Historia ustroju Polski. Korona
- Wydawnictwo Poznańskiego Towarzystwa Przyjaciół Nauk
- 2001-01-01
- 1925-01-01
- Piastowie Jagiellonowie Rzeczypospolita ustrój
Pierwsze wydanie „Historii ustroju Polski w zarysie: Korona" ukazało się w 1905 r., jako jedno z pierwszych dzieł w dorobku Stanisława Kutrzeby, bodaj najbardziej znanego spośród polskich historyków prawa. W okresie do 1939 r. książka miała jeszcze siedem wydań i uchodziła za najbardziej przystępny podręcznik dziejów ustroju Polski; podręcznik, który miał w ręku bodaj każdy student prawa i historii. Krótko po ostatniej wojnie światowej profesor Adam Vetulani, uczeń Kutrzeby, przygotował do druku ósme, nieco poprawione wydanie dzieła, na którym opiera się obecna edycja. Już sama liczba wydań podręcznika Kutrzeby wskazuje, że mamy do czynienia z dziełem fundamentalnym, które powinno się znaleźć w bibliotece każdego uczonego, prawnika, polityka, a także znacznej części nauczycieli i studentów. Obecne wydanie opatrzone zostało posłowiem dr Aliny Hutkiewicz, która - nim trafiła do Uniwersytetu Szczecińskiego - studiowała prawo w Krakowie, między innymi u profesora Vetulaniego.