Demon

Okładka książki Demon Paulina Hendel Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Demon
Paulina Hendel Wydawnictwo: We need YA Cykl: Zapomniana księga (tom 5) fantasy, science fiction
Zapomniana księga (tom 5)
Wydawnictwo:
We need YA
2022-08-24
2022-08-24

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Kwiat paproci i inne legendy słowiańskie Paulina Hendel, Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Marta Krajewska, Agnieszka Kulbat, Katarzyna Berenika Miszczuk, Martyna Raduchowska, Jagna Rolska, Małgorzata Starosta, Anna Szumacher
Kwiat paproci ... Paulina Hendel, Ane...
Okładka książki Utopay. Przyszłość wystawia rachunek Wojciech Chamier-Gliszczyński, Wojciech Chmielarz, Anna Cieplak, Jacek Dukaj, Paulina Hendel, Miłosz Horodyski, Grzegorz Kasdepke, Rafał Kosik, Wojciech Kuczok, Wojtek Miłoszewski, Zygmunt Miłoszewski, Daniel Odija, Łukasz Orbitowski, Mateusz Pakuła, Andrzej Pilipiuk, Grażyna Plebanek, Michał Protasiuk, Radek Rak, Anna Rozenberg, Barbara Sadurska, Magdalena Salik, Dominika Słowik, Bartosz Szczygielski, Wit Szostak, Cezary Zbierzchowski, Jakub Żulczyk
Utopay. Przysz... Wojciech Chamier-Gl...

Wyróżniona opinia i

Demon

przeczytanych książek 532 napisanych opinii 411

Właśnie skończyłem ostatni tom z cyklu "Zapomniana księga" Pauliny Hendel. Nie mogłem się powstrzymać aby nie napisać komentarza na jej temat. Dla jasności, jestem wielkim fanem tego cyklu, mimo iż poniższy komentarz do ostatniego tomu "Demon" jest dość krytyczny. Na końcu są spoilery, ale jasno oznaczone.

Moim głównym zarzutem co do tej książki jest fikcja istnienia głównego wątku. W mojej opinii ta książka (a w sumie i cała seria),aż do samego końca składa się z pobocznych wątków, które starają się stwarzać iluzję istnienia "celu" tej opowieści. Celu czyli ciekawego zakończeniem historii i przynajmniej częściowego wyjaśnienia najciekawszych wątków.

Pierwsza połowa książki to kontynuacja pobocznych historii nie mających większego wpływu na "główny wątek". O tyle, o ile w poprzednich tomach mi to nie przeszkadzało, ponieważ czyta się to dość przyjemnie, to w ostatniej części liczyłem na coś więcej. Na początku tomu wprost się zastanawiałem jak można wcisnąć odpowiednie zakończenie w tak niedużej książce. Druga połowa to jakby preludium do wyczekiwanego, wielkiego zakończenia, które zbliżało się wielkimi krokami. Problem w tym iż to zakończenie nigdy się nie pojawiło. To co dostaliśmy to było coś w stylu "soft-zakończenia", luźno powiązanego z najciekawszymi wątkami całej opowieści. Nie lubię jak jest za dużo fajerwerków i przekombinowanych zbiegów okoliczności na końcu cyklów, jednak w tym przypadku nie dostaliśmy dosłownie nic, co chociaż trochę wbiłoby w fotel. Miałem wrażenie że autorka po prostu urwała najciekawiej zapowiadające się wątki, idąc na łatwiznę [dokładniej opisałem to poniżej], kontynuując opowiadanie pobocznych historii zamiast napisać właściwe zakończenie, które bardziej wprowadziłoby czytelnika w mroczny świat demonów i sprawiło że czułby on niedosyt po ostatnim akapicie. Niedosyt w pozytywnym znaczeniu tego słowa (czyt. CHCĘ WIĘCEJ!),a nie uczucie zmieszania, braku czy pustki. Trochę to było irytujące, jednak szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie że nie będzie kolejnego cyklu, który byłby kontynuacją świata, świata który ma olbrzymi potencjał i tylko czeka na to aby go odkryć przed czytelnikiem. Swoją drogą zacząłem czytać książki autorki od tego cyklu, teraz wychodzi na to że powinno się zacząć od Żniwiarza, co jest też dość irytujące, bo nigdzie nie było napisane że oba cykle są powiązane.

[SPOILER]

W ostatnim tomie było parę wątków, które się świetnie zapowiadały ale na końcu albo zostały banalnie zakończone albo zignorowane.

1. Baba Jaga - Co z nią? Mega interesująca postać, która została wykorzystana do pociągnięcia historii a potem totalnie olana. Apetyt na ciekawe zakończenie po jej przepowiedniach, opowieściach był ogromny a ten wątek został całkowicie urwany.
2. Mężczyzna z tarczą i toporem - również bardzo ciekawy wątek z wielkimi oczekiwaniami, który zamienił się w poboczną,
"zwykłą" historię do jakich autorka zdążyła już przyzwyczaić. Demon z którym walczyli na końcu też niezwykle ciekawy, i co? I nic, dostał łomot i nara.
3. Człowiek - demon, chyba największe rozczarowanie, tytuł książki jasno sugeruję że taka postać się pojawi, nakręcając wyobraźnie. I co? Jak czytałem wyjaśnienie tego wątku to czułem żenadę, jak można było tak interesujący wątek tak banalnie ukatrupić? Jak pisałem powyżej że autorka poszła na łatwiznę, to właśnie o ten wątek mi najbardziej chodziło.
4. Ludzie wyczuwający bestie, mający wizje - wprost oczekiwałem tu że ludzie wyczuwający bestie będą w jakiś sposób powiązani z demonami, i co? I nic, w sumie to kolejny, pominięty wątek.
5. Ekipa z Osieczowa (chyba tak nazywała się ta mieścina?),wątek też dość mocno promowany, jednak jego zakończenie było podobnie rozczarowujące jak te powyżej. Grupa komandosów przyszła i dała się głupio zabić, w sumie to tyle, można się rozejść, koniec tematu, można brać ślub, wódeczka z ziomeczkami z Groty... i żyli długo i szczęśliwie.

Nie oczekiwałem że główni bohaterowie zejdą do "otchłani" (patrz. Cykl Demoniczny) aby walczyć z demonami, jednak książce ewidentnie brakuję ciekawego zakończenia, rozwinięcia najbardziej interesujących wątków.

Moim głównym zarzutem co do tej książki jest fikcja istnienia...

więcej Pokaż mimo to

Oh jak miło było spędzić czas w towarzystwie Łowcy i jego przyjaciół...
Ponownie mamy okazję stanąć oko w oko z demonami, poznać nowych przyjaciół i odwiedzić starych..
Jest to książka która bardzo dobrze się czyta. Taka dobra rozrywka.
Aż szkoda że to ostatnie spotkanie z Hubertem, Ernestem, Zuza i Izą oraz ich towarzyszami.

Oh jak miło było spędzić czas w towarzystwie Łowcy i jego przyjaciół...
Jest to książka która bardzo dobrze się czyta. Taka dobra rozrywka.

Bardzo mile zakonczenie serii.
Pojawia sie naprawde wiele znajomych postaci z poprzednich ksiazek serii ‘Zapomnianej Ksiegii’ i ‘Żniwiarza’. Nadaje to pewnego sentymentu tej ksiazce.
Mysle, ze bohaterowie serii ‘Zapomniana Ksiega’ zapadaja bardziej w pamieci, bo po prostu latwiej ich polubic. Seria ‘Żniwiarz’ przedstawia nam swiat pelen demonow przed wojna i ksiazkowym ‘koncem starego swiata’, z kolei seria ‘Zapomniana Ksiega’ przedstawia nam swiat zaraz po.
Zasadniczo mozna stwierdzic, ze ‘Demon’ nie wnosi nic nowego do serii, ale nadal zaliczam te ksiazke do naprawde przyjemnych lektur. Jestem pewien, ze to nie ostatnie spotkanie czytelnika z bohaterami obu serii, bo zbyt wiele zagadek i pytan nie zostalo jeszcze rozwiazane.
A ja z wielka checia powroce do tego demonicznego i magicznego swiata i dowiem sie jakie beda dalsze losy i przygody Hubera, Izy, Magdy, Tosi, Ernesta, Zuzy i pozostalych bohaterow.

Bardzo mile zakonczenie serii.

więcej Pokaż mimo to

Ta część była moim zdaniem najlepsza. Cieszę się, że nie porzuciłam serii po 1 tomie, który nie do końca mi podszedł. Nawet nie pamiętam już dlaczego... Chyba irytowało mnie niedojrzałe zachowanie Huberta, który z czasem w końcu dojrzewa. Choć w sumie nie tak całkowicie, ale ma to swój urok ;-) Początek serii jest też dość powolny, dlatego uważam, że należy oceniać ją całościowo, bo naprawdę z tomu na tom ten cykl robi się coraz lepszy. A ostatni tom, dla mnie, to już jakiś kosmos :-) Będę tęsknić za tymi bohaterami

więcej Pokaż mimo to

Fabuła super, na poziomie poprzednich tomów, natomiast jak na "ostatni tom serii" zakończenie pozostawiło za dużo nie rozwiązanych wątków, było zdecydowanie nijakie.

Ta książka jest nudna jak flaki z olejem. I najgorsze jest to, że ciągle coś się dzieje, ale nie ma to większego znaczenia dla fabuły. Jest to kompletnie nieprzemyślane. Wkurzające jest to, że fabuła jest pchana do przodu nie poprzez sensowne decyzje bohaterów, tylko "bo Zuza tak powiedziała", "bo Zuza ma wizję", ale zapytana dlaczego gdzieś mają jechać czy coś robić to ona nie wie. Świetnie. Deus Ex machina w pełnej krasie.

Całe szczęście, że to już ostatni tom, chociaż zakończenie niestety sugeruje coś innego.

więcej Pokaż mimo to

Książka jest rewelacyjna, długo na nią czekałam, ale było warto. Polecam.

Książka jest rewelacyjna, długo na nią czekałam, ale było warto. Polecam.

Minus jedna gwiazdka z powodu wielu znaków zapytania z jakimi zostaliśmy już na zawsze... skoro to ostatnia część. Poza tym chyba z całej serii najmniej mnie urzekła za to kolejna gwiazdka w dół, bo oczekiwania były bardzo wysokie. Mimo wszystko jednak KOCHAM CAŁĄ SERIĘ i ciężko mi się było pożegnać z bohaterami.

Wow jestem w szoku połączenia z żniwiarzami. Może to jeszcze nie koniec?

Wow jestem w szoku połączenia z żniwiarzami. Może to jeszcze nie koniec?

Fajna, choć mniej trzymająca w napięciu niż poprzednie

Fajna, choć mniej trzymająca w napięciu niż poprzednie