The Smoke Ring

Okładka książki The Smoke Ring Larry Niven
Okładka książki The Smoke Ring
Larry Niven Wydawnictwo: Del Rey Cykl: The State (tom 3) fantasy, science fiction
The State (tom 3)
angielski

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Pyłek w oku boga Larry Niven, Jerry Eugene Pournelle
Pyłek w oku boga Larry Niven, Jerry ...
Okładka książki Starborn and Godsons Steven Barnes, Larry Niven, Jerry Eugene Pournelle
Starborn and G... Steven Barnes, Larr...
Okładka książki Multiverse. Exploring Poul Andersons Worlds Karen Anderson, Stephen Baxter, Astrid Anderson Bear, Greg Bear, Gregory Benford, David Brin, Terry Brooks, C.J. Cherryh, Gardner Raymond Dozois, Bob Eggleton, Raymond E. Feist, Eric Flint, Nancy Kress, Larry Niven, Jerry Eugene Pournelle, Robert Silverberg, Harry Turtledove, Tad Williams
Multiverse. Ex... Karen Anderson, Ste...

Kontynuacja „Całkowych drzew”. Mija kilkanaście lat od wydarzeń z poprzedniego tomu. Bohaterowie założyli własną społeczność na jednym z drzew. Pewnego dnia kontaktuje się z nimi statek kosmiczny „Dyscyplina”, który zachęca bohaterów do kolejnej wyprawy.

„Całkowe drzewa” zakończyły się interesującą sugestią co do dalszego rozwoju akcji związanego ze statkiem kosmicznym. Wątek ten jednak jest poprowadzony w niewielkim stopniu. W sumie gdyby bohaterowie mieli inny powód udania się na wyprawę, to akcja potoczyłaby się tak samo. Jednakże przy okazji ujawniona zostaje dosyć istotna tajemnica dotycząca genezy kolonizacji zielonego świata. Z jednej strony prowadzi ona do interesującej refleksji na temat sztucznej inteligencji porównywalnej do literackiej czy filmowej wersji „2001 – Odysei kosmicznej”, ale z drugiej stanowi wybieg dla autora, by nie zmieniać status quo.

Mam mieszane uczucia co do samego wątku wyprawy. Podobało mi się, że świat przedstawiony jest w dalszym ciągu jest rozwijany. Pojawiają się tutaj nowe lokacje, fauna i flora czy też plemiona. Jednocześnie okazuje się, że część uznawanych do tej pory za wady cech okazuje się zaletami. Niestety jak już wspominałem z samej wyprawy niewiele wynika. Na dodatek większy nacisk położony jest tutaj na wątki obyczajowe przypominające te znane z pierwszego tomu i tym samym trochę już nużące.

Powieść nie jest już tak pomysłowa jak poprzedniczka, ale i tak ma parę interesujących pomysłów. Szkoda jednak, że autor obawiał się trochę wprowadzania wszelkich odważniejszych zmian.

więcej Pokaż mimo to

• Przeczytane