Walkirie. Noc ciszy
- Poezja polska. Mamiko
- Mamiko
- 2016-01-01
- 2016-01-01
- poezja polska poezja współczesna
Maksymilian Tchoń urodzony w 1987 roku. Pochodzi z Tarnowa. Licencjat polonistyki UJ. Autor tomów: Opracowanie edytorskie (2015),Ars Poetica (2015),Całkowite zaćmienie (2015),Http (2015),Niecierpliwy (2013) oraz tomiku Życie jak poemat (2012). Pomysłodawca almanachu literackiego młodych – „Synekdocha (2015) oraz jeden z autorów almanachu „Aspiracje” i kajetu „Dziś będę poetą”. Publikuje również w internecie na łamach Biura Literackiego i portalu www.poema.pl. Pasjonuje się muzyką, sportem, turystyką górską oraz dobrą książką.
jezioro w błękicie konwalia tuli się do księżyca ach ta poślubna noc!
dodaj nowy cytat
„Walkirie. Noc ciszy” przynoszą nam oryginalne metafory, ciekawy materiał dla lubiącego buszować w słowach, znaczeniach i poetyckich obrazach czytelnika. Sam podmiot jest bardzo intrygującą kreacją i wcale nie łatwym do odgadnięcia bytem. Kto lub co do nas mówi? Skąd nas obserwuje? Maksymilian Tchoń, przez swoje wielowymiarowe połączenia otworzył nam furtkę dla wyobraźni i wrażliwości. Tą poezja można się bawić, zgadywać, wyławiać z niej sensy, dopasowywać poszczególne elementy układanki. I za każdym razem tworzyć nowe kombinacje.
Więcej: http://dajprzeczytac.blogspot.com/2021/01/walkirie-noc-ciszy-maksymilian-tchon.html