Szef wymagający i wyrozumiały
- 2019-06-05
- 2017-03-14
- Marcin Kowalczyk
- szef biznes poradnik
Jak wykorzystać szczerość w bezpośredniej konfrontacji, by pomóc zespołowi w osiągnięciu wspaniałych rezultatów.
Odkąd nauczyliśmy się mówić, powtarza się nam, że jeśli nie mamy nic miłego do powiedzenia, to lepiej wcale nie otwierać ust. Gdy jednak zostajesz menedżerem, mówienie staje się twoją pracą — i obowiązkiem.
Autorka niniejszej książki, Kim Scott, zajmowała stanowiska kierownicze w Google i w Apple, gdzie pracowała nad kursem szkoleniowym poświęconym sztuce bycia dobrym szefem. W ostatnich latach zyskała sławę dzięki swojemu nowatorskiemu podejściu do skutecznego zarządzania, które znane jest jako Radykalna Szczerość.
Radykalna Szczerość to złoty środek między byciem szefem obrzydliwie agresywnym z jednej strony i rujnująco empatycznym z drugiej. W tym podejściu chodzi o takie kierowanie ludźmi, które łączy w odpowiedni sposób pochwały z krytyką, by pomóc ludziom uzyskiwać lepsze wyniki.
Świetni szefowie nawiązują silne relacje ze swoimi pracownikami, a Scott udało się zidentyfikować trzy proste zasady ich budowy:
- OSOBISTE ZAANGAŻOWANIE
- SKUTECZNOŚĆ
- ZROZUMIENIE ZNACZENIA
Szef wymagający i wyrozumiały to przewodnik dla wszystkich zagubionych lub wyczerpanych pracowników, napisany zarówno dla szefów, jak i dla każdego, kto ma nad sobą szefa.
Książka propaguję kulturę racjonalnej szczerości. Wskazuje na kilka najważniejszych aspektów nowej filozofii zarządzanie opartej na technikach i narzędziach wspierających relacje i pracę w zespole. Książka wskazuje, że zatrudnienie mądrych ludzi ma sen, wtedy gdy daje im się możliwość działania i korzysta się z ich wiedzę. Działania zarządzania i ludźmi przedstawione w książce prowadzą docelowo do osiągnięcia lepszego wyniku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam
Bardzo polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaje do myślenia, prowokuje do zastanowienia się nad relacjami z zespołem, ale też szefem, kolegami. Radykalna szczerość to perspektywa przydatna nie tylko w sferze zawodowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Szef wymagający i wyrozumiały" autorstwa Kim Scott to znakomita lektura dla każdego, kto stawia sobie za zadanie nie tylko kierowanie ludźmi, ale przede wszystkim rozwijanie ich potencjału i osiąganie wspaniałych rezultatów. Scott, opierając się na swoim bogatym doświadczeniu związanym z pracą w tak renomowanych firmach jak Google i Apple, oraz w różnych startupach, udziela praktycznych wskazówek na temat skutecznego przywództwa.
Jednym z kluczowych elementów, którym autorka poświęca szczególną uwagę, jest Radykalna Szczerość - podejście, które znajduje złoty środek między byciem zbyt agresywnym a zbyt empatycznym. Wskazuje, że skuteczne kierowanie ludźmi polega na umiejętnym łączeniu pochwał z krytyką, co pomaga pracownikom osiągać lepsze wyniki.
Scott podkreśla również trzy kluczowe zasady budowania silnych relacji z zespołem: osobiste zaangażowanie, skuteczność oraz zrozumienie znaczenia. Jej książka jest nie tylko doskonałym przewodnikiem dla szefów, ale także dla wszystkich pracowników, którzy mają nad sobą kierownika. Dzięki licznie ilustrowanym przykładom z życia oraz doświadczeń autorki, czytelnik może z łatwością zastosować zawarte w niej wskazówki w praktyce.
Podsumowując, "Szef wymagający i wyrozumiały" to niezwykle wartościowa pozycja dla wszystkich zainteresowanych rozwojem osobistym i zawodowym w obszarze przywództwa. Kim Scott prezentuje w niej klarowne i przystępne metody, jak skutecznie zarządzać zespołem, opierając się na wartościach takich jak szczerość, zaangażowanie i zrozumienie. Gorąco polecam tę książkę wszystkim, którzy pragną stać się lepszymi liderami i osiągać wybitne wyniki w pracy zespołowej.
Książka "Szef wymagający i wyrozumiały" autorstwa Kim Scott to znakomita lektura dla każdego, kto stawia sobie za zadanie nie tylko kierowanie ludźmi, ale przede wszystkim rozwijanie ich potencjału i osiąganie wspaniałych rezultatów. Scott, opierając się na swoim bogatym doświadczeniu związanym z pracą w tak renomowanych firmach jak Google i Apple, oraz w różnych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja. Autorka dzieli się swoim doświadczeniem i spostrzeżeniami dotyczącymi bycia liderem ubierając to w dość ciekawa teorię radykalnej szczerosci. Dużo anegdot, sytuacji z zycia, możliwość poznania różnic miedzy kulturą Google/Apple. Moim zdaniem wartościowa, inspirująca i po prostu ciekawa :) Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczekiwałem dużo więcej.
Oczekiwałem dużo więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialny opis tego jak być dobrym leaderem w pracy, który słucha, przyjmuje uwagi na swój temat i nie uważa tego za ujmę. Najlepsza z tego typu książek jakie czytałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapowiadała się naprawdę fajnie, ale jednak nie wszystko można wprowadzić w życie i męczyłam się, żeby dobrnąć do końca..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie lubię jak jest za dużo anegdot, a tych tutaj w mojej ocenie mogłoby być mniej. Wypunktowanie, pogrubienie i podkreślenie najważniejszych tez i zagadnień są jednak bardzo czytelne i pozwalają sprawnie przez merytoryczny przekaz przebrnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo inspirująca książka, z której można wynieść wiele wiedzy. mam jednak poczucie, że kultura organizacyjna w wielu firmach w PL jest inna i trudno by było przełożyć te działania na nasze pole. Ale jako inspiracja super!