Pielęgniarki. Sceny ze szpitalnego życia

- 2019-02-13
- 2019-02-13
- Ewa Borówka
- reportaż zawód pielęgniarka
Wzruszający, liryczny portret pielęgniarki i zarys losów ludzi, o których się otarła Christie Watson.
Przepracowała dwadzieścia lat jako pielęgniarka, a w tej osobistej, przejmującej książce uchyla drzwi szpitala i zdradza jego tajemnice. Prowadzi nas szpitalnymi korytarzami na rozmaite oddziały i poznaje z najbardziej niezapomnianymi pacjentami. Pójdziemy z nią pod rękę korytarzami i odwiedzimy maleńkie wcześniaki, które walczą o życie, zawieszone na granicy przetrwania dzięki sieci cewników i opiece pielęgniarek; usiądziemy pośród pacjentów onkologicznych i dowiemy się, jak na nich wpływa chemioterapia, zobaczymy z daleka, jak instrumentariuszka współtworzy łańcuch pomocy podczas operacji na otwartym sercu; staniemy z boku, gdy pielęgniarki z zatłoczonego SOR-u będą zmuszone odpierać fale pacjentów otumanionych alkoholem i narkotykami.
Podejrzymy wnętrze apteki szpitalnej i zadumamy się nad tysiącami wydawanych recept, spędzimy trochę czasu w kostnicy w towarzystwie pielęgniarek i rodzin pacjentów. Przekonamy się, że ten najbardziej niedoceniany z zawodów to źródło podstawowej opieki i życzliwości. Zbyt rzadko słyszymy głos pielęgniarek, a Christie jest tak szczera, mądra i przenikliwa, że godnie oddaje im sprawiedliwość. To wspaniała opowieść o życiu w jego najkruchszej fazie.
„Płakałem. Zamyślałem się. Śmiałem. Bardziej niż zwykle doceniłem tę najbardziej niedocenianą z profesji” – Adam Key, autor „Będzie bolało”.
„Wyjątkowa książka. Watson pokazuje, dlaczego pielęgniarka pracuje ciężej niż 99 procent prawników (w tym ja) i zasługuje na wyższą od nich płacę. Coś wspaniałego!” – Clive Stafford Smith, oficer Orderu Imperium Brytyjskiego, prawnik specjalizujący się w prawach człowieka.
„Te piękne wspomnienia – czułe, pouczające, bezlitosne, przepojone współczuciem, przypominają mi, że gdy czuję się najbardziej osamotniona, oczywiście wcale sama nie jestem” – Rachel Joyce, autorka książki „Niezwykła wędrówka Harolda Fry”.
„Podczas dwudziestoletniej kariery pielęgniarskiej Christie Watson widziała wszystko. Bez owijania w bawełnę opisuje kulisy pracy w państwowym szpitalu, gdzie cuda są na porządku dziennym” – „You Magazine”.
Christie Watson przez dwadzieścia lat pracowała jako dyplomowana pielęgniarka dziecięcia. Większość tego czasu spędziła na dziecięcych oddziałach intensywnej opieki medycznej w rozmaitych szpitalach państwowej służby zdrowia, po czym została specjalistką medycyny ratunkowej i zajmowała się między innym szkoleniem personelu i pracą kliniczną w międzyoddziałowych zespołach ratunkowych.
Oficjalne recenzje
Dotykając cząstki ludzkiej duszy
„Pielęgniarki. Sceny ze szpitalnego życia” to jedna z najlepszych książek o zawodach medycznych, jakie miałam okazję czytać. Powstało ich w ostatnich latach sporo i zawsze brakowało mi w nich tej wrażliwości na drugiego człowieka, która przecież powinna być najważniejszą cechą osoby zajmującej się chorymi. Bez znaczenia jest zawód, jaki wykonuje ktoś, kto wchodzi w interakcje z chorym, bo czy będzie to lekarz, ratownik medyczny, pielęgniarka, czy salowa, chory zawsze jest na przegranej pozycji. Jeśli pracownicy szpitali nie będą podchodzić do pacjenta z szacunkiem, życzliwością i chęcią bycia partnerem w procesie zdrowienia, pacjent zostanie skazany na osobisty dramat. Nie ma niczego dobrego w przedmiotowym traktowaniu chorego, a jednak we wszystkich innych książkach ten „model opieki” dominował.
U Christie Watson jest inaczej i nie wiem, czy sama autorka jest po prostu tak mądrą i dobrą osobą, wrażliwą, tolerancyjną i wyrozumiałą, czy jest to charakterystyczne dla wszystkich pielęgniarek pracujących w Wielkiej Brytanii. Bardzo przykra jest świadomość, że w Polsce pacjenci nie mają szans na takie traktowanie.
Książka stanowi rodzaj autobiografii. Autorka prezentuje nam drogę, jaką przebyła, od poszukującej swego miejsca w świecie nastolatki, przez naukę w szkole pielęgniarskiej i staże odbywane w różnych placówkach medycznych, aż po pracę w jednym z londyńskich szpitali – już jako doświadczona pielęgniarka. Ma przy tym mnóstwo przemyśleń nad naturą człowieka i zawsze doszukuje się pozytywnych aspektów, stara się zrozumieć, akceptować i wspierać każdego, kim się opiekuje, nawet jeśli jest to matka, która urodziła chore dziecko, bo spożywała alkohol i przyjmowała narkotyki w ciąży. Każdy potępiłby taką kobietę, zwłaszcza że była to jej dziesiąta ciąża i wszystkie poprzednie dzieci oddała do adopcji. Dobra pielęgniarka jednak nie ocenia nikogo, nie jest to jej zadaniem, skupia się na chwili obecnej, a obecnie ma do czynienia z kobietą tuż po porodzie, obolałą, zagubioną, której ma służyć wsparciem, uśmiechem i życzliwością.
Czytając wspomnienia Christie, odnosi się wrażenie, że w tym nietolerancyjnym świecie, pełnym zakłamania, płytkich uczuć i wszechobecnej niegodziwości, dobro jednak istnieje. Wrażliwość na uczucia innych, nawet te najdrobniejsze, na ich godność, okazywanie szacunku tym, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji, towarzyszenie im całą sobą, wspieranie na każdym etapie życia, czy to w bólu i strachu, czy na łożu śmierci, czy też w ocieraniu łez wzruszenia – to wszystko jest sednem pracy pielęgniarek. Christie Watson pisze tak, że czytelnik uczy się od niej szacunku do chorego psychicznie, który wykrzykuje wulgaryzmy, do bezdomnego ubrudzonego własnymi odchodami i do każdego człowieka, bez względu na wszystko. Uczy się nikogo nie oceniać i nie potępiać, ponieważ każdy popełnia błędy. To, jakie ktoś błędy popełnił, nie jest sprawą ani pielęgniarki, ani też nikogo innego, kto nie jest bezpośrednio pokrzywdzony w ich wyniku. Jakże to prosta zasada, a ile dobra może wnieść do życia.
Podsumowując, przykro mi to mówić, ale wychodzi na to, że bardzo wiele polskich pielęgniarek powinno zatrzymać się na chwilę w tej szpitalnej gonitwie i zastanowić nad sensem wykonywanego zawodu. Być może lektura tej książki uzmysłowi im, jak powinna wyglądać praca z chorymi.
Izabela Straszewska
Piękna opowieść zawierająca cały kalejdoskop życia. Od narodzin poprzez choroby psychiczne , opiekę paliatywną, rozważania czym jest postępowanie etyczne aż po ostatnie pożegnanie. Chwilami trudna lecz wartosciowa pozycja. I tak jak jest napisane na okładce : płakałam , zamyślałam się i śmiałam .
Pokaż mimo toPrzez historię ludzkiego życia od momentu narodzin aż po śmierć przechodzimy z towarzyszącymi mu pielęgniarkami, ich rozterkami, niedocenianą praca i ogromem odpowiedzialności, który się za tym ciągnie.
Pokaż mimo toKsiążka warta przeczytania. "Zwykli" ludzie (tacy jak ja),nie będący pielęgniarkami/pielęgniarzami nie zdają sobie sprawy, ile ciężkiej pracy kosztuje bycie w tym zawodzie.
Pokaż mimo toCiekawe choć momentami nudne. Obraz pracy pielęgniarek, która wydaję się być taka sama w każdym miejscu na świecie. Pielęgniarka= poświecenie
Pokaż mimo toCzytałam już o lekarzach, ratownikach medycznych, takich książek jest sporo, a tym razem coś nowego i równie ważnego.
Niezwykła jest praca pielęgniarek i choć tak bardzo istotna i wpływająca na życie wszystkich, którzy trafiają do szpitala, niestety tak niedoceniana. Książka jest niesamowicie wciągająca i momentami wzrusza. Czy tego chcemy czy nie, każdy człowiek w pewnym momencie życia potrzebuje opieki, a w szpitalach od tego są właśnie pielęgniarki. Jestem pod wrażeniem, że są osoby, które decydują się na tak wymagający zawód.
Polecam wszystkim, bo wiedza z tej książki może się wszystkim przydać.
więcej Pokaż mimo toNiezwykła jest praca pielęgniarek i choć tak bardzo istotna i wpływająca na życie wszystkich, którzy trafiają do szpitala, niestety tak niedoceniana. Książka jest niesamowicie wciągająca i momentami wzrusza. Czy tego chcemy czy nie, każdy człowiek w pewnym...
"Pielęgniarki" Christie Watson to reportaż napisany przez pielęgniarkę z wieloletnim stażem. Opisuje ona zebrane przez lata doświadczenia oraz trudy zwiazane z jej pracą.
Spotykamy się z noworodkami, pacjentami geriatrycznymi czy psychiatrycznymi.
Widzimy śmierć i dowiadujemy się co dzieje się po niej ze zmarłym.
Obserwujemy przychodzące na świat dziecko oraz cały proces zachodzący podczas porodu.
Narratorka opowiada o tym co dotyka same pielęgniarki: brak czasu na posiłek, wyjście do toalety, również problemy zdrowotne. Wszystko to dla większego komfortu pacjenta.
W książce całość jest opisana w zrozumiały sposób, trudniejsze określenia są wyjaśniane.
"Najbardziej niedoceniany zawód" - myślę, że to bardzo prawdziwe zdanie, a zawartość książki mocno otwiera oczy.
Kilka lat temu doszłam do wniosku, że każdy (zwłaszcza osoby uważające się za lepsze i traktujące "gorszych" jak worek treningowy) powinien przepracować na miejscu innych osób, może wtedy zwiększyłoby się zrozumienie i szacunek dla innych.
Zachęcam do zapoznania się z lekturą. Niesamowicie wartościowa.
więcej Pokaż mimo toAutorka odkrywa przed nami szpitalne korytarze, wszelkie oddziały i to co kryje się za zamkniętymi drzwiami sal operacyjnych a także pokoi.
Spotykamy się z noworodkami, pacjentami geriatrycznymi czy...
,,Pielęgniarki" to książka o trudach i wszystkich odcieniach tego zawodu. Autorka prowadzi nas trochę przez własne życie prywatne a trochę przez życie swoich podobiecznych. I tak kolejno mamy możliwość podejrzenia każdego etapu życia człowieka, bo Watson zabiera nas na obchód po wielu oddziałach. Od porodówki po OIOM i geriatrie. I tak z każdą stroną lektury, czytelnik uświadamia sobie, jak bardzo zawód ten jest niedoceniany. I tyczy się to nie tylko Polski.
,,Pielęgniarki" to nie tylko obraz tego jak funkcjonuje służba zdrowia czy jakie obowiązki spoczywają tytułowych pielęgniarkach. To także historie indywidualnych ludzi, z którymi miała styczność autorka w czasie swojej pracy na różnych oddziałach.
Podążając przez koleje losów zobaczycie jak nabrierała umiejętności i praktyki. Będziecie świadkami resuscytacji, cewnikowania, operacji na otwartym sercu. Zatrzymacie się na chwilę na odziale onkologicznym i doświadczycie całego okrucieństwa, jakie może wyrządzić rak w ludzkim organizmie. Będziecie razem z autorką ronić zły, kiedy na SOR trafi pobite dziecko.
Doświadczycie ulgi, kiedy ktoś z oddziału wyzdrowieje i wróci do domu. Będziecie się cieszyć z małych sukcesów, z każdego kolejnego dnia, bo każdy z nich może być dla kogoś cudem.
Bardzo ciekawa to była lektura. Raz pełna uśmiechu, a za chwilę skłaniajaca do refleksji. Jeśli jesteście fanami Adama Key'a to z pewnością i ta książka przypadkiem wam do gustu.
Myślę, że takie ,,zwiedzanie" szpitalnych oddziałów na kartach książki może skłonić do pewnych przemyśleń oraz uświadomić I kruchość naszego życia.
więcej Pokaż mimo toAdam Kay był mega uprzejmy ze swoją opinią, ponieważ jego książka a Pielęgniarki to niebo i ziemia. O ile Bedzie bolało czytało sie fantastycznie o tyle "pielęgniarki "są ciężkie chaotyczne ,nudne i pełne niepotrzebnych historycznych i politycznych dygresji. Duże rozczarowanie
Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Widzimy świat za szpitalnymi murami oczami pielęgniarek, często niedocenionych za swoją wymagającą pracę. Pokazuje z czym muszą się zmagać, co czują. Polecam
Pokaż mimo toInteresują mnie medyczne tematy, często z zaciekawieniem sięgam po tego typu literaturę, ale, rozczarowanie.
Brakowało mi prywatnych odczuć autorki, opisu jej życia (temat męża i dziecka pojawił się tak szybko, jak zniknął),brakowało mi zatopienia się w tej historii i zrozumienia co tak naprawdę autorka chciała przekazać pisząc te pozycje.
Czytając książkę miałam wrażenie, ze ktoś spisał wątki ze swojego życia a potem wkleił je w książkę: bez chronologii, bez pomysłu i bez sensu.
więcej Pokaż mimo toKsiazka nie wciągnęła mnie, gubiłam się w wielowątkowości, ucinanych historiach, braku linii czasu i jakiejkolwiek chronologii.