Dobre żony. Wydanie ilustrowane

Okładka książki Dobre żony. Wydanie ilustrowane Louisa May Alcott, Frank Thayer Merrill
Okładka książki Dobre żony. Wydanie ilustrowane
Louisa May AlcottFrank Thayer Merrill Wydawnictwo: Wydawnictwo MG Cykl: Małe kobietki (tom 2) klasyka
klasyka
1992-01-01
1990-01-01
Zofia Grabowska
Tagi:
klasyka literatury literatura amerykańska miłość powieść społeczno-obyczajowa przyjaźń relacje rodzinne siostra USA XIX w.

Patronaty LC

Książki autora

Kontynuacja "Małych kobietek". Ciekawa, wzruszająca, lekka i przyjemna.

Kontynuacja "Małych kobietek". Ciekawa, wzruszająca, lekka i przyjemna.

Miła kontynuacja "Małych Kobietek".
Czytając momentami czułam się jakby autorka mnie otulała poprzez opowieści i morały. Żartobliwa, łagodna, pomysłowa.
Z całą pewnością sięgnę po kolejną część. Jeśli coś mi się nie spodobało, to to jak powieść została rozciągnięta w czasie- wydarzenia się dzieją na przestrzeni kilku lat i raz długo jest opisywana z sytuacja dziejąca się na przestrzeni tygodnia, a innym razem w 1 zdaniu mija cały rok, przez co ciężko mi było się połapać w osi czasu "Dobrych żon".
Mimo wszystko polecam.

Miła kontynuacja "Małych Kobietek".

Jeżeli chodzi o styl pisania, wartości moralne, itp. to Dobre Żony i Małe Kobietki są do siebie bardzo podobne.
Bardzo szybko i przyjemnie czyta się tę książkę, niemniej jednak, zupełnie jak poprzednia część - lektura przepełniona jest morałami niewymagającymi samodzielnego myślenia.

To co potrafi zrobić Louisa May Alcott ze swoim piórem i czytelnikiem jest niesamowite. Kontynuacja Małych Kobietek nie zawiodła mnie, wręcz otuliła i dodała wiele ciepła.

Myślałam że druga część Małych Kobietek nie doścignie pierwszej, podobnie jak mniej ciekawe były dla mnie dalsze części Ani z Zielonego Wzgórza. Spotkało mnie jednak miłe zaskoczenie. Z krainy dzieci zostałam przeniesiona do świata młodych dorosłych. Bardzo ciekawego, niebanalnego, wzruszającego. Do tego ten ładunek wartości, miłości i wiary w Boga wydał mi się piękny i ważny.

Piękny język, piękne wartości.
Naprawdę jest to książka, której jeśli pozwolisz i dasz się wciągnąć, towarzyszy Ci na wiele lat, masz poczucie że dorastasz czterema siostrami, razem z nimi przeżywasz rozterki, gorzkie i słodkie chwile. Dodatkowo cały proces ich dorastania, to jak każda jest inna pozwala się z nimi utożsamić na różnych etapach życia.
Polecam.

Piękny język, piękne wartości.
Polecam.

Trochę nostalgii. Znalazłem ostatnio angielskie wydanie "Dobrych żon" (Good Wives) w holenderskim antykwariacie. Cena 2€. Rok wydania 1914. A wewnątrz książki zasuszone liście i kwiaty, które ktoś tam włożył między strony. Może 110 lat temu, kiedy wybuchała I wojna światowa. Kupiłem.

W tej części całkowicie zabrakło mi uroku, ciepła, sielanki, którymi przepełnione były „Małe Kobietki” i to mnie wtedy całkowicie urzekło. „Dobre Żony”, muszę przyznać, że mnie zawiodły 🥺

Na początku bałam się, że ta książka jest bardziej dydaktyczna i moralizująca niż "Małe kobietki", a przez to spodoba mi się mniej. Jednak myliłam się.

Kocham to, jak życiowa jest ta książka, zwłaszcza w tym aspekcie, że myślimy, że życie potoczy się w pewien sposób, a jest zupełnie inaczej i jak bardzo potrzebujemy najbliższych w każdym momencie życia.

Zupełnie inny język niż w I części. Przez to że bohaterki dorosły, mniej czasu spędzają razem i to sprawia że ta część mniej mi się podobała

• Przeczytane
    1 991