Królowa Śniegu

- Sneedronningen
- literatura dziecięca
- 2012-01-01
- Franciszek Mirandola
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [11]
Świetnie napisana Baśń, na plus zasługuje linia fabularna, dobrze napisane przygody Głównej bohaterki Gerdy.
więcejSame wydarzenia są po prostu bardzo ciekawe, czasem lekko zabawne, a czasem (rozdział z Małą Rozbójniczką) mocno "wulgarnie" napisane (kwestie z nożem i kwestie ze zwierzętami).
W zakończeniu, czyli w ostatnim rozdziale, brakowało mi tylko "czystej" konfrontacji...
Depresja ogarnia nas wszystkich, a uleczyć może ją tylko uczucie czystej niewinnej miłości niczym dziecka.
więcejNiedawno przypomniałem sobie tą książkę. Pamiętałem, że było w niej zawsze coś innego niż w wielu bajkach, jakie słyszałem za dziecka. Była to opowieść jakby bardziej dojrzała. Postać Królowej śniegu wzbudzała trwogę ale i podziw. Rozdzielona przyjaźń - żal i...
Mimo że znam tą historię, to i tak byłam jej ciekawa.
więcejKażdy znajdzie w niej dla siebie i zrozumiałam, że ta baśń pokazuje, że aby zwyciężyć to przysłowiowe zło nie potrzebna nam jest siła "12 mężczyzn" ale dobroć ! A do tego te okruchy lustra symbolizują złe sytuacje, które spotykają nas w życiu, a taka Greta to osoby, które chcą nam pomóc i zrobią to mimo przeszkód !...
W wersji audiobookowej. Przeżyłam ogromne deja vu, uświadamiając sobie jak wiele detali pamiętam z dzieciństwa. Prawdopodobnie z wersji telewizyjnej, jednak bardzo wiernej. Oczywiście dziś wiele motywów wydaje się trudniej zrozumiałych dla dzieciaków, jednak symbolika i nastrój nadal cudowne!
Pokaż mimo toMoże być dobra dla kogoś kto lubi długie opisy oraz magiczny świat, ale to jednak nie moje klimaty. Myślałam, że będzie gorsza.
Pokaż mimo tohttps://1.bp.blogspot.com/-73d97y91TQ8/XgUBpf2uZPI/AAAAAAAAMI0/Gv3v5dqGv4cDFizZS5E7APHzxv9SVgcrwCLcBGAsYHQ/s1600/oc2020.jpg
Pokaż mimo toPojutrze wyjeżdżamy na kilka dni do Kopenhagi, więc mój miły wrócił do Kierkegaarda, ja do Andersena.
więcejObecny w "Królowej śniegu" motyw świata wykrzywionego widzeniem
wyraźniej zła niż dobra sprawił, że sięgnęłam właśnie po tę baśń. Znalazłam w niej miejski bruk, z którego wyrywa się powój, groszek pachnący i róże. W miejscu, gdzie modlitwa i czytane przez babcię Słowo...
Królowa śniegu to baśń napisana w 1844 roku przez Hansa Christiana Andersena i opublikowana rok później. Jednak pisarz stworzył, mając na uwadze pewną osobę - szwedzką śpiewaczkę operową Jenny Lind. Andersen poznał Lind w 1840 roku i zakochał się w niej, ale nie była nim zainteresowana. Andersen zamienił kobietę która go odrzuciła w złą bohaterkę, serce której...
więcejIlustracje w tym wydaniu są na niesamowitym poziomie. To jest dzieło sztuki. Otwierając tą książkę wchodzisz do środka baśni. To naprawdę robi wrażenie.
Pokaż mimo toNiczego nie urywa