Wioska kłamców

- Dioniza Remańska (tom 1)
- Czwarta Strona
- 2020-01-29
- 2020-01-29
- 9788366431904
Po odejściu z pracy w policji Dioniza Remańska postanowiła odszukać zabójcę swojego ojca. Jego zagadkowa śmierć od pewnego czasu nie dawała jej bowiem spokoju.
Wprawdzie oskarżeni o tę zbrodnię zostali już skazani na długie lata w więzieniu, jednak Dioniza nie wierzy w ich winę. Przyjeżdża do wioski, w której mieszkają rodziny skazańców, by przeprowadzić prywatne śledztwo.
Jego wyniki okazują się zaskakujące. Kłamstwa i intrygi spowijają Strzygom i sięgają poza jego granice. Z czasem sama Dioniza zaczyna wątpić, czy zdoła pośród mieszkańców tej przeklętej wioski odnaleźć prawdziwego zabójcę…
- 1 023
Los w końcu się odwróci i znajdziesz odpowiednią pracę. Taką, która by cię cieszyła i dawała satysfakcję. No i kasę, bo z satysfakcją jest j...
RozwińZwiązek dwojga ludzi to nieustanne kompromisy i wybaczania...
Dla mnie świetna książka! Wciągnęła mnie od pierwszych stron. Od razu polubiłam Dionize. Wartka akcja, legendy, choroba dziecka, trochę uczucia i morderstwo. I to wszystko w jednym. Na pewno przeczytam kolejne przygody Dionizy
Pokaż mimo toMęczyłam, męczyłam, aż na końcówce zasnęłam. Niech za moją opinię posłuży fakt, że pomimo przegapienia rozwiązania sprawy i zakończenia, nie mam zamiaru do niej wracać.
Pokaż mimo toJeśli powiem, że to kolejna książka z mojej góry książek wstydu, to już chyba nikogo nie zdziwi. W końcu się doczekała. I mam takie mieszane uczucia, choć od razu zaznaczę, że książka przypadła mi do gustu i bohaterowie również. Miałam tylko wrażenie, jakby to była pierwsza książka autorki z niepewnym jeszcze warsztatem, szukająca swojego stylu. Tak, nie czytałam nic innego @hanna.gren.pisarka , więc nie miałam odniesień. Wiem, że autorka wcześniej napisała parę pozycji, więc tym bardziej mnie to zdziwiło. Potem jednak, w miarę czytania zrozumiałam , że tak to miało dokładnie wyglądać i taki jest styl. Może on odpowiadać jednym, a dla innych może być za "lekki". Ja tam jednak, nie jestem jednogatunkowa, więc takie mieszanie stylów i "mocnych pozycji" z tymi "lżejszymi pozycjami", jak najbardziej jest moje.
A co do samej książki, bo ona tu najważniejsza😏. Dioniza ( Diona),jest byłą policjantką, która wyrusza na poszukiwanie sprawców, którzy zabili jej ojca. Był on komendantem w małej miejscowości, która ma przedziwną historię i pełno trupów w szafie. Poznajemy Leszka, Marcina Lipskiego i jego ojca, a także przesympatyczne panie: Mirabelkę i Ewę. Wszyscy oni tworzą cudowną małomiasteczkową atmosferę, ze swoimi tajemnicami, pokrętnymi przekonaniami, ale przede wszystkim, chronią swoją prywatność przed obcymi. Diona świetnie odnajduje się w tym towarzystwie i jakby, od pierwszego dnia wtapia się w tło i staje się "swoja".
Jej prywatne zmagania z tym, co ma robić dalej i jak to ma wyglądać nakręca atmosferę, bo ona jest stworzona do pracy w policji, tylko przez pewne zdarzenia z przeszłości, wypiera się tej oczywistej prawdy.
Ja w połowie przeczytałam, w połowie wysłuchałam i muszę powiedzieć, że słuchanie na @storytel, jak czyta pani Aleksandra Justa, z jaką delikatnością przedstawia wrażliwość Diony - to była czysta przyjemność.
Jeśli powiem, że to kolejna książka z mojej góry książek wstydu, to już chyba nikogo nie zdziwi. W końcu się doczekała. I mam takie mieszane uczucia, choć od razu zaznaczę, że książka przypadła mi do gustu i bohaterowie również. Miałam tylko wrażenie, jakby to była pierwsza książka autorki z niepewnym jeszcze warsztatem, szukająca swojego stylu. Tak, nie czytałam nic innego...
więcej Pokaż mimo toDobrze się czyta i sama akcja wciąga. Przyjemny kryminał.
Dobrze się czyta i sama akcja wciąga. Przyjemny kryminał.
Pokaż mimo toDioniza Remańska to była policjantka, która szuka sprawiedliwości. Ktoś zamordował jej ojca, niby winni siedzą w więzieniu, ale Diona nie wierzy w ich winę. Udaje się do "Wioski kłamców" by poznać prawdę...
Pokaż mimo toBardzo fajna opowieść kryminalna, bohaterka o niespotykanym imieniu Dioniza zawana Dioną ,była policjantka szuka odpowiedzi ,kto tak naprawdę zabił jej ojca.Bardzo dobrze ,płynnie się czyta i wiem ze nie będzie to moje ostatnie spotkanie z Dionią.😃
Pokaż mimo to"Wioska kłamców" jest pierwszym tomem z serii o Dionizie Remańskiej spod pióra Hanny Greń @hanna.gren.pisarka .
Autorka zamyka nas w małej społeczności, która ma więcej za uszami niż może nam się wydawać. Czy właśnie nie w takich społecznościach najczęściej dochodzi do zbrodni, a każdy trzyma buzię na kłodę? Ale znajdziemy między nimi też takich, którzy z chęcią zrzucą winę na sąsiada... Bo może akurat będą mieli z tego jakiś zysk?
I tutaj pojawia się bohaterka, która dojdzie prawdy. Mogą budować mury i rzucać jej kłody pod nogi, a ona i tak znajdzie szczelinę przez, którą się przeciśnie. Dioniza Remańska stała się jedną z moich ulubionych bohaterek. Cięty język, świetny humor, a do tego inteligentna i dążąca do prawdy choćby nie wiem co.
Oprócz tego, że jak to w kryminałach bywa znajdziemy trupa, ale również świetne dialogi, dobrze wykreowanych bohaterów i intrygę, której nie przewidziałam do samego końca.
Jeśli jeszcze nie mieliście przyjemności poznać serii książek o Dionizie Remańskiej to ja Was bardzo zachęcam do jej poznania 🥰
więcej Pokaż mimo toKsiążka już od pierwszych stron wciągnęła mnie jak dobry, polski serial kryminalny. W, którym napięcie wzrasta wraz z każdą minutą... Tutaj zaś z każdą przewróconą kartką.
Pierwsze odkrycie tego roku - super. Świetnie napisany kryminał, historia wciąga od pierwszej strony, napisane lekkim językiem. Bardzo przyjemnie i szybko się czyta.
Pokaż mimo toJeżeli ktoś lubi seriale południowoamerykańskie, to na pewno ta książka mu się spodoba.
Pokaż mimo toNagmatwana ponad miarę, pełna cudownych zbiegów okoliczności i zaskakujących przemian osobowościowych.
Przyzwoity średni poziom, przyjemne do szybkiego przelecenia czytadło z wątkiem kryminalnym.
Narzędzia zbrodni są zwyczajne, mordercy są zwyczajni i to wszystko mogłoby się całkiem zwyczajnie wydarzyć.
więcej Pokaż mimo toUjęła mnie pewna przaśność tej historii. Że bohaterowie są tacy zwyczajni, małomiasteczkowi i swojscy. Wszyscy wszystkich znają, wszyscy wszystko o wszystkich wiedzą, a jak nie wiedzą, to i tak coś tam zmyślą.
Narzędzia zbrodni są zwyczajne, mordercy są zwyczajni i to wszystko...