- La Cage
- Thorgal (tom 23)
- komiksy
- Wojciech Birek
- thorgal rosiński komiks
Klatka, dwudziesty trzeci tom serii Thorgal, kończy najdłuższą, obejmującą sześć tomów przygodę rozpoczętą albumem Słoneczny miecz. Thorgal i Galathorn, książę Brek Zarith, uciekają z wyspy piratów i docierają na dwór Galathorna, gdzie znajdują schronienie. W Thorgalu zakochuje się księżniczka Brek Zarith, a gdy ten, nieczuły na jej zaloty, rusza w drogę do swoich najbliższych, wzgardzona dziewczyna wysyła za nim zabójców. W tym samym czasie Aaricia namawia wikingów, by uderzyli na fortecę Shaigana i jego piratów. Niestety, atak jest nieudany, a żona Thorgala wraz z dziećmi powraca na wyspę, na której spędziła z mężem tyle szczęśliwych chwil. Kiedy dotrze na miejsce, przeżyje spore zaskoczenie...Pomysł komiksu o wikingu, który jest gwiezdnym dzieckiem, narodził się w 1976 r. podczas spotkań belgijskiego scenarzysty Jeana Van Hamme’a i polskiego rysownika Grzegorza Rosińskiego. Pierwszy odcinek sagi, która liczy dziś kilkadziesiąt tomów, kilka pobocznych serii i została przetłumaczona na ponad 40 języków, ukazał się w 1977 r. w magazynie „Tintin”, a rok później polscy czytelnicy mogli go przeczytać w magazynie „Relax”. Pierwszy album zatytułowany Zdradzona czarodziejka miał premierę w 1980 r.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Król nie wybiera sobie poddanych, Thorgalu. To oni wybierają jego. I tolerują go, dopóki któryś z nich nie poczuje się dosyć silny by, samem...
RozwińPrzykro mi, kolego, ale kiedy statek tonie, każdy myśli o sobie. Przygotuj mi miejsce w piekle.
Opinie [13]
Thorgal w końcu spotyka się z swoją rodziną. Aarcia nie może mu wybaczyć, i trochę stroi fochy, przetrzymując go w klatce.
Pokaż mimo toJak w każdym tomie, znajdują się wrogowie, których bohaterowie sami sobie tworzą, swoim postępowaniem.
Wszystko kończy się szczęśliwie, a Aarcia mu wybacza i razem wyruszają w świat ku nowym przygodom.
Bezsprzecznie jeden z lepszych cykli komiksowych. Odetchnęłam, że czasami Thorgalowi wydarzają się też przyjemne rzeczy.
Pokaż mimo toAlbum ten kończy cykl „W szponach Kriss” rozpoczęty zeszytem „Słoneczny Miecz”.
Pokaż mimo toThorgal po odzyskaniu pamięci postanawia wrócić do rodziny. Jednak jak to z nim bywa - może to jego „gwiezdny dar”? – trafia na kolejną zakochaną w Nim kobietę. A Aaricia pomimo, że walczy o jego uwolnienie też tak łatwo mu nie zapomni tego co było.
Od paru tomów oczywiście trzymałam kciuki, żeby Thorgal wrócił do swojej rodziny i swojego prawdziwego ja i w końcu się doczekałam. Poniekąd. No bo jak po takich przejściach wrócić do normy i sprawić, żeby bliscy uwierzyli w tą dziwaczną historię? Niezmiennie polecam.
Pokaż mimo toUdane zwieńczenie mini serii o Thorgalu-bezlitosnym.
Pokaż mimo toPierwszy prawdziwy komiks mojej młodości (nie licząc Funky Kovala z Fantastyki). Super pomieszanie rożnych wątków i historii (łącznie z Dänikenem i wikingami). Świetna krecha i proporcje, fachowa robota.
Pokaż mimo toSzkoda, że nie można się tam wrócić :-(
Jest to jeden z tomów w którym już się coś zacięło... Niby ten sam Thorgal ale już czegoś brakuje.
Pokaż mimo toNajgorzej narysowany odcinek z całego cyklu. Na szczęście od "Ofiary" jest już znacznie lepiej.
Pokaż mimo toI oto mamy wreszcie zakończenie przygód Shaigana Bezlitosnego. Thorgal odzyskuje pamięć i swoje imię, może udać się na poszukiwania porzuconej rodziny.. Wszystko byłoby cudowne, piękne i wspaniałe, ale... no cóż, porzucona Aaricia wcale nie zamierza tak prędko wybaczyć Thorgalowi jego okrucieństwa i zdrady.. Thorgal dociera na wyspę znaną z tomów poprzednich, poznaje tam na...
więcejZwieńczenie sagii o Shaniganie jest dośc kameralne. Kilka niezłych pomysłów i troche słodkości pod koniec. W tym momencie można było spokojnie zakończyć sagę.