Misja honoru

- 2005-01-01
- 2005-01-01
- Maciej Pintara
- porwanie Watykan komandosi wojna
Botswana. Porywacze, którzy uprowadzili katolickiego księdza, żądają, by misjonarze opuścili kraj. Lecz Watykan nie zamierza ustąpić. Zleca Centrum Szybkiego Reagowania misję: odkryć, co naprawdę kryje się za porwaniem. Ale żeby zniweczyć groźny plan, komandosi muszą przeprowadzić straceńczą akcję w sercu afrykańskiej wojny...
Krótko - bardzo solidna porcja sensacji . Ten duet stworzył przyzwoity poziom w swoim cyklu . Konkretnie , żywiołowa akcja , wyraziści bohaterowie . Akcja rozgrywa się w Botswanie i dzięki temu trochę można się dowiedzieć o tym kraju .
Pokaż mimo toCały cykl jak na razie na bardzo przyzwoitym poziomie. Jak dla mnie jedyny mankament to te ciągłe rozterki Paula Hooda.
Po raz kolejny o książce nie jestem w stanie wiele powiedzieć, gdyż wydaje się dokładnie tak samo napisana jak poprzednie. Mogę dodać jedynie,że przeniesienie akcji na kontynent afrykański bardzo mi podeszło.
Pokaż mimo toNuda. Zawartośc Clancy'ego w Clancym może z pół procenta. Bo tak naprawdę autorem jest zupełnie kto inny. Clancy'ego (i Pieczenika) jest pomysł na cykl, sylwetki głównych bohaterów. Cała reszta to popłuczyny.
Początek dobry, zapowiada coś innego niż zwykle. Ale im dalej, tym gorzej. Masa gadaniny, filozofowania na wyjątkowo niskim poziomie. Sporadycznie sceny mające podnieść napięcie, którego tyle co w starej gumie w majtkach. Afrykański przywódca religijny i były żołnierz-watażka tekturowi, bez polotu. Zwłaszcza ten drugi zachowuje się jak dzieciak a nie facet, który brał udział w obalaniu władz kolonialnych. Kulminacja żałośnie naiwna, żołnierze hiszpańskich sił specjalnych skrajnie niekompetentni i niezdyscyplinowani. Dali się podejść, jak jakaś gimbaza. Jak można wyruszyć na akcję odbicia zakładnika i nie wiedzieć, jak ten wygląda? A amerykańscy agenci? Śmiechu warte. Nawiązują kontakt z porywaczami, po czym w najlepsze, niemal natychmiast przekonują ich do współpracy.
A już zupełnie padłem z wrażenia, kiedy autor ustami jednego z bohaterów usiłuje przekonywać, że kult voodoo jest prastary i sięga korzeniami 10 tysięcy lat. Masakra.
Tylko dla skrajnych fanów Clancy'ego. Kolejna książka utwierdzająca mnie w przekonaniu, że mój ulubiony autor skończył się gdzieś tak tuż przed 2000 rokiem po napisaniu "Bez skrupułów" (skądinąd świetnej) i "Dekrecie". Potem zaczął rozmieniać się na drobne, jakość przeszła w ilość.
więcej Pokaż mimo toPoczątek dobry, zapowiada coś innego niż zwykle. Ale im dalej, tym gorzej. Masa gadaniny, filozofowania na wyjątkowo niskim poziomie. Sporadycznie sceny mające...
Dużo słabsza niż wcześniejsze książki Clancy'ego z którymi miałem do czynienia. W dodatku na koniec nie wszystko się wyjaśnia, bo to wstęp do kolejnej odsłony cyklu. Nie porwało mnie ani fabularnie, ani kreacją postaci.
Pokaż mimo took no o czymś jest ale za cholerę nie mam pojęcia o czym. Ktoś strzela, do kogoś, po coś, gdzieś... no czyta się A potem kończy gdzieś w kraju kwitnącej wiśni... chyba.
Pokaż mimo toInteresująca tematyka. Katolicyzm i voodoo. Ameryka, Europa i Afryka. Porwania i walki plemienne. Zaangażowane rządy, jednostki specjalne i najlepsi agenci. Ludzie walczący o wolność na swojej ziemi.
Torturowany ksiądz katolicki. Czy podda się wymaganiom wrogów i zrobi to, co mu nakazują?
Akcja wyraźnie przyspiesza w ostatnich rozdziałach. Ciekawa byłam zakończenia, nie porwało mnie niestety.
więcej Pokaż mimo toCzy można pogodzić tak różne interesy? Sprawić, by każdy otrzymał to, na czym mu najbardziej zależy?
Torturowany ksiądz katolicki. Czy podda się wymaganiom wrogów i zrobi...
Ciekawa książka mająca wiele wątków. Polecam zwłaszcza dla osób lubiących twórczość Toma Clancy.
Pokaż mimo tohttps://www.youtube.com/playlist?list=PLjLB7RLnKyTsXaE6I_50RtkryGXtFxQkX
Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z autorem. Niestety, nie zachwyciło mnie. Książka jest dla mnie ot taką przeciętną sensacją, niczym więcej.