Pamiętnik Czarnego Noska

papier rozkładam,
maczam stalówkę,
podpieram główkę
i opowiadam.
Opiszę tu wszystkie swoje dawne przygody.
Zaczęło się od tego, że stałem w sklepie na wystawie...
Jaka wielka siła tkwi w dobroci. Można nią odmienić człowieka.
Wtedy ujrzałem i usłyszałem, jak las żyje.
dodaj nowy cytat
Sympatyczna książeczka o pluszowym misiu i jego przygodach, choć nie pamiętam by była to moja lektura. Przeglądając obecny kanon lektur sądziłem, że jest to jakaś nowsza pozycja, ale nie. Książkę wydano po raz pierwszy w 1964 roku. Dziwne, że wcześniej nic o Czarnym Nosku nie słyszałem. Przerabialiśmy za to "Plastusiowy pamiętnik". Obie te książeczki są dość zbliżone tematycznie. Co ciekawe to właśnie Janina Porazińska jako założycielka i redaktor naczelna "Płomyka" poleciła Marii Kownackiej stworzenie cyklu opowiadań, które działyby się w szkole. Tak powstał Plastuś. A sama Porazińska wiele lat później stworzyła bohatera, który Plastusia przypomina. O ile u Kownackiej mieliśmy Plastusia mieszkającego w piórniku, tak u Porazińskiej Czarny Nosek mieszka w redakcji. I w jednej, i w drugiej książeczce poznajemy przygody głównych bohaterów.
więcej Pokaż mimo toTen misiu jest słodzikiem :)
Ten misiu jest słodzikiem :)
Pokaż mimo toKsiążeczkę wydano po raz pierwszy w 1964 roku i realia ówczesnego świata znalazły tam swoje odbicie. Nie ma telewizorów ani komputerów, świat wygląda nieco inaczej, np. jedna z bohaterek, Julcia, która mieszka na wsi, gotuje obiad dla całej rodziny, a wodę nosi wiadrami ze studni.
Uniwersalne jest przesłanie utworu - Czarny Nosek jest dobry, życzliwy i chętnie pomaga innym. Urocze są rozdziały opisujące spotkanie misia z prawdziwym niedźwiedziem albo ratowanie tonącego zajączka.
Janina Porazińska potrafiła pisać dla dzieci, te historyjki o misiu są proste, zwykłe, a zarazem tak mądre i nasycone pozytywnymi emocjami. Atutem jest też język - prosty, ale plastyczny i żartobliwy.
Polecam to konkretne wydanie, autorką ilustracji jest Ewa Podleś.
więcej Pokaż mimo toUniwersalne jest przesłanie utworu - Czarny Nosek jest dobry, życzliwy i chętnie pomaga...
W ramach nadrabiania lektur szkolnych sięgnęłam po "Pamiętnik Czarnego Noska", który okazał się bardzo specyficznie napisaną książką. Już od pierwszych stron czułam, że jest to starsza pozycja (pierwsze wydanie - 1964 r.),gdyż niektóre zwroty były po prostu przestarzałe a nazywanie pluszowego misia "synkiem" strasznie mnie irytowało.
Czy uważam, że jest to ciekawa historia dla klas I-III? Patrząc na niektóre lektury szkolne... ;)
Joanna Porazińska pokazuje dzieciom świat widziany oczami maskotki należącej do pewnej małej dziewczynki. Miś razem z nią poznaje świat i rządzące nim reguły. Jest całkiem przyjemnie i miło, choć czasem też bardzo niebezpiecznie. Mamy nagłą powódź, stado groźnie wyglądających owiec, samotną noc w lesie i wiele innych przygód.
Jakoś ilustracje w tym wydaniu niestety nie przypadły mi do gustu. Mnie miejscami Czarny Nosek nieco... przerażał.
więcej Pokaż mimo toCzy uważam, że jest to ciekawa...
To,jest wybitna książka
To,jest wybitna książka
Pokaż mimo toWiek: 5+,6+ . Dla 9 latka może już być zbyt infantylna
Wiek: 5+,6+ . Dla 9 latka może już być zbyt infantylna
Pokaż mimo toOceniam jako nauczyciel. Książka nieprzydatna w klasach 1-3 do samodzielnego czytania przez uczniów ze względu na swoją objętość. Dla klas 2 i 3 - zbyt dziecinna. Sama historia... hmm... mocno naciągana, patrząc na współczesność. Nie rozumiem, dlaczego ta pozycja znalazła się w kanonie lektur. Mamy świetnych współczesnych autorów literatury dziecięcej.
Plus za to, że książka daje możliwość poruszenia równych tematów, np. życie na wsi kilkadziesiąt lat temu, pozycja dziecka, konsupcjonizm, kultura góralska, pamiętnik, listy, redakcja, prasa dziecięca itp.
Dodatkowo czytałam wydanie ilustrowane przez p. Gulewicza i, chociaż lubię jego twórczość, tutaj wydawała mi się toporna i wulgarna.
więcej Pokaż mimo toPlus za to, że...
Sam nie wiem co ja tu robię :D ale tak - przesłuchałem książkę dla dzieci, głównie dlatego że mnie miś z okładki rozczulił ;) a poza tym pomyślałem że dość mam już ciężkich treści i dla odmiany można coś lekkiego... no i też najzwyczajniej w świecie byłem ciekawy jakie są współczesne książki dla dzieci (choć ona ma już ponad 50 lat, więc aż tak współczesna też nie jest). No i cóż mógłbym rzec... jednak nie, jednak nie dla mojej grupy wiekowej ;) nie porwała mnie ;) ale no właśnie - to jest książka dla dzieci i w sumie to nie chciałbym wcale jej oceniać.
(słuchana: 20.01.2022, EmpikPremium)
więcej Pokaż mimo toJest to jedna z piekniejszych lektur dla uczniów edukacji wczesnoszkolnej.
Pluszowy miś trawił do redakcji pewnego wydawnictwa dla dzieci. Był bardzo znany, wiec otrzymywał bardzo dużo listów. Starał się sumiennie odpisywać na korespondencję. Jednak zanim trafił do wydawnictwa przeżył wiele przygód, które opisał w swoim pamiętniku. Spotkały go niesamowite przygody w mieście, na wsi czy górach. Poznał wiele przyjaźnie nastawionych ludzi i zwierząt. Książka zawiera kolorowe obrazki oraz rymowane wierszyki.
Jest to jedna z piekniejszych lektur dla uczniów edukacji wczesnoszkolnej.
więcej Pokaż mimo toPluszowy miś trawił do redakcji pewnego wydawnictwa dla dzieci. Był bardzo znany, wiec otrzymywał bardzo dużo listów. Starał się sumiennie odpisywać na korespondencję. Jednak zanim trafił do wydawnictwa przeżył wiele przygód, które opisał w swoim pamiętniku. Spotkały go niesamowite przygody w...
Jak na książkę dla mniejszych dzieci (przynajmniej ja ta uważam) dobra książka. Słuchałam ją na yt i nawet spoko. Myślę, że dla dziecka,które zaczyna dopiero przygodę z czytaniem może być to ciekawa książka.