do swojego chorego działania. Sadystyczne skłonności wywołują dreszczyk strachu i wyjaśnienie motywów jego działania pod koniec wypadają przerażająco. Postacie zostały pod względem psychologicznym dobrze zarysowane. Mają własne cechy charakteru, zachowania, kłopoty, dylematy i dokonują różnych wyborów. Relacje łączące poszczególnych bohaterów zostały ukazane bardzo dobrze i nieraz wzbudzają skrajne emocje w czasie czytania spowodowane najczęściej działaniami mordercy. Dialogi sprawnie napisane, z docinkami, lekkością, ale nie pozbawione mocnych momentów.

Książka Grób jest kolejną częścią przygód Oresta i Lindy po Śpiochu, gdzie rozwiązują sprawy na pierwszy rzut oka nie powiązane ze sobą. Śledztwo prowadzone w trzech kierunkach dotyczące grobu, gróźb wobec biznesmena i wątku w osobnych rozdziałach z mordercą w roli głównej okazuje się bardziej złożone niż sądzili. Wraz z rozwojem sytuacji i wychodzącymi na światło dzienne poszlakami prowadzą do wniosków do jakich dochodzą bohaterowie w trakcie dochodzenia. Dostałem też sporą dawkę brutalności i makabry występującej w fabule. Opisy działań psychopaty i sytuacji ofiar wywołuje przerażenie w czasie czytania. Nie każdemu może to spodobać się, ale przyzwyczaiłem się, że w książkach autora zazwyczaj występują spora ilość krwawych scen. Oprócz tego autor sporo miejsca poświęcił rozwojowi relacji pomiędzy Orestem i Lindy. Mam nadzieje, ze nie pójdzie w ckliwe regiony pełne słodkości kosztem kryminału. Tylko bardziej dostanę rozwojową interakcje o podłożu obyczajowym i służbowym w kolejnych tomach. Poszczególne śledztwa mimo wrażenia osobnych spraw, po pewnym czasie zaczynają zazębiać się ze sobą najpierw pomału, a później coraz szybciej ukazując powiązania jakie występują pomiędzy nimi. Podejrzanych mamy kilka osób i tożsamość mordercy jest nieujawniona do samego końca. Dopiero w finale poznajemy kto był sprawcą i jakimi motywami kierował się. Nie udało mi się odgadnąć kto za wszystkim stał do samego końca. Dopiero w zakończeniu poznajemy prawdę na temat samego sprawcy. Dlatego finał jest zaskakujący i poprowadzony z wyczuciem, nie rozwlekły, ale również nie potraktowany na szybko, aby tylko zakończyć książkę. Takim sposobem dostałem mocny i makabryczny kryminał, który wciągnął mnie od samego początku i trzymał do samego końca w swoich szponach.

Książka Grób jest drugim tomem przygód Oresta i Lindy, który okazał się lepszy niż poprzednio dostałem. Nie pozbawiony pewnych drobnych niuansów w czasie czytania, ale również mający swoje dobre strony. Na pewno postać Oresta jako profitera nie przekonuje mnie, bo autor wprowadził jego próby wejścia w umysł mordercy pobieżnie i nie wnoszą wiele do samego śledztwa. Czasami Linda zachowuje się wyniośle wobec innych. Nie przeszkadzało mi za bardzo, lecz rzucało w oczy w czasie czytania. Popełniane błędy były widoczne jeśli chodzi o śledztwo dotyczące Grzymkowskiego i brak ochrony na początku ze strony policji. Jakieś drobne potknięcia też pewnie pojawiły się, ale nie przeszkadzały za bardzo w czasie czytania. Pomimo tego kryminał okazał się taki jak oczekiwałem dostać, chociaż miałem pewne obawy po pierwszej części w jaką stronę pójdzie autor. Grób jest dopracowany już lepiej z ciekawszą fabułą, zagadką kryminalną i mocnymi scenami jak lubię otrzymać przy takich książkach. Autor akcje poprowadził szybko i wiele dzieje się w czasie czytania. Wydarzenia dotyczące śledztwa lub retrospekcji w osobnych rozdziałach działalności mordercy poprowadzono z wyczuciem, lecz także szybko do przodu. Dlatego nie nudziłem się w czasie czytania i spędziłem świetnie czas podczas lektury. Nie pozbawiona zwrotów akcji mających na celu zaskoczyć nas i wyprowadzić na manowce spełniły swoje zadanie. Kiedy byłem pewny co do przebiegu śledztwa wszystko zmieniało się przy twistach jakie dostałem. Dlatego trudno było odgadnąć motywy działania i tożsamość sprawcy, bo kierowani byliśmy na inne pojawiające się tropy wyskakujące w czasie prowadzonego śledztwa. Kryminał trzyma w napięciu do ostatniej strony i wciągnął mnie momentalnie jak tylko zacząłem czytać. Mocny i makabryczny z ciekawą zagadką do rozwiązania, napisany lekko, przystępnym stylem z ciekawą intrygą prowadzoną przez autora. Drugi tom przygód Oresta i Lindy okazał się dobrym wyborem i udanym spotkaniem z bohaterami. Dlatego mam nadzieje na kolejną część, po którą na pewno sięgnę pragnąc dowiedzieć się co tym razem autor wymyślił w kolejnym tomie przygód bohaterów.

więcej Pokaż mimo to

Mocny kryminał ze szczegółowo opisanymi zbrodniami, które są dość brutalne i makabryczne (nie dla wrażliwców). Interesująca historia, dynamiczna akcja, niespodziewane zakończenie. Całość popsuły mi jednak pierwszoplanowe postacie, co trochę zaniżyło ogólną ocenę książki… Liza jest bardzo uparta, wyszczekana, pewna siebie, wręcz „niezwyciężona” - dla mnie przerysowana i mało oryginalna postać. Niesympatyczny, odpychający, babochłop w fikuśnych ciuszkach – nie byłam w stanie jej polubić. Orest natomiast jest taki nijaki, kiepski z niego profiler, niewiele wnosi do prowadzonej sprawy kryminalnej. W zasadzie nie wiem po co on tam jest. Mimo wszystko czyta się szybko, motyw kryminalny świetny ;)

więcej Pokaż mimo to

To druga moja odsłona autorstwa Pana Maxa. Klimat bardzo zbliżony do pierwszej części, żeby nie powiedzieć powtarzalny.Czas sięgnąć po inne pozycje autora :)

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać