Ojcowie Kościoła i starożytne sobory

- 2019-01-01
- 2019-01-01
- 9788377205570
- Ojcowie Kościoła sobór starożytność religja
Co pozostaje żywego z pierwszych wieków Kościoła? Autor proponuje przyjrzeć się kilkudziesięciu postaciom Ojców Kościoła, naszych ojców we wierze, żyjących w pierwszych ośmiu wiekach ery chrześcijańskiej oraz ośmiu soborom powszechnym, wspólnym obydwu płucom Kościoła wschodniego i zachodniego, które miały miejsce w tymże czasie i na których określano główne prawdy wiary i zarys organizacyjny Kościoła; i w końcu odpowiada na pytanie, jak pierwsi chrześcijanie widzieli problem życia dzieci nienarodzonych
Dobre, choć encyklpedyczne, wprowadzenie w temat. Pozawala zorientować się co do klimatu pierwszych wieków chrześcijaństwa. Książka składa się z 3 części. Pierwsza dotyczy ojców Kościoła, druga soborów, a trzecia rozstrzygnięć dotyczących aborcji w pierwszym wieku.
Dwie pierwsze są dobrymi encyklopedycznymi wprowadzeniami. Trzecia jest świetnym komentarzem do załączonego bardzo dużego zbioru cytatów z najwcześniejszych tekstów chrześcijańskich.
Jeżeli ktoś chce się dowiedzieć czy temat wczesnego chrześcijaństwa go w ogole interesuje warto tę książkę przeczytać.
więcej Pokaż mimo toDwie pierwsze są dobrymi encyklopedycznymi wprowadzeniami. Trzecia jest świetnym komentarzem do załączonego...
Absolutnie obowiązkowa pozycja dla każdego kto interesuje się historią Kościoła czy patrologią. Bardzo dobry wstęp w te tematyki.
Polecam.
Pokaż mimo toKsiążka opisuje 50 postaci Ojców Kościoła, omawia wszystkie sobory przed schizmą dokonaną w 1054 r.
Polecam.