Cicha noc

- Agata Górska i Sławek Tomczyk (tom 7)
- Czwarta Strona
- 2019-10-30
- 2019-10-30
- prostytutka prostytucja dom publiczny policjantka policja policjant śledztwo morderstwo telewizja reżyser reality show porwanie gwałt literatura polska literatura współczesna literatura xxi wieku
Podczas przyjęcia, na którym świętowano sukces reality show „Nowe życie”, zostaje zamordowany reżyser programu. Wszystko wskazuje na to, że zabójcą jest ktoś z uczestników imprezy. Do rozwiązania sprawy przydzielona zostaje Agata Górska, która mimo problemów ze zdrowiem robi wszystko, żeby spełnić oczekiwanie przełożonego – sprawca ma być ujęty przed świętami!
Tymczasem Sławek Tomczyk wyjeżdża na szkolenie do Budapesztu. Jednak gdy dowiaduje się o uprowadzeniu swojej siostry, błyskawicznie wraca do Polski. Rozpoczyna się wyścig z czasem. Czy to możliwe, żeby zniknięcie Kingi i sprawa, nad którą pracuje Agata, były ze sobą powiązane?
Oficjalne recenzje
Trudne sprawy starszej aspirant Agaty Górskiej
Małgorzata Rogala była mi dotąd pisarką zupełnie nieznaną. Co prawda z moich ocen w serwisie lubimyczytać.pl wynika, że przeczytałam jej opowiadanie w zbiorze „Zabójczy pocisk”, ale w ogóle go nie pamiętam. Moją uwagę przyciągnął jednak opis powieści „Cicha noc”, który wskazywał na klasyczny kryminał. Z zaciekawieniem sięgnęłam więc po tę pozycję i – choć nie jest ona klasycznym kryminałem – na szczęście się nie rozczarowałam. Dopiero po otrzymaniu książki zauważyłam, że jest to kolejna, siódma już część serii „Agata Górska i Sławek Tomczyk”, ale okazało się, że nieznajomość poprzednich tomów w niczym nie przeszkadza.
Zamiast jednej historii kryminalnej czytelnicy otrzymują tu aż trzy intrygujące wątki! Główną bohaterką jest policjantka – starsza aspirant Agata Górska. Kiedy zostaje zamordowany reżyser programu „Nowe życie”, kontrowersyjnego telewizyjnego reality show, jej przełożonym zależy, aby sprawę rozwiązać jak najszybciej. Górska ma więc (wraz z aspirantem Adamem Chudeckim zwanym Chudym) pełne ręce roboty. Z jednej strony to dobrze, bo nie ma czasu tęsknić za narzeczonym, który wyjechał na szkolenie do Budapesztu. Z drugiej – Agata ostatnio czuje się fatalnie fizycznie, na dokładkę zamiast myśleć o wypoczynku, gryzie się z powodu otrzymywanych pogróżek, co staje się wątkiem numer dwa. Trzecią historią jest zniknięcie Kingi, siostry Sławka Tomczyka, narzeczonego Górskiej, i ten wątek zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu.
Wszystkie trzy historie przeplatają się, a niekiedy nawet zazębiają. Trochę za dużo tu szczęśliwych i nieszczęśliwych przypadków, nieco zbyt gładko toczy się akcja i nie wszystko wydaje się prawdopodobne, za to wiele można bez problemu przewidzieć. Jednak morderstwo w środowisku telewizyjnym oraz sprawa zaginionej dziewczyny mogą nas wciągnąć na dobre. Czegoż nie ma w tej powieści! Po pierwsze, reality show „Nowe życie” to program (eufemistycznie ujmując) dla osób po przejściach. Jego uczestnicy to wyrzutki społeczne – od ludzi, którzy zwyczajnie mieli pecha, po naprawdę nieprzeciętne gagatki. Z kolei działania reżysera i innych twórców telewizyjnych koncentrują się zazwyczaj na podnoszeniu oglądalności. Po drugie, dzięki tej powieści możemy się przekonać, jak – wg autorki – wygląda luksusowy dom publiczny. Po trzecie, Małgorzata Rogala bardzo realistycznie opisuje, jak łatwo można młodą, naiwną kobietę zmusić do prostytucji. Niewątpliwie zaprezentowane tu wydarzenia mogą być pouczającą lekturą dla dorastających dziewcząt. Po czwarte, całkiem zgrabnie opisano w utworze działania policjantów.
Powieść przeczytałam w jeden wieczór. Mimo nielekkiej tematyki (molestowanie seksualne, zmuszanie do prostytucji, zemsta) czyta się szybko i przyjemnie. Kontrapunktem dla wątków kryminalnych są zwykłe, codzienne sprawy – dbanie o kota, zakupy, rozmowa z przyjaciółką – oraz okołoświąteczna aura natrętnie wyzierająca ze sklepów czy głośników radiowych. Sprawia to, że czytelnik może złapać oddech pomiędzy kolejnymi sensacyjnymi wydarzeniami. Jeśli jesteście miłośnikami kryminałów o poważnych tematach, ale bez szczególnie drastycznych opisów, nie powinniście się zawieść!
Na koniec chciałabym serdecznie podziękować Wydawnictwu Poznańskiemu i Czwartej Stronie za przepiękne zapakowanie przesyłki – poczułam się, jakbym otrzymała prezent od przyjaciela, a nie kolejną książkę do zrecenzowania.
Aleksandra Dolęga
- 1 182
Książka "Cicha noc" autorstwa Małgorzaty Rogali to siódma część cyklu z Agatą Górską i Sławkiem Tomczykiem.
Agata Górska zajmuje się sprawą morderstwa reżysera reality show „Nowe życie”. Tym razem jej partnerem zostaje Adam Chudecki bowiem Sławek Tomczyk wyjeżdża na szkolenie do Budapesztu. Ze względu na charakter sprawy "góra" będzie naciskała, aby rozwiązać ją jak najszybciej. Z kolei Kinga siostra Sławka Tomczyka razem ze swoim chłopakiem i jego znajomymi wybiera się na jarmark do Wiednia. Szybko jednak okazuje się, że cały ten wyjazd był od początku zaplanowany i Kinga zostaje uprowadzona. Sławek natychmiast wraca ze szkolenia i na własną rękę będzie chciał odnaleźć siostrę. Jesteście ciekawi jak potoczą się wszystkie te sprawy? Koniecznie sięgnijcie po książkę.
więcej Pokaż mimo toAgata Górska zajmuje się sprawą morderstwa reżysera reality show „Nowe życie”. Tym razem jej partnerem zostaje Adam Chudecki bowiem Sławek Tomczyk wyjeżdża na szkolenie do Budapesztu. Ze względu na charakter sprawy "góra" będzie naciskała, aby rozwiązać ją jak...
Kolejny tom i pełna napięcia pogoń za sprawcą. Tym razem cena jest najwyższa, bo chodzi też o prywatne życie Tomczyka i jego rodzinę. Ale komisarz się nie poddaje i pomaga mu w tych trudach Górska.
Ciekawy rozwój wypadków.
Pokaż mimo toCiekawy rozwój wypadków.
Podczas imprezy na której uczestnicy świętują sukces reality show, zostaje zamordowany reżyser programu. Śledztwo zostaje przydzielone Górskiej i Chudeckiemu bowiem Tomczyk przebywa na szkoleniu w Budapeszcie. Wkrótce okazuje się, że siostra Sławka - Kinga, zostaje uprowadzona. Rozpoczyna się wyścig z czasem.
W siódmej części akcja przyspiesza z rozdziału na rozdział. Czytelnik nie znajdzie tutaj grama nudy. W każdej swojej książce autorka porusza jakieś społeczne zagadnienie. Tym razem jest to problem globalny, dotyczący procederu handlu kobietami w celach świadczenia usług seksualnych. Zjawisko to rozszerza się również na dzieci i mężczyzn ale Małgorzata Rogala w nie takiej "Cichej nocy" przedstawiła wątek przemocy właśnie wobec kobiet. Sprytne zakończenie, zarówno jeśli chodzi o osobę zabójcy jak i wyjaśnienie zagadki stanu zdrowia pani aspirant.
więcej Pokaż mimo toW siódmej części akcja przyspiesza z rozdziału na rozdział....
Jeszcze świątecznie, choć nie jest to klimatyczny kryminał, co to to nie. Przejmujący, wstrząsający, kolejny już raz poruszający temat realnie dziejących się przestępstw.
Pokaż mimo toŚwietnie napisana i wciągnęła mnie od początku do końca. Dzięki poprzednim tomom obecny tom był dla mnie bardziej emocjonujący. To w końcu dotyczyło między innymi Kingi, siostry Sławka Tomczyka. Nie żałuję poświęconego czasu. Było tu dużo emocji. 👍
Pokaż mimo toWciągający kryminał, trzymający w napięciu do ostatnich stron.
Wciągający kryminał, trzymający w napięciu do ostatnich stron.
Pokaż mimo toJakiś czas temu przeczytałam przedostatni tom serii. Było w porządku. Końcówka trochę przesłodzona i oklepana, ale trudno, niech Małgorzacie Rogali będzie. Nie wszyscy bohaterowie muszą źle kończyć.
Mogą słodkopierdzieć.
Bardzo widać po tej serii, że autorkę boli przemoc seksualna i branża porno. Zwłaszcza w tym tomie. Nie sposób się z nią nie zgodzić - handel ludźmi jest zły, wykorzystywanie seksualne też, ale miałam wrażenie, że za dużo było tu moralizujących na siłę, niezbyt oryginalnych przemyśleń. Taka emocjonalna narracja nie zawsze jest dobra dla ksiazki.
Został mi ostatni tom tej przygody. Potem będzie ambitniej.
więcej Pokaż mimo toMogą słodkopierdzieć.
Lubię tą serię. Idealny kryminał dla kobiet na spokojne wieczory , Agata i Sławek bardzo fajni i tacy normalni .
Pokaż mimo toCo tu dużo mówić? Uwielbiam styl Pani Małgorzaty. Przeszłam przez wszystkie części opowieści o Sławku i Agacie - innego zakończenia tej części nie można było wymyślić, happy end zawsze.
Niezmiernie podoba mi się fakt, że poruszono temat handlu kobietami, żywym towarem. Niby "nie nadzwyczajny" temat, ale jednak w tego typu książkach niezbyt często można się z tym spotkać. Jak dla mnie bomba!
Będę polecać każdemu, bo mimo że jest to 7 część to nie odniosło się wrażenia, że jest już za dużo i wieje nudą - wprost przeciwnie!
więcej Pokaż mimo toAkcja, trzymanie w napięciu, dramat, trochę humoru i życiowych sytuacji. Połączenie idealne. Może było ciut za mało Sławka w tej części jak dla mnie, ale to da się przeboleć.
Niezmiernie...
Prawie 2 tygodnie byłem chory i miałem przerwę w czytaniu więc chciałem zacząć od czegoś lekkiego, co na pewno mnie zaciekawi. Padło na "Cichą noc " i nie żałuję. Po raz kolejny autorka zafundowała nam kryminał poruszający dość ważne sfery życia. Tym razem opowiada o handlu kobietami. Tym razem Agata Górska wchodzi w świat telewizji, celebrytów gdzie wymuszenia seksualne, handel swoim ciałem są naturalne i bardzo pożądane. Porządny kryminał na poziomie.
Mam tylko małe zastrzeżenie do autorki, to poniżej by nie spojlerować wszystkim.
...
Pani Małgorzato, zastanawia mnie fakt jakim cudem policjanci odnaleźli tak szybko odpowiednie jezioro. Gdyby spojrzała Pani na mapę (ja mieszkam w tych okolicach) to by Pani zobaczyła że w godzinę drogi od Poznania są dziesiątki (jeśli nie setki) jezior. I to w każdą z możliwych stron świata. Skąd oni wiedzieli, że akurat to będzie odpowiednie. Miała Pani w ręku inne karty... Żona producenta mogła opowiedzieć im w odpowiedniej chwili, tamta dziewczyna mogła zapamiętać więcej szczegółów... A u Pani policjanci po prostu zgadli :-)
więcej Pokaż mimo to