Nalewki Natura zamknięta w butelce
Wydawnictwo: HARDE Wydawnictwo kulinaria, przepisy kulinarne
240 str. 4 godz. 0 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- HARDE Wydawnictwo
- Data wydania:
- 2019-06-19
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-06-19
- Liczba stron:
- 240
- Czas czytania
- 4 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788366252493
- Tagi:
- kulinaria nalewki i likiery hobby
Gdy przeglądam zebrane tu przepisy, myślami przenoszę się do starego dworku. W każdym apteczka, czyli domowy skład nalewek, gdzie kryły się trunki lecznicze czy do smakowania.
Oddajemy do waszych rąk zbiór ponad 100 przepisów na nalewki - chlubę wielowiekowej polskiej tradycji kulinarnej. A po skorzystaniu z tych propozycji - wypijcie kieliszek na zdrowie Ani Szubińskiej, która pracowicie odnalazła, sprawdziła i wypróbowała te receptury, a następnie opracowała i zgromadziła w tej książce.
Anna Śmiałek Redaktor Naczelna serwisu beszamel.pl
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 5
- 5
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
"Polacy wyspecjalizowali się w nalewkach wieki temu."
Może niektórzy myślą, że robienie nalewek to trudna sztuka, inni zaś pewnie myślą zupełnie odwrotnie. Ja jestem tak pomiędzy, gdzieś pośrodku. Od jakiegoś czasu ciągle próbuję sama robić różne nalewki, bo mam w ogrodzie sporo owoców a w pobliskim lesie również wiele ciekawych składników, które staram się jakoś zagospodarować, nie tylko jako na zimowe zapasy. Wychodzi mi z tym różnie, raz lepiej a innym razem nieco może mniej, ale nigdy nie udało mi się całkowicie zmarnować owoców. Zawsze znalazł się ktoś z rodziny lub znajomych, którym smakowały moje napitki...
"Jeśli chcemy cieszyć się wspaniałym, głębokim smakiem trunku, musimy dać mu czas, by dojrzał. Niekiedy wystarczą 3 miesiące, z reguły nalewka powinna leżakować minimum pół roku. Są i takie, na które trzeba poczekać ponad rok.
Ale warto, zapewniam."
I tu właśnie leży sedno wytwarzania nalewek... Czas oczekiwania na ich degustację. Zazwyczaj im dłużej czekamy i damy nalewce dojrzeć, tym bardziej będziemy zadowoleni z jej smaku a również aromatu. Tym bardziej, że nalewek nie powinno się spożywać w dużych ilościach, należy się nimi delektować, pijąc małymi łyczkami.
W tej książce znalazłam całą masę przepisów na nalewki praktycznie ze wszystkiego, co nawinie się pod rękę. Oczywiście nie wypróbowałam jeszcze wszystkich, ale mam już plany na kilka do zrobienia, ale po Świętach, bo zbyt dużo czasu poświęciłabym na przygotowania a teraz mam inne przygotowania w planie (świąteczne, oczywiście).
Wiosną z zapałem ruszę na łąkę, po różne zioła i ziółka, bo mam zamiar zrobić coś innego, niż tylko nalewkę malinową, porzeczkową czy pigwową , które co roku robię. Z ziół nie robiłam jeszcze, więc mam okazję spróbować.
"W większości nalewek zalecany jest cukier lub cukier z dodatkiem miodu. Nie ma co dosładzać nalewek bez potrzeby. Lepsze jest wrogiem dobrego!"
Nie wiem, czy autorka wypróbowała wszystkie zamieszczone tutaj przepisy, lecz mam nadzieję, że nie powinny być zbyt trudne do zrobienia. Wystarczy trzymac się przepisu, chociaż ja jestem niepoprawną amatorką, która zawsze coś doda od siebie.
Lecz Wy nie musicie tego robić.
Jednak nalewki róbcie i smakujcie. Na zdrowie!
"Polacy wyspecjalizowali się w nalewkach wieki temu."
więcej Pokaż mimo toMoże niektórzy myślą, że robienie nalewek to trudna sztuka, inni zaś pewnie myślą zupełnie odwrotnie. Ja jestem tak pomiędzy, gdzieś pośrodku. Od jakiegoś czasu ciągle próbuję sama robić różne nalewki, bo mam w ogrodzie sporo owoców a w pobliskim lesie również wiele ciekawych składników, które staram się jakoś...
Może i przepisy własnoręcznie odnalezione, sprawdzone i wypróbowane przez Autorkę, ale po raz kolejny w książce kucharskiej rażą mnie zdjęcia z Shutterstocka. Własne może by nie były tak wymuskane... Za to te wymuskane niestety czasami nijak się mają kolorystycznie (nalewki oczywiście) do owoców, z których były robione. I za to gwiazdka mniej.
Może i przepisy własnoręcznie odnalezione, sprawdzone i wypróbowane przez Autorkę, ale po raz kolejny w książce kucharskiej rażą mnie zdjęcia z Shutterstocka. Własne może by nie były tak wymuskane... Za to te wymuskane niestety czasami nijak się mają kolorystycznie (nalewki oczywiście) do owoców, z których były robione. I za to gwiazdka mniej.
Pokaż mimo to