Miłość i inne obsesje

Okładka książki Miłość i inne obsesje Liane Moriarty
Okładka książki Miłość i inne obsesje
Liane Moriarty Wydawnictwo: Znak Literanova literatura piękna
2012-07-05
Katarzyna Rosłan

Patronaty LC

Książki autora

Spodziewałam się innego zakończenia.

Spodziewałam się innego zakończenia.

Pomysł na książkę rewelacyjny- psycholog czująca konieczność poznania powodu obsesji byłej partnerki mężczyzny, z którym obecnie się spotyka. Momentami naprawdę ciężko było oderwać się od książki, natomiast zupełnie spartaczona końcówka. Liczyłam na jakiś plot-twist w finale.

Super pomysł na książkę, ciekawa historia, wyraziści, tajemniczy bohaterowie a ja się wynudziłam.... cała książka ciągnie się niesamowicie. Czekałam na końcówkę żeby poznać te wszystkie sekrety i motywy i tylko dlatego dotrwałam do końca.

"Miłość i i inne obsesję" to psychologiczny dreszczowiec. Tytuł dokładnie zapowiada o czym - o miłości, jej poszukiwaniu, traceniu oraz o obsesjach na różnych punkcie. Bohaterka jest hipnoterapetką, ktora leczy fobie za pomocą hipnozy ale też zmaga się z własnymi lękami. Poznaje Patricka, wdowca, ojca małego chłopca, który ma swój własny bagaż doświadczeń, a co więcej prześladuje go eks dziewczyna. Saskis, stalkerka, chyba wzbudziła moją największą sympatię - można zrozumieć powody jej obsesji. Lianę Moriarty świetnie pokazuje poplątane ludzkie relacje i to jest chyba najciekawsze

więcej Pokaż mimo to

Świetnie poprowadzona analiza zachowań stalkerki.
Od początkowej niechęci a nawet przerażenia nad jej osobowością przeszłam do zrozumienia oraz ….tak, tak sympatii.
To niezły wyczyn ze strony autorki, tak poigrywać sobie z uczuciami czytelniczki. A czytelniczka z tego bardzo zadowolona😀

Świetnie poprowadzona analiza zachowań stalkerki.

Z paru książek, które przeczytałam tej autorki ta chyba najmniej mnie wciągnęła. Pomysł na książkę naprawdę świetny i na czasie, jednak akcja momentami się dłużyła. Trudno jest polubić głównych bohaterów są dosyć nudni i przewidywalni. I to zakończenie zdecydowanie przesłodzone, psuje według mnie całą książkę. Przeczytać można, ale szału nie ma.

Szargały mną tak różne emocje, czytając ta książkę, dawno aż tylu na raz ich nie czułam, to było coś

Z trudem zmęczyłam. nie cierpię takich słodko-pierdzących bohaterek, irytująco naiwnych i poprawnych do bólu. Banał goni banał, nuda.

Choć nie odkrywcza to jednak bardzo wciągająca. Przeczytałam z dużym zainteresowaniem i choć główna bohaterka zachowywała się irracjonalnie to jakoś przeszłam obok tego bez większej złości. To prawda, nie jest łatwo pogodzić się z odejściem ukochanej osoby i czasem człowiek nie zachowuje się racjonalnie :),na szczęście, u większości szybko to mija, ale jak pokazuje druga główna bohaterka, czasami przekształca się to w obsesję.

więcej Pokaż mimo to

„Miłość i inne obsesje” to książka Liane Moriarty znanej nam już z „Dziewięciorga nieznajomych” czy też „Wielkich Kłamstewek”. Tym razem w centrum historii autorka stawia Ellen – młodą hipnotyzerkę, która zaczyna umawiać się z nowym obiecującym chłopakiem Erikiem. Podczas jednej z pierwszych randek mężczyzna wyznaje jej, że ma problem ze swoją byłą dziewczyną, która od momentu rozstania wciąż go prześladuje. Mimo wielu znaków ostrzegawczych Ellen angażuje się w relacje z Erikiem oraz chcąc nie chcąc z jego ex. Czy ten toksyczny trójkąt doprowadzi do katastrofy? Liane Moriarty jest mistrzynią w prowadzeniu akcji tak, że nigdy nie wiemy jak zakończy się dana historia. Nie spodziewajmy się jednak po tej powieści mrożącego krew w żyłach thrillera. To raczej zaplątana historia o emocjach i problemie stalkingu, nie do końca zapadająca w pamięć ale pełna wartościowych cytatów. 8/10

• Chcę przeczytać
  • 2020
  • 2022
  • Chcę w prezencie
  • Ebook

Dodaj cytat z książki Miłość i inne obsesje