(Nie)piękność

- (Nie)
- Edipresse
- 2019-05-15
- 2019-05-15
- literatura polska odmiana losu poszukiwanie szczęścia powieść obyczajowa relacje damsko-męskie spotkanie współczesna kobieta
Nasturcja ma dwadzieścia osiem lat i piękne imię, choć sama czuje się kwintesencją brzydoty. W czasach, gdy uroda determinuje wszystko, Nasturcja coraz bardziej zamyka się w sobie. Flirtuje przez Internet z nieznajomymi mężczyznami, uwodząc ich pod maską anonimowości.
Czterdziestopięcioletnia Paulina jest jej całkowitym zaprzeczeniem. Pod każdym względem zdaje się być ideałem piękna, choć nikt nie wie ile ją to kosztuje i jak bardzo czuje się samotna. Jej każdy kolejny związek kończy się katastrofą.
Drogi obu kobiet przecinają się pewnego dnia, by uroda i brzydota mogły się przeniknąć i pomóc sobie wzajemnie.
Co tak naprawdę wyznacza współczesne kanony piękna? Czym jest atrakcyjność? Jak bardzo czujemy się dobrze sami ze sobą? Czy mężczyźni faktycznie szukają kobiet nieskazitelnych?
Niepiękność to skaza czy atut?
We współczesnym świecie po prostu trzeba być ładnym. Tego niestety wymagają od nas wszyscy. Uroda staje się głównym atutem, podobnie jak cia...
Rozwiń
Książka była całkiem ok, ale bez fajerwerków. Pomysł na całą serię dość ciekawy, ale wnioski płynące z lektury już mniej. Nie znalazłam w tej książce nic odkrywczego, nic, czego już bym nie wiedziała.
Pokaż mimo toHistoria, jak się domyślam, ma nas podnieść na duchu, ale dla mnie była ona opowiedziana zbyt naiwnie, żebym uwierzyła autorce na słowo.
Nie mogłam się oderwać. Polecam bardzo.
Nie mogłam się oderwać. Polecam bardzo.
Pokaż mimo toKsiążki Nataszy Sochy są jak plasterek. Niby zwyczajne, niby to wszystko już wiemy a mimo to chce się czytać dalej i dostać nadzieję na lepsze jutro. Myślę, że cały cykl jest wart uwagi.
Pokaż mimo toBardzo łatwo wpaść w "pułapkę"...I w jedną i w drugą... Zakończenie jest budujące ;)
Pokaż mimo toW książce poznajemy dwie skrajne bohaterki. Skrajne, bo jedna jest uważana za piękna, druga za brzydką. Ale też skrajne jest ich myślenie o sobie i postępowanie. Jakby chciały się schować w swoich stereotypach i przypisanych sobie łatkach.
Powieść wyróżniająca się, bo przeplatana ciekawostami. Może zakończenie było do przewidzenia.... Ale myślę, że bohaterkom wyjdzie ono na dobre.
więcej Pokaż mimo toPowieść wyróżniająca się, bo przeplatana ciekawostami. Może zakończenie było do przewidzenia.... Ale myślę, że bohaterkom wyjdzie ono...
Jest taka banalna, ta historia, piękność i jej brak zderzają się ze sobą każdego dnia, a nasze odbieranie tych zjawisk jest jednak bardzo subiektywne. A jednak w tej historii, takiej banalnej, jest bardzo wiele przyjemnych fragmentów, które zasługują na to, aby je docenić.
Pokaż mimo toJak większość książek tej autorki, ta jest również świetna. Poza tym w 100% utożsamiam się z główna bohaterka z wielu powodów, więc może dlatego książka wydała mi się szczególnie bliska. Na pewno daje nadzieję że w życiu nie tylko chodzi o pieniądze i sex...
Pokaż mimo toBardzo dobry temat na dzisiejsze czasy.
Nie wiem czy jedna książka zmieni rzeczywistość, ale warto próbować.
Książka godna polecenia zarówno dla nastolatek, jak i dla pań w dojrzalszym wieku.
Gdy widzę wokół próby upiększania się na siłę (z lepszym lub gorszym skutkiem),to ogarnia mnie przerażenie.
Kanony piękna istniały od zawsze i w każdej epoce były inne.
Powszechność internetu sprawia, że współczesne wzorce się powielają. Teraz mam rażenie, że otaczają mnie kobiety-ryby z wytrzeszczonymi oczami. Ale dość tego.
Pisarka zestawia ze sobą 28-letnia Nasturcję - szarą myszkę, która żyje jak cień, uważając się za nieatrakcyjną a nawet brzydką kobietę oraz 45- letnia Paulinę - ideał piękna, które wymaga wiele wyrzeczeń.
Pewnego dnia drogi dwu kobiet się krzyżują i zaczyna się opowieść. Wydaje się, że spotkały się, by móc sobie nawzajem pomóc. Później pojawiają się mężczyźni, a finał tej historii jest zaskakujący.
Autorka zadaj w swej książce ważne pytania.
Kto wyznacza współczesne kanony piękna?
Co powoduje, że nie gonimy za nimi jak reszta stada?
Czy fizyczne piękno gwarantuje udane życie?
Co sprawia, że czujemy się dobrze pomimo naszych niedoskonałości? Jakich kobiet faktycznie szukają mężczyźni? Jak bardzo presja bycia pięknym i doskonałym wpływa na młodzież i osoby starsze, które za wszelką cenę starają się zatrzymać młodość?
Temat-rzeka ubrany w prostą i łatwą do czytania historię.
Bardzo dobry temat na dzisiejsze czasy.
więcej Pokaż mimo toPani Natasza Socha jest dobrą obserwatorką otaczającej rzeczywistości. Potrafi opleść wokół jakiegoś zjawiska ciekawą historię i uchwycić sedno sprawy.
Nie wiem czy jedna książka zmieni rzeczywistość, ale warto próbować.
Gdy widzę wokół próby...
Kolejna bardzo dobra pozycja tej autorki. Zaraz po (Nie) młodości.
Kolejna bardzo dobra pozycja tej autorki. Zaraz po (Nie) młodości.
Tytuł: "(NIE) PIĘKNOŚĆ"
Autor: Natasza Socha
28-letnia Nasturcja uważana była za nieatrakcyjną a nawet brzydką kobietę i sama też tak uważała.
Pracę miała nietypową. Była ghostwriterem. Lubiła pisać. Chowała się wtedy za wielkim ekranem komputera i nikt nie musiał jej oglądać. Nasturcja miała również pewne nietypowe hobby, albo raczej niegroźną fascynacje, którą sama uważała za wstydliwą. Od pewnego czasu podglądała swoją sąsiadkę. Była to bardzo piękna kobieta. Nasturcja zazdrościła jej urody. Sama chciała tak wyglądać.
45- letnia Paulina jest całkowitym zaprzeczeniem sąsiadki. Pod każdym względem wydaje się ideałem piękna, choć nikt nie wie, ile ją to kosztuje i jak bardzo czuje się samotna. Drogi obu kobiet pewnego dnia się przecinają, by uroda i brzydota mogły się przeniknąć i pomóc sobie nawzajem.
Co tak naprawdę wyznacza współczesne kanony piękna? Czym jest atrakcyjność? Jak bardzo czujemy się dobrze sami że sobą? Czy mężczyźni faktycznie szukają kobiet nieskazitelnych? Niepiękność to skaza czy atut?
Książkę uważam za godną polecenia ❤️📚. Autorka chce nam przekazać jak współczesny świat narzuca nam kanony piękna. Nie żyjemy na tym świecie po swojemu, tylko według pewnych wizji, według norm ustalonych gdzieś przez kogoś, według zasad narzuconych przez świat. Ludzie twierdzą że wszystko co piękne jest najlepsze . Jeśli odbierasz od ogólnie przyjętych standardów wywołujesz ogólną niechęć. Wszyscy oceniają nas przez pryzmat wyglądu.Nie liczy się czy jesteś miłym, dobrym czy wykształconym człowiekiem,liczy się tylko jak wyglądasz. Ludzie potrzebują ideałów. Muszą się mieć na kim wzorować i kogo naśladować. Ta ciągła presja na bycie doskonałym i pięknym doprowadziła do tego że młodzi ludzie przestają być pewni siebie, są coraz bardziej niezadowoleni ze swojego wyglądu, a ich kompleksy pogłębiają nieskazitelne i nierealne gwiazdy.
Polecam ❤️
Witam 🥰
więcej Pokaż mimo toTytuł: "(NIE) PIĘKNOŚĆ"
Autor: Natasza Socha