- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2017-01-12
- angielski
World-renowned Stanford University psychologist Carol Dweck, in decades of research on achievement and success, has discovered a truly groundbreaking idea-the power of our mindset.
Dweck explains why it’s not just our abilities and talent that bring us success-but whether we approach them with a fixed or growth mindset. She makes clear why praising intelligence and ability doesn’t foster self-esteem and lead to accomplishment, but may actually jeopardize success. With the right mindset, we can motivate our kids and help them to raise their grades, as well as reach our own goals-personal and professional. Dweck reveals what all great parents, teachers, CEOs, and athletes already know: how a simple idea about the brain can create a love of learning and a resilience that is the basis of great accomplishment in every area.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Związek, nad którym partnerzy nie pracują, nie jest udany, tylko skazany na porażkę. Skuteczna komunikacja wymaga wysiłku, identyfikowania s...
RozwińCzasami nie lubię innych dorosłych, bo myślą, że wiedzą wszystko. Ja nie wiem wszystkiego. Ciągle uczę się czegoś nowego.
Sukces usypia naszą czujność. Sprawia, że nawet najambitniejsi osiadają na laurach i robią się niedbali.
Opinie [32]
Klasyk. Temat obecnie już tak mocno wymaglowany, że terminy "growth" i "fixed" mindset na stałe osiedliły się w naszej kulturze. Tym bardziej warto przeczytać, aby rozwiać mgłę różnych skrótów i dopowiedzeń, które nękają spopularyzowane tematy. Dobre odświeżenie istoty utrzymywania otwartej perspektywy na możliwości, jakie przed nami stoją.
Pokaż mimo toAutorka pokazuje, że zawsze można wiedzieć więcej i nie zrażać się niepowodzeniami.
Pokaż mimo toMicrosoft CEO Satya Nadella polecił ta książkę w jednym z wywiadów. Czyta się bardzo łatwo.
Pokaż mimo toWarta przeczytania, chociaż koniec mi się dłużył.
Pokaż mimo toPrzeczytałem już niestety zbyt dużo miernych książek z dziedzin rozwoju osobistego i tym podobnych. Sporo jest przegadanych a sens całej książki można streścić w dwóch zdaniach. Tutaj możnaby rzec, że jest podobnie ale jednak do mnie trafia. Sporo niesamowitych historii i przykładów jak to jest zazwyczaj, ale być może to, że dosyć łatwo można zweryfikować ich prawdziwość...
więcejKsiążka ta wpadła w moje ręce przez polecenie i czekała długo na swoją kolejkę. Do przeczytania jej skusił mnie zupełny przypadek - została wspomniana na szkoleniu które odbyłam w pracy w zakresie motywacji i organizacji swojego czasu. Zachęcona tematyką nie mogłam się oprzeć żeby zgłębić temat. I to była świetna decyzja :)
więcejCała tematyka opiera się na objaśnieniu teorii...
Jestem zawiedziona, może i teza ciekawa, ale raczej na kilkustronicową notatkę, a nie ponad 300 stronicowa książkę. Trochę razi przytaczanie przykładów prawdziwych sportowców i stawianie ich jednoznacznie w złym świetle. Dodatkowo zero-jedynkowy podział świata na dwie grupy, jest trochę infantylny i niepoważny.
Pokaż mimo toCałą książkę można byłoby streścić ze sukces w życiu osiągniemy dzięki ciągłemu samorozwojowi w poszczególnych dziedzinach życia. Fajnie się czyta ale nic nowego nie wnosi jeśli ktoś się już trochę interesował samorozwojem.
Pokaż mimo toZachęcam do obejrzenia recenzji książki którą nagrałem:
Pokaż mimo tohttps://www.youtube.com/watch?v=PsAK-gL3Em0
Profesor Dweck przeprowadziła wiele badań związanych z nastawieniem ludzi i wynikającej z niego zdolności do realizacji swoich celów i osiągania sukcesów. Autorka analizuje dwa rodzaje nastawienia: na trwałość i na rozwój. To drugie pomaga ludziom w rozwijaniu swojego potencjału, uzmysławia, że rezultat naszych działań zależy od zaangażowania i ilości włożonej przez nas...