- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Top Brain, Bottom Brain: Harnessing the Power of the Four Cognitive Modes
- Copernicus Center Press
- 2019-02-26
- 2019-02-26
- Mateusz Hohol, Natalia Marek
- analiza psychologiczna badania naukowe efektywność funkcjonowanie mózgu kognitywistyka kognitywizm literatura popularnonaukowa mózg neurologia neuropsychologia psychika psychologia psychologia percepcji umysł
Jaki jest twój sposób myślenia? Co nasze mózgi mówią o nas samych? Jak wykorzystać potencjał własnego mózgu i efektywnie pracować z innymi?
Sposoby, w jakie ludzie wykorzystują górną i dolną część mózgu, określają cztery podstawowe tryby poznawcze, czyli ogólne sposoby myślenia leżące u podstaw naszego stosunku do świata i interakcji z innymi ludźmi. To tryb tryb działania, obserwatora, stymulacji i adaptacji. Zgodnie z teorią Kosslyna i Millera każdy z nas ma charakterystyczny dla siebie tryb poznawczy, który wpływa na to, jak odnosimy się do innych i jak radzimy sobie w różnych sytuacjach.
Dzięki kwestionariuszowi zawartemu na początku książki czytelnik może szybko ocenić, który tryb najlepiej określa jego własny dominujący sposób myślenia i wykorzystać tę wiedzę w życiu prywatnym, zawodowym, a przede wszystkim w zrozumieniu samego siebie.
Mamy nadzieję, że teoria ta pomoże ci zrozumieć samego siebie. Wydaje nam się, że zachęci cię to do zastanowienia się nad kwestiami, których być może wcześniej w ogóle nie rozważałeś i doprowadzi cię to do nowego spojrzenia na twoje relacje z rodziną, przyjaciółmi i współpracownikami. Niezależnie od tego, czy zależy ci na rozwoju osobistym, społecznym, czy zawodowym, lub być może we wszystkich tych wymiarach, wierzymy, że zrozumienie i rozważenie teorii trybów poznawczych może okazać się przydatne. Jeśli doprowadzi cię do użytecznych wglądów dotyczących ciebie samego i otaczających cię w życiu ludzi, to możemy uznać, że udało nam się osiągnąć nasz cel. Starożytny chiński filozof Laozi powiedział: „ten, kto zna innych, jest uczony, kto zna siebie, jest mądry”.
Oficjalne recenzje
Ta fascynująca galareta
Książki psychologiczne napisane przez amerykańskich autorów znacznie różnią się od tych polskich (czy też tych zza żelaznej kurtyny, bowiem mnóstwo wartościowych tekstów stworzyli psychologowie radzieccy, jak np. Aleksander Łuria* czy Lew Wygotski). Gdy w pracach Wygotskiego, pedagoga i profesora w Moskiewskim Instytucie Psychologii Eksperymentalnej, musimy dokładnie przeanalizować każde słowo, każdą wypowiedź, tak książki amerykańskie czyta się jak lekką powieść. Pojęcia są wyjaśnione bardzo prosto, opisane na tysiąc sposobów. Jeśli nie zrozumieliśmy mimo to, nie mamy czym się martwić – w kolejnym akapicie znów otrzymamy wyjaśnienie i setki przykładów je ilustrujących. W przypadku zagadnień dobrze znanych czytelnikowi może to nieco irytować, ale gdy temat jest nowy, amerykańskie podręczniki sprawdzają się doskonale. Tak właśnie napisany jest „Górny mózg, dolny mózg”.
Warto w kilku słowach przedstawić autorów książki. Stephen Kosslyn jest uznanym neuronaukowcem i psychologiem poznawczym, czyli zajmuje się zagadnieniem, w jaki sposób ludzie poznają otoczenie, nabywają wiedzę i ją wykorzystują. Jego książka „Psychologia: mózg, człowiek, świat”, napisana wspólnie z Robin Rosenberg, od lat jest cenionym podręcznikiem na polskich uczelniach. Wayne G. Miller to pisarz, dziennikarz i producent filmowy. Gdy zagłębicie się w „Górny mózg, dolny mózg”, zobaczycie, jak wiele Miller wniósł do książki, która mogła stać się po prostu kolejnym amerykańskim podręcznikiem psychologii. W podawanych przykładach widać jego reporterskie zacięcie, dzięki czemu pierwszą część „Górnego mózgu…” wręcz się pochłania.
Przejdźmy do treści książki. Pewnie słyszeliście o podziale mózgu na lewą i prawą półkulę, tę kreatywną i logiczno-matematyczną część naszego galaretowatego organu. Natomiast podział na górny i dolny mózg – planistę i wykonawcę – nie jest zbyt rozpowszechniony. A to właśnie od tego podziału zależą tryby poznawcze, czyli to, w jaki sposób odbieramy świat i reagujemy na konkretne sytuacje.
Książka zaczyna się od kwestionariusza, który pozwoli nam ustalić, w jakim trybie poznawczym z reguły funkcjonujemy. Następnie autorzy przechodzą do opisu poszczególnych trybów na przykładach konkretnych osób ze świata sportu, mediów i polityki. Są to postaci z pewnością dobrze znane amerykańskiemu czytelnikowi, nie sądzę jednak, by polscy odbiorcy kojarzyli gwiazdy amerykańskiego futbolu czy baseballu. Nie jest to jednak duży minus ze względu na pióro Millera – krótkie biografie napisane są tak fascynująco, pozostawiając lekki niedosyt, że z ogromnym zaciekawieniem „wyguglałam” m.in. sylwetki Toma Brady’ego i jego kolegów z New England Patriots.
Druga część książki to lekcja neuropsychologii w strawnej amerykańskiej formie. Nie musicie bać się tego, że nie macie podstaw teoretycznych – Kosslyn i Miller skutecznie tę teorię wykładają. I również tutaj widać reporterski sznyt Millera. Historia badań nad mózgiem, przypadki i eksperymentatorzy – nie będzie przesadą powiedzieć, że te fragmenty przypominają książki Thorwalda, jak choćby słynne „Stulecie chirurgów”.
Z książki Kosslyna i Millera dowiecie się m.in., czy możemy łatwo zmienić swój dotychczasowy wzór zachowania (tryb poznawczy) oraz na ile istotne jest zrozumienie własnych wzorców i wzorców innych ludzi. Książka pokaże wam, dlaczego tak ważna jest współpraca z innymi. I nie są to „kołczingowe” hasła w stylu: współpracuj, by osiągnąć sukces, inni ludzie to twój potencjał. Uzasadnienie współpracy trybami poznawczymi naprawdę ma sens. I to jest chyba dla mnie – introweryka nieprzepadającego za pracą w grupie – największa zaleta tej książki.
Agnieszka Zienkowicz
___
* Gdy przychodziło do opisów przypadków, Aleksander Łuria tworzył prace, które wciągały czytelnika bardziej niż najlepsze powieści sensacyjne. Doskonałym tego przykładem jest „Świat utracony i odzyskany: historia pewnego zranienia”. To właśnie od Łurii Oliver Sacks, autor „Mężczyzny, który pomylił żonę z kapeluszem”, nauczył się dostrzegać w każdym pacjencie fascynującego człowieka.
Dodaj cytat z książki Górny mózg, dolny mózg. Sprawdź w jaki sposób myślisz i naucz się robić to lepiej
Dodaj cytat
Koncepcja podziału na górny i dolny mózg, które pozostają ze sobą w stałym kontakcie, wpływając w mniejszym bądź większym stopniu na funkcjonowanie poznawcze – nie było dla mnie niczym nowym. Jednakże sięgając po tę publikację popularnonaukową, tudzież naukową oczekiwałam więcej, a mówiąc wprost – konkretów, a nie lania wody czy historii neurobiologii/neuropsychologii i to w takim kontekście, który może zaspokoić lub zaciekawić laika, ale nie osobę, która jakkolwiek siedzi w tym temacie. Abstrahując już od tego, to sam test, który został tutaj zaprezentowany jest co najmniej dziwny pod względem konstrukcji pytań, prezentuje się to moim skromnym zdaniem dość cienko.
więcej Pokaż mimo toŚwietna ksiazka
Świetna ksiazka
Pokaż mimo toKsiążka w dużej mierze skupia się na praktycznym zastosowaniu teorii czterech trybów poznawczych. Możemy przeczytać o tym, w jaki sposób może okazać się przydatna w rodzinie, pracy, czy jakiejkolwiek innej sytuacji społecznej. Dodatkowym wątkiem jest krytyka popularnej (chociaż, jak twierdzą autorzy, w nauce już mniej popularnej) teorii prawego i lewego mózgu, które to miały by być systemami wyspecjalizowanymi i w dużej mierze odrębnymi. Książka jako popularyzacja spełnia swoją rolę, natomiast sposób w jaki autorzy krytykują inne teorie funkcjonowania mózgu, pozostawia pewien niedosyt. Poprawiło by tę książkę pokazanie konkurencyjnych teorii w odrobinkę w trochę lepszym świetle oraz wskazanie w ich obrębie zagadnień, które uchwyciły w zadowalający sposób.
Książka w dużej mierze skupia się na praktycznym zastosowaniu teorii czterech trybów poznawczych. Możemy przeczytać o tym, w jaki sposób może okazać się przydatna w rodzinie, pracy, czy jakiejkolwiek innej sytuacji społecznej. Dodatkowym wątkiem jest krytyka popularnej (chociaż, jak twierdzą autorzy, w nauce już mniej popularnej) teorii prawego i lewego mózgu, które to...
więcej Pokaż mimo toKażdy musi mieć teraz swoją "teorię". Oto dwa tryby pracy mózgu: planowanie/działanie i obserwowanie. W zależności od natężenia obu tych trybów (silne/słabe),mamy cztery typy ludzi. Następnie, po przedstawieniu tej klasyfikacji, sięgamy po sławne i najlepiej nieżyjące osoby, by je odpowiednio sklasyfikować. Z odpowiednimi zastrzeżeniami, że typy bywają płynne, że można się zmienić, że sytuacyjnie... I piszemy książkę
...moim zdaniem, "teoria" miałka i nic nie wnosząca. A oto moja "teoria": ludzie uczą się przez naśladownictwo oraz przez studiowanie teorii. W zależności od nasilenia tych tendencji w uczeniu się (wyróżniam trzy stopnie nasilenia (!): bardzo sile, umiarkowane, słabe),mamy 9 typów uczenia się! Hurra, powinnam chyba napisać książkę! Czy może 9 typów to za dużo, może pozostać przy 4...? Większość autorów ma dwie cechy o dwóch nasileniach. Ale chciałam być oryginalna...
...To jakaś plaga, robienie "TEORII" z trywialnych spostrzeżeń i przykrawania świata do sztucznych ram...
Książka śmiertelnie nudna, wielki zawód, bo po autorze (Kosslynie) spodziewałam się jakiegoś fajnego kawałka nauki...
Każdy musi mieć teraz swoją "teorię". Oto dwa tryby pracy mózgu: planowanie/działanie i obserwowanie. W zależności od natężenia obu tych trybów (silne/słabe),mamy cztery typy ludzi. Następnie, po przedstawieniu tej klasyfikacji, sięgamy po sławne i najlepiej nieżyjące osoby, by je odpowiednio sklasyfikować. Z odpowiednimi zastrzeżeniami, że typy bywają płynne, że można się...
więcej Pokaż mimo toMózg jest organem niezwykle ważnym, a jedną z jego najważniejszych funkcji (pomijając oczywiście podtrzymywanie życia) jest kierowanie naszymi procesami myślowymi. Każdy ludzki mózg różni się jednak w pewnym stopniu od pozostałych, co wpływa także na myślenie i zachowanie jego właściciela. Dlatego też większe pofałdowanie w określonych obszarach odpowiadających za wyższe procesy poznawcze może skutkować tym, że niektórzy ludzie preferują staranne planowanie i chłodną analizę, podczas gdy inni wolą od razu rzucić się w wir działania i kierowania zespołem. Nie potrzeba jednak zaawansowanej aparatury, by dowiedzieć się, który ze stylów myślowych preferujemy. Czasem wystarczy odpowiedni scenariusz, ankieta, test i uważny wgląd w przeszłe sytuacje i sposób z jakimi sobie radziliśmy, by odkryć w sobie lidera, stratega lub analityka. I tym jest właśnie ta książka - zarówno treścią merytoryczną zawierającą podstawowy opis funkcjonowania poszczególnych obszarów mózgu, charakteryzację konkretnych stylów poznawczych i wcześniej wspomniane ankiety. Nie mniej jednak treści pouczającej jest tutaj odrobinę za mało, a podział zarówno anatomiczny, jak i psychologiczny - znacznie uproszczony.
Mózg jest organem niezwykle ważnym, a jedną z jego najważniejszych funkcji (pomijając oczywiście podtrzymywanie życia) jest kierowanie naszymi procesami myślowymi. Każdy ludzki mózg różni się jednak w pewnym stopniu od pozostałych, co wpływa także na myślenie i zachowanie jego właściciela. Dlatego też większe pofałdowanie w określonych obszarach odpowiadających za wyższe...
więcej Pokaż mimo toSzczerze jestem rozczarowana, nie dowiedziałam się niczego nowego. Taka sobie ta książka. Ani naukowa, ani popularnonaukowa, takie tam coś, zapchajdziura 🙄
Książka dla zarobku...
Pokaż mimo toKsiążka dla zarobku...