Życie jako dojrzewanie świętości

- religia
- Wydawnictwo Franciszkanów "Bratni Zew"
- 2019-02-25
- 2019-02-25
- Kolbe świętość wiara Bóg styl życia
Maksymilian Maria Kolbe jest jednym z najbardziej znanych świętych nie tylko w Polsce, ale i poza jej granicami. Poświęcono mu niezliczoną ilość publikacji skupiających się na wielu, bardzo różnorodnych, aspektach jego życia, duchowości, działalności, jednak dopiero książka o. Zdzisława Kijasa całościowo ujmuje dynamikę jego świętości.
Przewodnią myślą książki jest dojrzewanie świętości rozumiane jako śledzenie duchowego, emocjonalnego i egzystencjalnego rozwoju o. Maksymiliana. Dojrzewanie świętości jest również perspektywą, z jakiej autor na niego patrzy. Koncentrując się na wewnętrznym życiu Kolbego, o. Kijas wydobywa na światło dzienne niewidzialne motywy jego widzialnych działań. Prezentuje dynamikę wewnętrznego życia, ukazując ziemski czas Kolbego jako harmonijny proces dojrzewania ziarna świętości zasianego w nim – jak w każdym innym człowieku – przez Boga. Dotyka zagadnienia wiary jako początku i istoty drogi Kolbego, posłuszeństwa z niej wynikającego oraz pokory i ufności Bogu umacniających się w kontekście wyzwań. Podkreśla rolę postu, który według o. Maksymiliana jest, obok modlitwy, drogą do kontemplacji i doskonałości.
„Życie jako dojrzewanie świętości" ukazuje o. Maksymiliana, który swoim przykładem przypomina i zachęca, żeby najcenniejszym skarbem w życiu każdego był Bóg, że to On jest jedyną autentyczną nadzieją świata.
Kto sięgnie po tę książkę, sięgnie świadomie.
I się nie zawiedzie treścią.
Warto rozmyślać razem z autorem - dla równowagi ducha w czasach kolejnego zamętu. Wszak zawsze istnieje świat w nas i świat wokół nas. I jest to jeden świat.
Kto sięgnie po tę książkę, sięgnie świadomie.
Pokaż mimo toI się nie zawiedzie treścią.