O chrześcijańskiej Europie dzieciom

- powieść historyczna
- Wydawnictwo Diecezjalne i Drukarnia w Sandomierzu
- 2017-01-01
- 2017-01-01
Jest to książka, jakiej na rynku księgarskim jeszcze nie było. Książka, która w idealny sposób wypełnia istniejącą lukę i znakomicie wpisuje się w niedawne obchody 1050. rocznicy Chrztu Polski. Książka, która w sposób prosty a zarazem atrakcyjny mówi o naszych chrześcijańskich korzeniach, o korzeniach chrześcijańskiej Europy.
Ewa Skarżyńska, autorka bestsellerowych książek: O polskich świętych dzieciom, O wielkich Polakach dzieciom i Co się w niebie święci, czyli skąd się biorą święci, zadała sobie niemało trudu, aby w przysłowiowej „pigułce”, okraszonej jak zwykle uśmiechem, ukazać dzieciom Europę taką, o jakiej im się mówi rzadko albo wcale, a którą powinny znać i rozumieć. Stworzyła książkę, która nie będąc podręcznikiem, w sposób oczywisty pełni rolę edukacyjną i to w jak najlepszym znaczeniu tego słowa. Książkę, która powinna się znaleźć w każdym – nie tylko chrześcijańskim – domu.
Przekazując narrację dzieciom z poszczególnych europejskich krajów, autorka uczyniła książkę jeszcze bardziej komunikatywną, a objaśnienia trudniejszych słów, pojęć i wyrażeń zamieszczone w Słowniku, zapewniają dziecku komfort swobodnego poruszania się po jej kartach i bezproblemowego rozumienia treści.
Przyjęta przez autorkę konwencja narracji i przywoływania niejako do tablicy dzieci z poszczególnych krajów, sprawia ponadto sympatyczne wrażenie uczestniczenia w czymś na kształt Europejskiego Spotkania Dzieci Na Najwyższym Szczycie. Spotkania, odbywającego się w duchu pokoju, miłości i solidarności, w czasie którego dokonują wielu odkryć, w tym tego najważniejszego: że tym, co łączy je najbardziej, jest wiara w Jezusa Chrystusa, jedynego Zbawiciela świata.