nanoFantazje 2.0
- Fantazmaty
- 2020-03-17
- 2020-03-17
- fantasy groza opowiadania
„List ten jest dłuższy jedynie dzięki temu, iż nie miałem czasu napisać go krócej” – stwierdził w „Prowincjałkach” Blaise Pascal, dobitnie dając do zrozumienia, że forma krótka jest wyzwaniem rzuconym wyobraźni, twórczej dyscyplinie i warsztatowi pisarza. Wyzwaniem, które autorzy Fantazmatów raz jeszcze podjęli, oferując Wam kolejny zbiór miniaturowych fantastycznych opowiadań.
Trzymajcie się mocno, bo na kolejnych stronach przyjdzie Wam samotnie stanąć naprzeciw sekretnej instytucji. Zmierzycie się z obrzydlistwem zamieszkującym w piwnicy, prześledzicie wyniki niepokojących badań naukowych, obejrzycie występ tajemniczego prestidigitatora, a pewien chłopiec wciągnie was do zabawy w chowanego. Razem z szalonym stangretem udacie się w podróż karetą wynalazków, a na Waszej drodze stanie masa pełznących larw. Wplączecie się w kłopoty rodzinne, które rozwiązałby chyba tylko diabeł, a do tego podrzucicie w parę miejsc kilku naprawdę szczególnych oficjeli.
Dziesięciu autorów, dziesięć odmiennych tekstów – horror, demoniczna komedia, weird fiction, lovecraftowska groza. Co je łączy? Są krótkie. I z pewnością godne uwagi.
W skład antologii wchodzą:
"Trudno uwierzyć, że nic nie zostało" – Michał Puczyński
"Rekonstrukcja ostatnich dni doktora Diuela" – Michał Gralak
"Pakty" – Tomasz Kempski
"Pleń" – Dagmara Adwentowska
Antologia do pobrania za darmo ze strony https://fantazmaty.pl/czytaj/antologie/
I kolejna świetna antologia opowiadań. Największe wrażenie zrobiły na mnie opowiadania "Szalony Stangret i Kareta wynalazków" oraz "Pakty". Uwielbiam takie klimaty. Wciąż nie wierzę, że te opowiadania wydawane są za darmo. I wciąż nie wierzę, że jest to tysięczna książka, którą przeczytałem :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótkie, darmowe i przyjemne w lekturze. Czego chcieć więcej? Dłuższe nie będzie, bo w końcu to NANOfantazje. Tańsze tez nie, bo już i tak jest za darmo. Może być co najwyżej lepsze, ale że autorów wielu, to i każdy znajdzie coś w swoim guście.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór solidny krótkich opowiadań bardzo mi się spodobał. Tekst o Kartezjuszu świetny :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór tych opowiadań przypadł mi do gustu. Opowiadania zróżnicowane i interesujące. Polecam na zimowe wieczory.