Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą

Okładka książki Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą
Zbigniew T. Nowak Wydawnictwo: Wydawnictwo AA kulinaria, przepisy kulinarne
240 str. 4 godz. 0 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Wydawnictwo AA
Data wydania:
2018-08-20
Data 1. wyd. pol.:
2018-08-20
Liczba stron:
240
Czas czytania
4 godz. 0 min.
Język:
polski
Tagi:
zdrowie spiżarnia przerwory
Średnia ocen

                9,1 9,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Ciebie zainteresować

Oceny

Średnia ocen
9,1 / 10
10 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1150
550

Na półkach: , ,

Jest to książka, do której się zagląda co jakiś czas i raczej nie czyta „od deski do deski”. Warto zapoznać się z niedługim wstępem opowiadającym o przeszłych czasach, kiedy nie dodawano do przetworów tego, co obecnie psuje nam zdrowie. Nie wrócimy już dokładnie do tamtych czasów, lecz uważam, że warto spróbować na takich warunkach, jakie mamy. Ta wspaniała pozycja to nie tylko przepisy (ułożone sezonowo), ale także podpowiedzi, w jaki sposób dalej wykorzystać np. do jakiejś potrawy. Następnie pojawia się tekst mówiący o korzyściach zdrowotnych. Oprócz tego na początku działu jest tekst na temat danego kwiatu, owocu czy warzywa.

Jako całość „Domowa spiżarnia zdrowia” należy do nurtu mówiącego, żeby jedzenie nas odżywiało (nie tylko uśmierzało głód) i było naszym lekarstwem. Ozdobą publikacji są duże, kolorowe zdjęcia, kolejna zachęta, żeby skorzystać z tych cudownych przepisów. Aby je wykonać, nie potrzeba wyszukanych składników. Jedynie z fiołkami może być problem: u mnie zwykle nie ma ich dużo blisko siebie, a też nie wiem, gdzie mogłabym je kupić. Podobnie z różą, ale to już łatwiej.

Te dwa kwiaty plus masa różnych owoców i nieco warzyw – z tego możemy wybierać. Najlepiej, jeśli się ma własny ogród, aby po kolei robić, gdy są świeże, lecz ostatecznie ze sklepowych przecież też można. Szkoda tylko, iż większość z nas jest na tyle zabieganych, że trudno się tym tylko cieszyć. Trzeba uważać, by widmo „dodatkowej roboty” nas nie przytłoczyło. Warto mieć perspektywę niezależności od tego, co znajdujemy w supermarketach, że możemy zorganizować sobie jedzenie na dłużej. W razie czego można skorzystać z naszego żywnościowego skarbca znajdującego się w piwnicy, spiżarce albo gdzie indziej.

Dobra pozycja, którą kiedyś z pewnością wprowadzę do swojej biblioteczki, bo na razie korzystałam z wypożyczonej. Polecam.

Jest to książka, do której się zagląda co jakiś czas i raczej nie czyta „od deski do deski”. Warto zapoznać się z niedługim wstępem opowiadającym o przeszłych czasach, kiedy nie dodawano do przetworów tego, co obecnie psuje nam zdrowie. Nie wrócimy już dokładnie do tamtych czasów, lecz uważam, że warto spróbować na takich warunkach, jakie mamy. Ta wspaniała pozycja to nie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
151
149

Na półkach:

Na początku dowiemy się, dlaczego warto robić przetwory.
Autor proponuje wiele wspaniałych pomysłów na zdrowe przetwory m. in.: galaretka z truskawek i mięty, lecznicze wino z buraków i czarnej porzeczki, dżem z czarnych jagód i grejpfruta, sok poziomkowo-malinkowy, konfitury z czereśni, sałatka z ogórków z dodatkiem kurkumy, sos do spaghetti na zimę, sałatka z papryki i ogórków, morele w syropie, kapusta czerwona kwaszona z jabłkami.

Autor podaje gotowe przepisy na zdrowe przetwory. Przepisy uzupełnione są o dobre rady, informacje ba temat pożytku dla zdrowia.

Książka zawiera piękne zdjęcia. Oglądając nabieramy apetytu na przetwory.

Na początku dowiemy się, dlaczego warto robić przetwory.
Autor proponuje wiele wspaniałych pomysłów na zdrowe przetwory m. in.: galaretka z truskawek i mięty, lecznicze wino z buraków i czarnej porzeczki, dżem z czarnych jagód i grejpfruta, sok poziomkowo-malinkowy, konfitury z czereśni, sałatka z ogórków z dodatkiem kurkumy, sos do spaghetti na zimę, sałatka z papryki i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
657
658

Na półkach: , , , , ,

Należę do osób, które mogą się pochwalić dość zasobną spiżarnią. Przerabiam owoce i warzywa z własnego ogrodu, a brakujące surowce pozyskuję ze sprawdzonych źródeł, najczęściej ekologicznych. Większą część przetworów przygotowuje według starych receptur, ale co roku wprowadzam coś nowego.

W tym roku jako eksperyment wykorzystam przepisy zaproponowane przez Pana Zbigniewa Tomasza Nowaka w książce pt. '' Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą''.

Autor zebrał w swojej książce przepisy na te przetwory, które — jak nas przekonuje — leczą.

Co szczególnie przykuło moją uwagę?

— Przepisy są opatrzone komentarzem dotyczącym zalet odżywczo-leczniczych opisanego przetworu, korzyści w kuchni oraz dobrymi radami przy ich produkcji,

— układ książki opiera się na sezonowości warzyw i owoców, co z pewnością ułatwi korzystanie z książki (rozpoczyna, się od fiołka, a kończy na chrzanie),

— przetwory są wyjątkowe ze względu na bogatą tradycję przygotowywania i walory smakowo-lecznicze,

— ciekawe połączenia produktów np. czarna porzeczka, papierówka i pomarańcza, czarna jagoda i grejpfrut, malina i banan,

— przekonywające i zaciekawiające jednocześnie tytuły rozdziałów np. ''Doceńmy aronię'', ''Róża nie tylko do podziwiania'' itp.

— książka jest napisana w sposób przejrzysty, ma piękne fotografie.

Pan Zbigniew Tomasz Nowak wykorzystuje w swoich przepisach cukier trzcinowy, który można zastąpić białym cukrem.

Jestem przekonana, że każda gospodyni może wybrać z tych receptur coś dla siebie, by zaimponować domownikom, zaskoczyć znajomych, ale przede wszystkim zadbać o zdrowie najbliższych.

Ja wybieram m.in. dżem z czarnych jagód i grejpfruta, kapustę czerwoną kwaszoną z jabłkami i lecznicze wino z buraków i porzeczki czarnej.

Od siebie dodam przepis na sok z malin ''na surowo''.

W słoju ubijamy maliny (nie płuczemy ich), przykrywamy wygotowaną lnianą ściereczką, po dwóch dniach odciskamy sok, ważymy i na 1 kg soku dajemy 1,4 kg cukru. W emaliowanym garnku lub kamieniaku mieszamy sok z cukrem za pomocą drewnianej łyżki, aż się cukier rozpuści. Tę czynność powtarzamy przez kilka dni-do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Sok przelewamy do wyparzonych słoiczków. Nie pasteryzujemy.

Polecam tę książkę do kulinarnej kolekcji.

Należę do osób, które mogą się pochwalić dość zasobną spiżarnią. Przerabiam owoce i warzywa z własnego ogrodu, a brakujące surowce pozyskuję ze sprawdzonych źródeł, najczęściej ekologicznych. Większą część przetworów przygotowuje według starych receptur, ale co roku wprowadzam coś nowego.

W tym roku jako eksperyment wykorzystam przepisy zaproponowane przez Pana Zbigniewa...

więcej Pokaż mimo to

avatar
358
355

Na półkach: , , ,

Bardzo praktyczny poradnik, dzięki któremu skorzystasz z bezcennych właściwości owoców i warzyw nawet w środku zimy. To tak, jakby zamknąć w swojej spiżarni najlepsze smaki i zapachy lata. Wszystkie przepisy zostały bardzo konkretnie przedstawione i objaśnione. Ponadto, każdy z nich zawiera nie tylko ciekawostki na temat potrzebnych produktów, lecz również opisuje korzyści wynikające z przygotowania danego przetworu oraz jego pożytek dla zdrowia.

Recenzja w całości: https://mamao.pl/domowa-spizarnia-zdrowia-przetwory-ktore-lecza/

Bardzo praktyczny poradnik, dzięki któremu skorzystasz z bezcennych właściwości owoców i warzyw nawet w środku zimy. To tak, jakby zamknąć w swojej spiżarni najlepsze smaki i zapachy lata. Wszystkie przepisy zostały bardzo konkretnie przedstawione i objaśnione. Ponadto, każdy z nich zawiera nie tylko ciekawostki na temat potrzebnych produktów, lecz również opisuje korzyści...

więcej Pokaż mimo to

avatar
128
123

Na półkach:

Książka dla każdego kto uwielbia robić domowe przetwory.
Nowatorskie przepisy. Warto je wypróbować.
Bardzo ładnie wydana. Zawiera ciekawe zdjęcia.
Przepisy godne polecenia. Z niektórymi spotkałam się pierwszy raz.
Uwielbiam tą książkę i pyszne konfitury. Nie może jej zabraknąć w waszej kuchni.

Książka dla każdego kto uwielbia robić domowe przetwory.
Nowatorskie przepisy. Warto je wypróbować.
Bardzo ładnie wydana. Zawiera ciekawe zdjęcia.
Przepisy godne polecenia. Z niektórymi spotkałam się pierwszy raz.
Uwielbiam tą książkę i pyszne konfitury. Nie może jej zabraknąć w waszej kuchni.

Pokaż mimo to

avatar
262
164

Na półkach: ,

Od dziecka jestem przyzwyczajona, że koniec lata zwiastuje produkcję domowych przetworów. Swojskie dżemy, soki owocowe, syrop z czarnego bzu, ogórki kiszone, sałatki, koreczki, sosy, przeciery, marynowana papryka i grzybki. Jeszcze będąc małą dziewczynką, uwielbiałam przygotowywanie przetworów, a teraz doceniam to, że dzięki nim możemy zamknąć smak lata w słoiku i rozkoszować się nim cały rok. Wiem też, że określone owoce i warzywa mają określone działanie prozdrowotne, stąd też przy przeziębieniach towarzyszy mi sok z malin, a na problemy z żołądkiem sięgam m.in. po syrop z róży. Przetwory są nie tylko pyszne, ale mogą też nieść korzyści dla naszego organizmu.

No dobrze, a co jeśli nie wiemy jak robić przetwory? Na przykład nie mamy sprawdzonych przepisów, albo pomysłów co włożyć do słoiczków. A do tego być może chcemy, aby nasze przetwory w szczególnym stopniu spełniały wybrane zdrowotne funkcje? Albo jesteśmy zwolennikami naturalnego stylu życia i chcemy zastąpić naszpikowane przeróżnymi substancjami tabletki czymś naturalnym?

"Domowa spiżarnia zdrowia" to idealna pozycja dla osób, które szukają dobrych (i zdrowych!) przepisów połączonych z analizą tego co właściwie "produkujemy". Autor omawia kolejne owoce i warzywa, przekazując nam przy tym masę cennych informacji. Pan Zbigniew przy okazji "przemyca" nam liczne ciekawostki, np. wiedzieliście, że pomidory pełniły kiedyś jedynie funkcję ozdobną?

Jeden produkt to jeden rozdział, w którym opisane są właściwości wybranego składnika oraz podane są przepisy na różne przetwory z jego użyciem. Przy każdym przepisie, oprócz listy składników, opisu przygotowania, możemy znaleźć listę korzyści w kuchni i konkretnych pożytków dla zdrowia, jakie dany przetwór nam oferuje. W książce znajdziemy m.in. przepisy na: lecznicze wino z płatków różanych, dżem malinowo-ananasowy, ketchup z pomidorów i antonówek, konfitury morelowe z aromatem mięty, ocet jabłkowy z aromatem z ziół, sos z aronii.

"Domowa spiżarnia zdrowia" to prawdziwa skarbnica wiedzy. Jeśli nie chcecie wrzucać w siebie tabletki z witaminami, minerałami, macie dość przereklamowanych (i często zupełnie niepotrzebnych) suplementów, chcecie żyć zdrowo i czerpać z natury pełnymi garściami to szczerze wam polecam tę pozycję. Ja sama jeszcze w tym tygodniu wyprodukuję porcję domowego sosu do spaghetti z przepisu autora.

Od dziecka jestem przyzwyczajona, że koniec lata zwiastuje produkcję domowych przetworów. Swojskie dżemy, soki owocowe, syrop z czarnego bzu, ogórki kiszone, sałatki, koreczki, sosy, przeciery, marynowana papryka i grzybki. Jeszcze będąc małą dziewczynką, uwielbiałam przygotowywanie przetworów, a teraz doceniam to, że dzięki nim możemy zamknąć smak lata w słoiku i...

więcej Pokaż mimo to

avatar
427
17

Na półkach: , ,

Pierwszą książkę pt. Domowa spiżarnia zdrowia" kupiłam w prezencie dla kogoś, kolejną już dla siebie. Pięknie zilustrowana, zachęca do robienia przetworów, napisana zrozumiałym językiem, bez zbytecznych treści. Jestem bardzo zadowolona z zakupu.

Pierwszą książkę pt. Domowa spiżarnia zdrowia" kupiłam w prezencie dla kogoś, kolejną już dla siebie. Pięknie zilustrowana, zachęca do robienia przetworów, napisana zrozumiałym językiem, bez zbytecznych treści. Jestem bardzo zadowolona z zakupu.

Pokaż mimo to


Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Domowa spiżarnia zdrowia. Przetwory, które leczą


zgłoś błąd