Nic o mnie nie wiesz

- 2020-01-29
- 2020-01-29
- Jacek Żuławnik
- Thriller psychologiczny
Wciągający thriller psychologiczny dla fanów "Wielkich kłamstewek" i "Zaginionej dziewczyny".
Rebecca i Paul to kochające się małżeństwo z wieloletnim stażem. Mają przytulny dom w spokojnej okolicy, spełniają się zawodowo i ufają sobie bezgranicznie. Ale wszystko, co dobre, musi się kiedyś skończyć.
Po dwudziestu latach wspólnego życia kłamstwa i tajemnice z wyniszczającą siłą zaczynają trawić ich szczęśliwy związek. Uzależniona od opiatów Rebecca niespodziewanie zostaje zwolniona z pracy, a Paul w ramionach innej kobiety odreagowuje stres po utracie swojej firmy. Rozkoszna przygoda na boku szybko jednak zamienia się w koszmar, bo zazdrosna kochanka z coraz większą zuchwałością prześladuje Paula i jego żonę.
Rebecca w obawie, że mąż chce ją porzucić, obmyśla misterny plan, który ma pokrzyżować mu szyki. Rozpoczyna się nieprzewidywalna i pełna intryg gra, z której nikt nie może wyjść zwycięsko.
Napięcie od pierwszej do ostatniej strony oraz nieprzewidywalni bohaterowie, a w tle zemsta, obsesja i zbrodnia… Ten intensywny i szokujący thriller jest opowieścią o tym, że nawet idealne małżeństwa skrywają mroczne sekrety.
Oficjalne recenzje
W sieci kłamstw
Grozi mi niebezpieczeństwo. Przez te wszystkie lata, kiedy z nim byłam i rezygnowałam z marzeń o rodzinie, on układał sobie życie z kimś innym. A teraz stoję mu na przeszkodzie.
Zabiję go.
Rynek wydawniczy pełen jest thrillerów, których bohaterami są małżonkowie. Pozornie idealne małżeństwo to wdzięczny temat dla pisarzy. Właśnie ten utarty schemat został wykorzystany w powieści E.G. Scott pod tytułem „Nic o mnie nie wiesz”. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Muza. Jej autorami są przyjaciele Elizabeth Keenan i Greg Wands.
Książka reklamowana jest jako trzymająca w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Jej głównymi bohaterami są Rebecca i Paul. To pozornie szczęśliwe, cieszące się sobą małżeństwo. Jednak – jak to zazwyczaj bywa – za fasadą idealnego życia kryją się liczne sekrety, kłamstwa i niedomówienia.
Rebecca jest uzależniona od leków. Stają się one jej obsesją. Kobieta nie może bez nich normalnie funkcjonować. Do tego wszystkiego dochodzi alkohol. Problemy potęgują się i Rebecca zostaje zwolniona z pracy.
Również Paul przechodzi nie najlepszy okres w życiu. Jego firma jakiś czas temu zbankrutowała i mężczyzna próbuje odbić się od dna. Zaczyna nową pracę i stara się powoli wyjść na prostą.
Pozornie więc wszystko jest w porządku. Jednak tak naprawdę małżonkowie okłamują się nawzajem. Rebecca nie przyznaje się, że straciła pracę. Paul z kolei wyprowadza wszystkie środki z ich wspólnego konta. Żona zaczyna go więc szpiegować. Odkrywa, że jej mąż ma kochankę i prowadzi drugie życie.
Jak to odkrycie wpłynie na ich małżeństwo? Jak daleko będzie w stanie posunąć się Rebecca? Sprawy komplikują się jeszcze bardziej, gdy dochodzi do morderstwa i policyjnego dochodzenia.
„Nic o mnie nie wiesz” to powieść, w której kłamstwa, obsesja i zbrodnia prowadzą do zupełnie nieoczekiwanego finału.
Jednak styl autorów pozostawia – według mnie – dość wiele do życzenia. Akcja rozgrywa się niespiesznie, dodatkowo jest bardzo zagmatwana. Stąd też moja ocena tej powieści nie będzie wysoka. Dostrzegam w niej bowiem zbyt wiele niedociągnięć i czytałem już dużo lepsze thrillery.
Wojciech Sobański
Gdy czytelnik weźmie do ręki książkę pt. „Nic o mnie nie wiesz”, wówczas z okładki dowie się, że czyta się ją jednym tchem. Mało tego, podobno powieść napisana w duecie jest mistrzowską półką. Czy rzeczywiście można tak stwierdzić? Według mnie nie i nie jest dobrze, gdy ktoś fałszywie wystawia rekomendacje, gdy mami odbiorcę i nastawia go na coś naprawdę wciągającego. Czytałam już dużo lepsze thrillery i kryminały. Tym razem nie było beznadziejnie, ale też nie wspaniale. Bez przesady.
Rebecca i Paul to małżeństwo z dość długim, bo dwudziestoletnim stażem. Niestety, nie jest to relacje idealna. Para notorycznie się okłamuje, zdradza, a potem szuka tak zwanego haka na siebie. On prowadził kiedyś firmę budowlaną, a po upadku firmy zaczął sprzedawać domy ze swoim przyjacielem i pomagierem w dostarczaniu alibi dla małżonki. Ona natomiast była przedstawicielką koncernu farmaceutycznego, ale chyba za bardzo wczuła się w rolę. Jej uzależnienie od leków staje się za silne i jest jednym z powodów psującego się małżeństwa z Paulem. Gdy para wikła się w bardzo poważne problemy natury kryminalnej, wszystko sypie się ze zdwojoną siłą. Jak bowiem można spokojnie spać, gdy ma się na koncie bardzo poważne przestępstwo? Jak funkcjonować, rozmawiać, pracować? Czy Rebecca i Paul rozwiążą swoje kłopoty? Kto stanie im na drodze i jak będzie wyglądało śledztwo w ich sprawie? Co takiego uczynili i co spędza im sen z powiek? O tym czytelnicy sami muszą się dowiedzieć.
Przyznam, że o ile sprawa kryminalna bardzo się przeciągała i była niekiedy męcząca w odbiorze, to zdarzało się też, że niektóre wątki odrobinę podniosły ogólną ocenę. W każdym razie powieści „Nic o mnie nie wiesz” z całą pewnością nie ocenię jako beznadziejnej. Podobało mi się ujęcie dawnych lat bohaterów. Zarówno Rebecca, jak i Paul sporo przeszli w młodości, zmagali się z naprawdę trudnymi sprawami natury psychologicznej. Powinni zatem doskonale się rozumieć, a oni woleli notorycznie się oszukiwać. Czy autorzy dobrze ujęli ich podejście do małżeństwa? Moim zdaniem nie- często fabuła była aż nadto poplątana, a to nie sprzyja spokojnemu czytaniu. Celowo też nie opowiadam o wszystkich bohaterach, bo może innym bardziej spodoba się lektura. Ja czasem bardzo ją męczyłam, a szkoda, bo początkowo sądziłam, że będzie to trafiona pozycja. Ponadto, książka ma iście amerykański styl i niczym szczególnym się nie wyróżnia. Nie dodano do niej niczego, co oszołomi odbiorcę.
Konkludując- powieść uważam po prostu za słabą, ale nie jestem wyrocznią, zatem każdy może sięgnąć po książkę i samemu przekonać się, jak jest naprawdę.
więcej Pokaż mimo toNa początku miałam wrażenie, jakbym słuchała o tym co dzieje się u mojej przyjaciółki w małżeństwie. Bardzo szybko się rozwinęło a w połowie gdzieś umarło. Ale na szczęście potem pojawił się delikatny twist i bardzo zachwycające i równocześnie rozczarowujące zakończenie. Czytało się lekko, kartki "przelatywałam" szybko. Fajna aczkolwiek nie wybitna historia. Nie żałuję że przeczytalam :)
Na początku miałam wrażenie, jakbym słuchała o tym co dzieje się u mojej przyjaciółki w małżeństwie. Bardzo szybko się rozwinęło a w połowie gdzieś umarło. Ale na szczęście potem pojawił się delikatny twist i bardzo zachwycające i równocześnie rozczarowujące zakończenie. Czytało się lekko, kartki "przelatywałam" szybko. Fajna aczkolwiek nie wybitna historia. Nie żałuję że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNuda i wcale w napięciu nie trzyma...
Nie wciągnęła mnie od pierwszej strony ,
Jakoś tą książkę zmęczyłam
Sięgnęłam po nią bo Kobieta w oknie była bardzo dobrym thrillerem.
Tej jednak Nie polecam
Nuda i wcale w napięciu nie trzyma...
Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie od pierwszej strony ,
Jakoś tą książkę zmęczyłam
Sięgnęłam po nią bo Kobieta w oknie była bardzo dobrym thrillerem.
Tej jednak Nie polecam
Fajna, bo nie kończy się banalnym happy-end'em. Postacie są ciekawe, każda z nich wnosi coś wartościowego do fabuły, a razem z niespodziewanymi zwrotami akcji tworzą wspaniały thriller. Muszę też wspomnieć o moim ulubionym sposobie narracji - rozdziały podzielone na bohaterów, te same wydarzenia poznajemy z punktu widzenia każdej osoby biorącej w nich udział. Dobrze się czyta, polecam każdemu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, trzyma w napięciu od samego początku. Polecam
Świetna książka, trzyma w napięciu od samego początku. Polecam
Pokaż mimo toDla mnie nudna i żenująco głupia, żadnej akcji, żadnego napięcia, nie trzyma się kupy, dużo niedomówień chaos brak spójności, jakieś "przed" jakie "po" nie wiadomo o co chodzi, dużo niepotrzebnych wstawek i przemyśleń. Zmęczyłam bo jak już zaczynam coś czytać to muszę skończyć ale żałuję straconego na nią czasu. Nie warto...
Pokaż mimo to#45/52 #wdowaczyta #nicomnieniewiesz #egscott
Książka spoko, jeśli akurat nie ma nic ciekawszego do czytania. Małżeństwo zdecydowanie siebie warte. Dwoje dorosłych ludzi zamiast ze sobą porozmawiać to kombinują za plecami tego drugiego 🤦♀️ kobieta nadużywa ostro leków, a mężczyzna wdaje się w romans i później jest już tylko gorzej. Na okładce napisano "Czyta się z zapartym tchem" chyba tylko po żeby w końcu dobrnąć do końca tej książki😅 Bardzo średnia!
#45/52 #wdowaczyta #nicomnieniewiesz #egscott
więcej Pokaż mimo toKsiążka spoko, jeśli akurat nie ma nic ciekawszego do czytania. Małżeństwo zdecydowanie siebie warte. Dwoje dorosłych ludzi zamiast ze sobą porozmawiać to kombinują za plecami tego drugiego 🤦♀️ kobieta nadużywa ostro leków, a mężczyzna wdaje się w romans i później jest już tylko gorzej. Na okładce napisano "Czyta się z...
Spodziewałam się czegoś lepszego po tytule i opisie... Dałabym 3 gwiazdki, ale zakończenie zaskakujące, dlatego przyznałam dodatkową
Pokaż mimo toObraz toksycznego małżeństwa przedstawiony w sposób nudny i przewidujący.
Obraz toksycznego małżeństwa przedstawiony w sposób nudny i przewidujący.
Pokaż mimo tociężko mi jakoś sensownie ocenić tą książkę, bo z jednej strony pomysł fajny i dobrze napisana, ale momentami wątki słabo się kleiły i niektóre sytuacje mocno naciągnięto żeby jakoś to wszystko trzymało się przysłowiowej "kupy" ;)
mimo niedociągnięć mocne sześć, bo fajnie mi się do niej wracało
Pokaż mimo tomimo niedociągnięć mocne sześć, bo fajnie mi się do niej wracało