Mapa i terytorium

- La carte et le territoire
- W.A.B.
- 2019-05-15
- 2011-10-19
- 2010-09-03
- Beata Geppert
- Inne
Powieść, która stała się wydarzeniem, zanim trafiła do księgarń, a wkrótce po premierze została uhonorowana prestiżową Nagrodą Goncourtów oraz otrzymała wyróżnienie „Lista Goncourtów: polski wybór”.
Jed Martin, debiutujący artysta, odnosi olbrzymi sukces za sprawą zdjęć przedstawiających mapy, po czym powraca do swojej pierwotnej twórczości, czyli do malarstwa. Wstęp do katalogu wystawy jego obrazów ma napisać światowej sławy pisarz, Michel Houellebecq – typ niezbyt przystępny, zdecydowanie za dużo pijący i strasznie zaniedbany. Między artystami zawiązuje się nić przyjaźni. Gdy kilka lat później pisarz zostaje zamordowany, Martin decyduje się pomóc w wyjaśnieniu przerażającej zbrodni.
- 3 282
- 1 971
Nie zapadło mi w pamięć. Pamiętam tylko, że to było przeciętne.
Nie zapadło mi w pamięć. Pamiętam tylko, że to było przeciętne.
Pokaż mimo toRewelacja! A to psikusa zrobił Houellebecq czytelnikom opisując swoją... śmierć. Świetnie się czyta, pasjonująco.przedstawiony świat malarza, który przypadkowo popełnia dzieła warte kilkaset tysięcy euro. Tym razem bez zbytnich sprośności, a mocno interesująco. Co po nas zostanie? Świat roślin..
Książka genialna. Polecam.
Pokaż mimo toKsiążka genialna. Polecam.
To jeden z tych współczesnych pisarzy, a wolę klasykę, do którego książek podchodzę z wielką ufnością. I jak zwykle się nie zawiodłem. Kolejna smutna diagnoza współczesności (choć - na szczęście - nie wszystko się sprawdza, ale - niestety - większość). Nikt jak MH nie potrafi tak ironizować na temat naszej cywilizacji i tego, co z nią jest, będzie, albo może być.
Pokaż mimo toNie wiem czy kiedykolwiek czytałem bardziej suchą, beznamiętna i bezemocjonalną książkę jak „Mapa i terytorium".
Da się o pustce życia w późnym zachodnioeuropejskkm kapitalizmie pisać inaczej. Houelbecq udowadniał to już wcześniej niejednokrotnie (patrz: jego debiut i „Cząstki elementarne"). Autor na końcu książki dziękuje Wikipedii. Może to klucz? Bo właśnie tak się czułem podczas czytania jego powieści- zupełnie tak, jakbym czytał rozwleczony do granic możliwości nudny artykuł z tejże szacownej strony. Może właśnie o to chodzi. Bezcelowe zarzucenie czytelnika ogromem informacji i nie doprowadzenie do czegoś naprawdę znaczącego. Cóż, myślę, że jeżeli czytelnik zaczyna się zastanawiać czy twoje dzieło to nie jest w istocie tylko żart, to zły znak.
więcej Pokaż mimo toDa się o pustce życia w późnym zachodnioeuropejskkm kapitalizmie pisać inaczej. Houelbecq udowadniał to już wcześniej niejednokrotnie (patrz: jego debiut i „Cząstki elementarne"). Autor na końcu książki dziękuje Wikipedii. Może to klucz? Bo właśnie tak się...
Jeśli ocenę 5 by przyjąć za wartość wyjściową - w pewym sensie neutralną, to Mapie i Terytorium wystawiam ocenę 4. Od połowy książki, kiedy de facto zaczyna się wątek kryminalny, nie mogłem doczekać się jej końca. Może nie jest to do końca sprawiedliwe i nie jestem najlepszą osobą podejmującą się oceny tej powieści, bo faktem jest, że fanem twórczości o dużych znamionach gatunkowych nie jestem. Unikam takiej twórczości. Niemniej jednak, przeczytałem wszystkie powieści Houellebecqa i nie wypadało trochę nie zamknąć jego twórczości tą najmniej zachęcającą mnie z opisu książką.
Faktycznie jest to w jakimś sensie najgrzeczniejsza i zarazem najbardziej nijaka, bezpłciowa, nieemocjonująca historia jaką francuz napisał. Pomysł z wpleceniem własnej osoby, czy też osoby inspirowanej własną osobą, też lekko odrzuca - trąca to megalomanią. W zasadzie wszystko co jest w jakimś stopniu angażujące w tej powieści, zawrzeć by można na 150 stronach i wciąż byłoby tam miejsce na oddech.
więcej Pokaż mimo to„Pies jest czymś w rodzaju wiecznego dziecka, grzeczniejszego i bardziej łagodnego, które zatrzymało się w rozwoju w wieku przedszkolnym, ale jest to dziecko, które niemal na pewno przeżyjemy: pokochać psa to zgodzić się na kochanie istoty, która nieuchronnie zostanie nam odebrana (…)”
Pokaż mimo toPo "Cząstkach elementarnych" byłam przekonana, że nie wrócę do Houellebecqa. Po "Mapie i terytorium" - niewątpliwie wrócę.
Pokaż mimo toTwórczość Francuza jest jak tytka ze słoniem ( pestki ),zawsze trafiasz na prawie to samo, chociaż czasami trafiają się pustaki.
Czasami czytając opinie Ziomów o tej powieści mam wrażenie, że obwinia się autora o to, że świat jest jaki jest. No ale, jeżeli większość ludzi, a może mniejszość, ma pretensje o powołanie (piękne słowo określające to, co przyjemnie, ale czy piękne? pytanie bardzo otwarte, ewoluujące ) do życia do rodziców, to Francuz ma odpowiedź, nie mieć dzieci, po prostu. Po co potem okazać się.... ( można uzupełnić o wulgaryzm, jak się ma taką potrzebę oczywiście).
Po lekturze warto sobie zadać pytanie czy Houellebecq kreuje świat, czy go odtwarza. Odpowiedź może być bolesna.
Wszystko można powiedzieć o autorze oprócz tego, że tworzy kicz. On zarabia hajs, a przy okazji pokazuje nam świat, do którego zmierzamy, świat znany w bardziej rozwiniętych? krajach.
Odpowiedzi na pytania nie ma.
Najciekawsze jest to, co on przemilcza, wierzcie mi. Jeżeli jesteście.
więcej Pokaż mimo toTym razem znowu ( znowuż !!!!!) mamy garść cytatów z wiki, bohaterów funkcjonalnie niezdolnych do relacji, deficyty zapełniane niby sztuką, zbędny pieniądz, niepotrzebny seks, lęk przed rozmnażaniem i wszechogarniający egocentryzm.
Czasami...
Im dalej w kolejne częsci tym gorzej. Totalna nuda. Pojawia się wiele znanych nazwisk, jakby miały robić tło dla tego ostatecznego, nazwiska autora. Beznadziejne wątki poboczne, kompletnie nic nie wnoszące w historię romanse. Czytam ale nie wiem o czym. Przerost formy nad treścią. Kompletny brak fabuły.
Pokaż mimo to"Mapa i terytorium" to moja pierwsza styczność z książkami Houellebecqa i jestem po dużym wrażeniem. Przyjemnie napisana, z odpowiednio rozwiniętymi wątkami pobocznymi i ciekawym zwrotem perspektywy w ostatniej części. Podobało mi się, jak zręcznie i z dystansem autor wplata w historię bohatera z którym dzieli nie tylko profesję, ale i nazwisko. W trakcie lektury przeszło mi przez myśl jak historię odbierają osoby niezaznajomione ze światem sztuki, chociażby w podstawowym zakresie — dla nich pewne detale mogą być niezrozumiałe lub wręcz nużące. Dla mnie w punkt! Z całą nierealnością i poczuciem nieprawdopodobności towarzyszącą śledzeniu kariery Jeda :)
"Mapa i terytorium" to moja pierwsza styczność z książkami Houellebecqa i jestem po dużym wrażeniem. Przyjemnie napisana, z odpowiednio rozwiniętymi wątkami pobocznymi i ciekawym zwrotem perspektywy w ostatniej części. Podobało mi się, jak zręcznie i z dystansem autor wplata w historię bohatera z którym dzieli nie tylko profesję, ale i nazwisko. W trakcie lektury przeszło...
więcej Pokaż mimo to