Dobrze nastrojone miasto
- popularnonaukowa
- The Well Tempered City: What Modern Science, Ancient Civilizations, and Human Nature Teach Us About the Future of Urban Life
- Karakter
- 2019-02-12
- 2019-02-12
- Dariusz Żukowski
- architektura urbanistyka miasto aktywizm miejski
Współczesna nauka, starożytne cywilizacje i ludzka natura – czego uczą nas o przyszłości życia w miastach.
Jak stworzyć szczęśliwe miasto? Pewien nietypowy deweloper, a zarazem producent muzyczny, ma na to swój pomysł.
Przed ludzkością stoją dziś wielkie wyzwania: ocieplenie klimatu, wyczerpywanie zasobów, zwiększające się nierówności ekonomiczne. W połowie XXI wieku na Ziemi będzie żyło prawie dziesięć miliardów ludzi, z czego osiemdziesiąt procent w miastach. Nic więc dziwnego, że to właśnie w miastach rozegra się batalia o przyszłość globu.
Odwołując się do historii cywilizacji oraz dzisiejszej sytuacji wielu miast, a także przytaczając dziesiątki przykładów z całego świata, autor przedstawia tu swoją wizję idealnego, to znaczy doskonale zharmonizowanego, miasta. Opiera się ona na pięciu podstawowych założeniach, którymi są: spójność, cyrkularność, odporność, wspólnota, współczucie. Na ich podstawie Rose proponuje konkretne rozwiązania dotyczące między innymi infrastruktury, ekologii oraz budowania relacji społecznych. Dzieli się tu nie tylko rozległą wiedzą teoretyczną i doświadczeniami, ale też muzyczną pasją, która pomaga mu znajdować ciekawe analogie i trzymać rytm.
Lektura obowiązkowa dla aktywistek i aktywistów ruchów miejskich, urbanistek, architektów, radnych, polityczek i polityków, dla świadomych mieszkanek i mieszkańców miast, a także dla tych, którzy chcieliby po prostu poznać wreszcie dobrego dewelopera.
Ważna książka.
Boli głównie USAcentryzm i podejrzanie częste cytowanie ekonomistów w tematach ewidentnie społecznych.
Ważna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłuszne idee zebrane w jednym miejscu, dobry wstęp do rozważań o współczesnych miastach i ich przyszłości.
Dość rozbudowana książka zawierająca głęboką analizę oddziaływania pomiędzy człowiekiem a miastem. Czytelnie podzielona na części, jednak mam wrażenie, że wiele fragmentów się powtarzało i były nieco sztucznie rozciągnięte. Niemniej jednak wiele koncepcji w niej zawartych daje do myślenia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita książka o roli miast w współczesnym życiu, o plusach i minusach tego zjawiska
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpracowanie warte uwagi nie tylko urbanistów czy przedstawicieli nauk społecznych. Dotyka wielu problemów współczesnych metropolii, dużych miast i ich mieszkańców.
Mnie ugruntowała w przekonaniu, iż wybór miejsca zamieszkania nie jest bez znaczenia dla naszego codziennego funkcjonowania i warto zadbać o odpowiednie otoczenie. Potwierdziła też prawdziwość przeświadczenia, iż niezależnie od tego, co wokół, warto tworzyć sobie enklawy pozwalające na rzeczywisty kontakt z naturą i samym sobą.
Dużo interesujących faktów o rozwoju miast oraz cywilizacji na przestrzeni wieków.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnie ugruntowała w przekonaniu, iż wybór miejsca zamieszkania nie jest bez znaczenia dla naszego codziennego funkcjonowania i warto zadbać o odpowiednie otoczenie. Potwierdziła też prawdziwość przeświadczenia,...
Nigdy wcześniej bym nie przypuszczał, że książka o urbanistyce może być taka ciekawa! Od pierwszych stron zostajemy wciągnięci w kluczowy problem - jak czuć się dobrze w miejscu, w którym się mieszka, żyje, pracuje, odpoczywa? Rozlewające się przedmieścia, gentryfikacja, coraz szersze autostrady i obwodnice to tylko czubek góry lodowej problemów coraz bardziej przeludniających się metropolii. W moim odczuciu ta książka to absolutny hit, tym bardziej, że za kilkadziesiąt lat 80% ludzi na świecie będzie mieszkało w miastach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka przeszła niemal bez echa, a szkoda, bo to bardzo ciekawy i ważny esej o urbanistyce zasługujący na to, by trafić do szerszej publiczności. Autorka oprócz teorii wykłada zmyślne i niezwykle proste rozwiązania - jak budować z głową. Lektura obowiązkowa nie tylko aktywistek jak wskazuje notka, ale przede wszystkim architektów!