Stulecie Winnych

Okładka książki Stulecie Winnych Ałbena Grabowska Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Stulecie Winnych
Ałbena Grabowska Wydawnictwo: Zwierciadło Cykl: Stulecie Winnych (tom 1-3) literatura piękna
Stulecie Winnych (tom 1-3)
Wydawnictwo:
Zwierciadło
2019-01-01
2018-11-14
Tagi:
literatura polska historyczna saga życie wojna kryzys stan wojenny rodzina II Wojna Światowa

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Żyjąc z wielką historią w tle

262 0 108

Książkę przeczytałam dużo wcześniej przed serialem telewizyjnym.
Powieść jest cudowna i urzekająca. Saga jest utworem literackim historyczno-obyczajowym o losach rodziny Winnych spod warszawskiego Brwinowa na tle najważniejszych wydarzeń historycznych XX wieku. Postacie są fikcyjne, historia najprawdziwsza.

Akcja toczy się w przeciągu stu lat począwszy od I wojny światowej , przez II wojnę światową aż do czasów współczesnych.
I część ,, Ci ,którzy przeżyli ’’ dotyczy to lata 1914 - 1939.
II część ,, Ci , którzy walczyli’’ to lata 1942 - 1968.
III część ,, Ci, którzy wierzyli’’ to okres od 1971 - 2014.

O ile pierwsza część książki pokrywa się z filmem , poza małymi niuansami, to dalsze tomy książki na filmie są już kompletnie inne, treść została zmieniona. Niebo a ziemia. Książka miliony razy ma ciekawszą fabułę od serialu, jest ciekawsza, taka prawdziwa i bliska sercu.
Cieszę się ,że najpierw ją przeczytałam.

Przykładowa różnica między powieścią a serialem.
W serialu Łucja popełnia samobójstwo w 1952 roku, strzelając sobie kulkę w łeb.
W książce popełnia samobójstwo w 1982 roku w szpitalu psychiatrycznym.
Stanowi to ogromną różnicę te 30 lat. Sporo namieszała w owym czasie w życiu Jaśka i niektórych osób.

Takich przykładów można by mnożyć więcej. Tylko po co? To Wy kochani sami przeczytacie powieść i sobie porównacie. Ja tylko chciałam Wam uzmysłowić jakie są diametralne różnice i że naprawdę warto przeczytać książkę , a nie zatrzymywać się na obejrzanym serialu.

Cudowne kolorowe postacie, niekoniecznie wszystkie takie szlachetne ,całościowo dodają smaku i pikanterii powieści. Osoby występujące zostały pokazane przez pryzmat historyczny. Książka trzyma w napięciu. Czyta się bardzo lekko , dosłownie jednym tchem.

Historia Polski została wiernie odtworzona jak wątki scen dziejowych walk z wrogiem w czasie I wojny światowej, Bitwa Warszawska 1920 rok, epidemia hiszpanki, II wojna światowa, ukrywanie Żydów , okupacja, szmugiel, kryzys gospodarczy, stan wojenny, upadek socjalizmu, pierwsze wolne wybory. Na tle tych wydarzeń uwypukla się obyczajowa osnowa , miłosne zawirowania, miłość ,,inaczej’’, nienawiść, bieda, tematy medyczne, wiara i religia, szkolnictwo, powojenna rzeczywistość.

Bardzo uwidocznione zostały postacie historyczne i publiczne związane z rodziną Winnych jak Lilpop, Wieruszowie-Kowalscy, Iwaszkiewiczowie, Janusz Korczak i inne.

Dodatkowo w czasie czytania napięcie rośnie podświadomie dzięki wspaniałemu darowi pozazmysłowemu Ani, która od dziecka widzi często przyszłość w głowie jakby na jawie. To jest niesamowite. Mimowolnie czekamy ,aż coś się wydarzy i zaciskamy dłonie.

Powieść działa na emocjach, wzrusza.

Pięknie została ukazana miłość do książek, literatura ,którą czytały dziewczynki Ania i Mania z przedstawionymi tytułami włącznie.
A do tego jeszcze sama umierająca babcia Bronia, której jednego żal odchodząc z tego świata ,że nie pozna treści wszystkich tych cudownych książek, które posiadali u siebie.
To już wszystko mówi za siebie.

Cudowna książka, polecam tym, którzy lubią sagi rodzinne, ciekawią się historią, gdyż o to w tym wszystkim chodzi.

Książkę przeczytałam dużo wcześniej przed serialem telewizyjnym.

Akcja toczy się w przeciągu stu lat począwszy od I wojny...

więcej Pokaż mimo to

Ojej, ja się chyba do takich książek sagowych nie nadaję. Nic mi się nie podobało. Akcja nudna, emocjonalność papierowa, a bohaterowie tacy jak opisze ich narrator. Ktoś jest dobry lub zły - bo tak powiedział narrator.

Jedna z ulubionych😍

Jedna z ulubionych😍

Wciska w fotel!

Wciska w fotel!

Ale! Dwie rażące mnie sprawy:
1) Autorka ma tendencję do faworyzowania po jednej dziewczynce z każdego zestawu bliźniaczek, a wybiera oczywiście te bardziej romantyczne, artystyczne, delikatne - Anię, Kasię i Julię, choć najmniej uwagi z nich i tak dostaje Kasia. Natomiast Mania, Basia i Ula są już traktowane gorzej, nie wiadomo właściwie dlaczego, zupełnie jakby bycie żywiołową, popularną, praktyczną, miało być czymś złym, a najmocniej w tym przypadku obrywa się Uli.
2) Trójkąt Ania-Mania-Paweł. To jest coś niewyobrażalnego. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego za małżeństwo Mani z Pawłem obrywa się... Mani. Biedna Mania nie miała zielonego pojęcia, że jej siostra i Paweł są w sobie zakochani! Wielokrotnie mówiła siostrze, jak bardzo Paweł jej się podoba, a Ania nigdy nie powiedziała, że jej też, czy że Paweł Mani nie kocha, nic. Nic to, w rodzinie panuje opinia, że to Mania wzięła co nie jej. Tymczasem jakże łatwo można było temu zapobiec! (Nie sądzisz, Aniu?) Toż Ania od początku wiedziała, że Paweł będzie w życiu jej i jej siostry, że Mania straci dla Pawła głowę, a Paweł nie będzie widział świata poza Anią. Powinna wobec tego powiedzieć Mani prawdę, gdy już zaczęła się z Pawłem spotykać. A tymczasem, ta "brzydząca się kłamstwem" idealna Ania udaje, że nie ma pojęcia, jaki los czeka Pawła i Manię, potem nie chce się przyznać rodzinie do związku z Pawłem, dochodzi do sceny między Manią a Pawłem, w wyniku czego chłopak nie ma wyboru i musi się Mani oświadczyć, i co mamy ostatecznie, droga Aniu, która nikogo nie chciałaś skrzywdzić? Mamy wszystkich troje cierpiących - Ania nieszczęśliwa, bo Paweł zdradził, Paweł nieszczęśliwy, bo nie będzie miał tej którą kocha, a musi się ożenić z jej siostrą bliźniaczką, Mania nieszczęśliwa, bo w końcu zdaje sobie sprawę, że mąż wcale jej nie kocha. I któż to sprawił, któż? A wystarczyło powiedzieć Mani prawdę o Pawle i może by się dało tego wszystkiego uniknąć. Na pewno z początku by również cierpiała, ale z czasem by przebolała. Wspomnę jeszcze o tym, że Ania latami, latami kryła przed Manią wiadomość, że Paweł żyje. I nie, nie zamierzam tego usprawiedliwiać tym, że przecież Mania już miała Ryszarda, że go kochała, mieli brać ślub. Tak, Mania kochała Ryszarda, a Ryszard kochał ją, w przeciwieństwie do Pawła, ale Mania zasługiwała na to, żeby poznać prawdę, przynajmniej wtedy, kiedy Paweł wrócił do Polski i umarł w dniu ślubu Julii. Ale nie, do samego końca była utrzymywana w niewiedzy, bo wszechwiedząca Ania uznała, że tak będzie dla siostry lepiej.

Czyta się bardzo przyjemnie, mimo że miejscami widać, że jednak książka napisana przez lekarza. Ciekawa opowieść o rodzie Winnych, jednocześnie połączona z prawdziwą historią Polski. Dodatkowym plusem było dla mnie podawanie różnych tytułów książek, czytanych przez bohaterów - najlepsze lektury odkryłam, kierując się takimi ukrytymi polecajkami (głównie w Jeżycjadzie)....

Mimo wszystko minimalne rozczarowanie.

Mimo wszystko minimalne rozczarowanie.

Czytałam z wypiekami na twarzy. Wciągająca fabuła obyczajowa. Losy rodziny a w tle różne wydarzenia historyczne w Polsce. Polecam .

Nie oglądałam, za to przeczytałam. Ciekawie skreślona stuletnia historia rodziny Winnych osadzona w burzliwej historii od dnia wybuchu I wojny światowej, aż do czasów współczesnych. Polecam miłośnikom powieści obyczajowych. To książka o sile rodziny, miłości i oddaniu.

Cudna! Polecam!

Cudna! Polecam!

Pierwszy był film, książka czekała w kolejce " do przeczytania ".... Inaczej czyta mi się książkę, której ogólny zarys znam, chociaż są różnice między scenariuszem a treścią książki. Można ją smakować, przyglądać pojedynczym zdaniom, wyszukiwać opisy, sceny...Wciąż nie potrafię roztrzygnąć która z postaci jest mi bliższa -Bronia czy Ania? Może obie? Dość podobne, dla obu ważne miłość i rodzina... Przeczytajcie... Pozostawia ślad...

więcej Pokaż mimo to

• Przeczytane