Mamy dla Mamy, tom II. Macierzyństwo. Jak to się teraz robi?

740 str.
- poradniki dla rodziców
- Mamy dla Mamy (tom 2)
- Mamy dla Mamy
- Mamy dla Mamy
- 2020-04-04
- 2020-04-04
- ciąża macierzyństwo mamy dla mamy poradnik dla rodziców książka dla rodziców wychowanie wychowanie dzieci poradnik dla kobiet w ciąży książka dla kobiet w ciąży rodzicielstwo
Ponad 690 stron, 170 rozdziałów dotyczących okresu wczesnego macierzyństwa – z dziećmi w wieku do 3 lat. Każdy z nich ma swoją autorkę, ale jest efektem dyskusji kilkuset mam!
Działy w książce:
– Dziecko: Zdrowie, Pielęgnacja, Żywienie, Psychologia, Rozwój i Zabawa
– Mama: Zdrowie, Psychologia i Relacje, Powrót do pracy
– Tata
– Rodzeństwo.
Rozmawiajmy. To co niewypowiedziane, nienazwane, domyślne, pozostaje w głowie tylko jednej osoby.
dodaj nowy cytat
Długo zbierałam się do napisania opinii o tej książce - a wszystko przez to, że trafiła do mnie późno. Żałowałam ogromnie, że nie było jej jeszcze na rynku, gdy byłam ciąży albo gdy zmagałam się z trudami macierzyństwa z maluszkiem. Jeszcze w ciąży kupiłam kilka książek, polecanych mi przez różne osoby, z których mniej więcej połowa faktycznie nadawała się na makulaturę. Ile rzeczy zrobiłabym inaczej, gdyby ta książka trafiła w moje ręce wcześniej, ileż stresu, nerwów i dezinformacji mogłoby mnie ominąć, ileż bezsensownych zakupów bym sobie odpuściła! Rzetelna wiedza z najważniejszych obszarów, trafne porady i ważne informacje - to największe atuty "Mamy dla mamy". Do tego wygodnie i zrozumiale podane i przepięknie wydane - bez naukowego bełkotu, jasno i zrozumiale, fajnie uporządkowane. To doskonała książka dla wszystkich rodziców oczekujących dziecka (tak, również dla ojców!) oraz tych, którym już powiększyła się rodzina. Polecam gorąco!
więcej Pokaż mimo toMam w swojej biblioteczce parę książek o ciąży, macierzyństwie, ale nie były dla mnie w sposób zrozumiały napisane, żałuję, że dopiero przy drugiej ciąży znalazłam serię książek „Mamy dla mamy”. Napisane w sposób zrozumiały, konkretny dla przyszłych Mam, które pokazują możliwości, sugerują wybór, ale nie zmuszają.💖 Druga część pomaga przejść Nam przez okres macierzyństwa jak najlepiej, nie jesteśmy w tym same a najlepsze że Tatusie tez czytają.
Mam w swojej biblioteczce parę książek o ciąży, macierzyństwie, ale nie były dla mnie w sposób zrozumiały napisane, żałuję, że dopiero przy drugiej ciąży znalazłam serię książek „Mamy dla mamy”. Napisane w sposób zrozumiały, konkretny dla przyszłych Mam, które pokazują możliwości, sugerują wybór, ale nie zmuszają.💖 Druga część pomaga przejść Nam przez okres macierzyństwa...
więcej Pokaż mimo toDużo przydatnych informacji, książka generalnie pomogła mi w stawianiu pierwszych kroków gdy zostałam mamą. Jest konkretna, łatwo wyszukać w niej interesujący nas rozdział i porusza całe spektrum tematów dotyczących dzieci/rodzicielstwa oraz wszystkiego co może nam w tej kwestii przyjść do głowy :) Niestety, są tam też takie zdania jak "jeśli dziecko musi wytrzeć podłogę po wylaniu soku, to jest to kara". Serio? :D To jakie my pokolenie wychowujemy?
Dlatego treść książki warto podzielić na dwa, nie wierzyć ślepo w każde słowo i wyciągnąć z niej to, co najlepiej odpowiada nam, rodzicom.
Dużo przydatnych informacji, książka generalnie pomogła mi w stawianiu pierwszych kroków gdy zostałam mamą. Jest konkretna, łatwo wyszukać w niej interesujący nas rozdział i porusza całe spektrum tematów dotyczących dzieci/rodzicielstwa oraz wszystkiego co może nam w tej kwestii przyjść do głowy :) Niestety, są tam też takie zdania jak "jeśli dziecko musi wytrzeć podłogę po...
więcej Pokaż mimo toFenomenalna książka, absolutny must-have dla wszystkich przyszłych mam i tatów! Kompletna dawka wiedzy w pigułce, przedstawiona w przyjazny sposób.
Pokaż mimo toPolecam gorąco tę pozycję, świetne vademecum, dzięki któremu nie trzeba zaopatrywać się w liczne wydawnictwa na temat macierzyństwa. Zaskoczyła mnie ilość poruszonych tematów, na co zwrócić uwagę, co jest konieczne, a z czym można w pierwszym okresie odpuścić. Wszystkie informacje w jednym miejscu, a to sobie bardzo cenię.
Pokaż mimo toTa książka to prawdziwe kompendium wiedzy o dziecku.
Czyta się i czyta, a ona się nie kończy :)
Jedyny problem to taki, żeby to wszystko zapamiętać ;) na szczęście dość łatwo wrócić do poszczególnych tematów.
Ta książka to prawdziwe kompendium wiedzy o dziecku.
więcej Pokaż mimo toBardzo podoba mi się taka inicjatywa, gdzie specjalistki w swoich dziedzinach wypowiadają się na konkretny temat - dzięki temu informacje zawarte w książce są rzetelne i można im zaufać.
Czyta się i czyta, a ona się nie kończy :)
Miałam inne oczekiwania co do tej książki. Skupia się ona w dużej mierze na aspekcie psychologicznym/pedagogicznym, a powtarzające się momentami treści odrobinę mi przeszkadzały.
Pokaż mimo toPrawdą jest, że książka potrafi rozjaśnić wiele kwestii dotyczących macierzyństwa, ale po jej przeczytaniu mam mieszane uczucia - ani mi ta książka nie pomogła, ani nie zaszkodziła.
Świetna, dobrze napisana i pełna rad dla przyszłych matek. Przy pierwszej ciąży świetny przewodnik i wprowadzenie w świat rodzicielstwa.
Pokaż mimo toProsto, konkretnie i treściwie. Taka wiedza w pigułce. Polecam, bo nie narzuca się w tej książce niczyjego zdania. Przedstawia się fakty i możliwości. Autorki zaznaczają także, że mimo tego, że istnieją jakieś schematy to każde dziecko jest inne i to my, jako matki będziemy wiedziały najlepiej jak się nim zaopiekować.
Pokaż mimo toPokaźne tomiszcze poruszające ogrom tematów dziecięco-rodzicielskich. Gdybym sięgnęła po tę książkę jakieś sześć lat temu, to na pewno zaczerpnęłabym z niej o wiele więcej. Teraz jako mama dwójki dzieci, która przeżyła wszystko to, co opisane w książce - ów tytuł nie wywarł na mnie oczekiwanego wrażenia. Natomiast to idealny prezent dla każdego przyszłego i świeżo upieczonego rodzica.
Co prawda, mógłby być on nieco okrojony i porządnej zredagowany, ale nadal uważam, że to pozycja obowiązkowa dla wcześniej wspomnianych osób, szczególnie że pisana z perspektywy mam (często będących specjalistkami w konkretnych dziedzinach), a jak wiadomo - suche fakty i narzucane informacji w stylu "musi/powinno/trzeba" można włożyć między bajki, kiedy na świecie pojawia się człowiek, który (pomimo niewielkich gabarytów) posiada swoje oczekiwania i potrzeby, często niekompatybilne z konkretnymi normami oraz z góry wyznaczonymi granicami.
Pokaźne tomiszcze poruszające ogrom tematów dziecięco-rodzicielskich. Gdybym sięgnęła po tę książkę jakieś sześć lat temu, to na pewno zaczerpnęłabym z niej o wiele więcej. Teraz jako mama dwójki dzieci, która przeżyła wszystko to, co opisane w książce - ów tytuł nie wywarł na mnie oczekiwanego wrażenia. Natomiast to idealny prezent dla każdego przyszłego i świeżo...
więcej Pokaż mimo to