Magiczna harfa. Legendy irlandzkie

- 2018-05-27
- 2018-05-27
- Wydawnictwo OVO
- irlandia legendy
W jaki sposób sprytna Una przechytrzyła olbrzyma Angusa? Czym skończyła się przygoda Oisina w Krainie Wiecznej Młodości? Jak wygląda prawdziwy leprikon? Zła królowa Maeve, olbrzym Fionn, dzielny Setenta – te i i inne mityczne postaci wyłaniają się z kart „Magicznej harfy”. Żeby je poznać, wystarczy sięgnąć po książkę Jakuba Krajewskiego.
Irlandzkie legendy są – jak pisze we wstępie autor – jedyne w swoim rodzaju. To najstarsze tego typu przekazy w Europie, a zarazem najbardziej oryginalne. Irlandia nigdy nie została zdobyta przez Cesarstwo Rzymskie i nie uległa wpływom kultury śródziemnomorskiej, dzięki czemu udało jej się ocalić własną, niezwykłą tradycję.
Szczególną rolę w ustnym przekazywaniu legend odegrali seanachai. Kim byli? To irlandzcy gawędziarze i bajarze. Wędrowali od domu od domu i w zamian za gościnę dzielili się opowieściami. W ten sposób irlandzkie mity, baśnie i legendy były przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Opinie [3]
Czy wiecie ,że Irlandczycy w dawnych czasach wędrowali od domu do domu z różnych zakątków kraju i opowiadali słyszane i widziane historie?
więcejWłaśnie w taki sposób powstały legendy irlandzkie, które przetrwały setki lat i są przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Seanachai (tak byli nazywani wędrowcy) są w Zielonej Wyspie do dziś. Irlandczycy uwielbiają być razem i do dziś...
Dziękuję wydawnictwu @wydawnictwo_ovo za możliwość przeczytania książki Jakuba Krajewskiego i Alicji Kocurek "Magiczna Harfa. Legendy irlandzkie".
więcejByło to moje pierwsze bliższe spotkanie z folklorem irlandzkim i muszę przyznać, że bardzo udane. Naprawdę zafascynowały mnie opowieści o trolach, krasnoludach i ograch zamieszkujących tamtejsze ziemie i ludziach obdarzonych...
🍀
więcejKochani chcę wam przedstawić przepiękną książkę ,która mnie zauroczyła. Nie tylko tym ,że jest dla dzieci czy młodzieży , ale również tym ,że mogłam zgłębić się w niesamowite Irlandzkie legendy. Zawsze ciekawiło mnie jakie legendy mają inne kraje,państwa czy też miasta. U nas w Polsce każdy zna nasze legendy. Uczymy się ich już w dzieciństwie właśnie poprzez opowieści...