Instynkt łowcy

- HarperCollins Polska
- 2018-10-03
- 2018-10-03
- praca zbiorowa
- handel dziećmi kidnaping porwanie seryjny zabójca śledztwo thriller trauma zabójstwo
W porównaniu do innych pomieszczeń tutaj panował bałagan. Na dużej korkowej tablicy wisiało mnóstwo zdjęć, przypięte jedno na drugim. Czasami widać było tylko grzywkę, nos czy oczy. Maggie poczuła, jak robi jej się niedobrze. To niemożliwe, żeby Dunn porwał i sprzedał aż tyle dzieci. Nagle jej uwagę zwróciło jedno zdjęcie. Objęci chłopiec i dziewczynka uśmiechali się do obiektywu. Podpis głosił: Brodie i Ryder. 10.10.01.
Agentka Maggie O’Dell jest niemal pewna, że na fotografii może być zaginiona przed laty siostra Rydera Creeda, z którym wielokrotnie pracowała. Wspólnie rozpoczynają śledztwo, by wreszcie ustalić, co przed laty stało się z Brodie Creed. Im więcej faktów poznają, tym bardziej dochodzą do wniosku, że niektórzy ludzie utracili resztki człowieczeństwa.
Oficjalne recenzje
Gdy niepewność jest gorsza od prawdy…
Wyobraźcie sobie, że bliska wam osoba znika bez śladu. Nie wiecie, co się z nią stało, czy została porwana, czy też uciekła? Czy żyje i może czeka na waszą pomoc, czy może jej życie już się skończyło? Niepewność zżera was od środka, odbierając oddech. Gdy dodamy, że owym zaginionym jest dziecko, ból się potęguje. Każda poszlaka otwiera na nowo rany, a wy żyjecie w ciągłej nadziei, bo nadzieja umiera ostatnia...
Tematem zaginięć, a dokładnie porwań dzieci i handlu nimi, postanowiła się zająć Alex Kava w swojej powieści „Instynkt łowcy”. Razem z Maggie O’Dell przenosimy się do wschodniej Nebraski, gdzie zatrzymano podejrzanego o handel dziećmi w ramach ogólnokrajowej operacji Cross Country. Podczas przeszukiwania domu sprawcy odkryty zostaje pokój z masą zdjęć dzieci. Jedno z nich przykuwa uwagę Maggie O’Dell. Znajdują się na nim chłopiec i dziewczynka. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie podpis: „Brodie i Ryder 10.10.01”.
Jednym telefonem obudziła demony przeszłości Rydera Creeda, byłego wojskowego, który ma obecnie jeden z najlepszych ośrodków szkoleniowych dla psów. Czy to możliwe, żeby Maggie trafiła na ślad jego zaginionej przed kilkunastu laty siostry? Razem z Grace, suczką rasy Jack Russell terrier, dołącza do zespołu, z którym zatrzymany prowadzi perfidną grę. Czy Ryderowi uda się odnaleźć siostrę i zamknąć bolesny rozdział w życiu? Musicie się o tym sami przekonać.
Alex Kava jest amerykańską pisarką, która podbiła serca czytelników thrillerami, gdzie główną rolę gra Maggie O’Dell, ekspertka od tworzenia profili psychologicznych złoczyńców. W 2014 roku (w Polsce w 2015) oddała w ręce swoich fanów nowy cykl poświęcony Ryderowi Creedowi. „Instynkt łowcy” jest właśnie czwartym z tej serii. Jest też tomem, w którym autorka postanowiła znów połączyć losy Maggie i Rydera i tym razem, ku uciesze fanów, Maggie nie jest tylko w tle. Jak dla mnie jest to duży plus, bo nowy bohater nie wzbudza tak wielkiej sympatii jak Maggie, i myślę, że nie jestem w tej opinii odosobniona.
„Instynkt łowcy” porusza trudny temat porwań i handlu dziećmi. Temat, który u wielu rodziców wywołuje najgorsze koszmary. Poza kwestią poszukiwań autorka skupiła się na tym, jak życie po zaginięciu wpływa na rodzinę. Jak owa niepewność niszczy najbliższych, jak powstała rana ciągle się odnawia przez pojawiające się poszlaki. Każda wzmianka o zaginionej sprawia, że odżywa tragedia, bez względu na to, jak dawno się wydarzyła. Pokazuje, że świadomość tego, co się stało, nawet gdy jest to najgorsza prawda, jest lepsza od niewiedzy.
Książka Alex Kavy wciąga od pierwszych stron. Krótkie rozdziały i przeplatające się historie sprawiają, że trudno ją odłożyć, nie odkrywając prawdy. Klimat niepewności udziela się także nam. Dzieje się tak za sprawą tego, że jesteśmy świadkami osobistej tragedii i przeżywamy ją razem z bohaterem. Mimo że nie ma tutaj brutalnych opisów, znanych z niektórych części z serii O’Dell, to temat, jakim jest handel dziećmi, budzi przerażenie. Koniec powieści może nie zaskakuje, ale pozostawia pewien niepokój.
Tak jak w poprzednich częściach o Creedzie, tak i tu Alex Kava poświęca dużo miejsca psom. Opisuje tajniki szkolenia i tego, jak działa psi węch oraz jak ważne są relacje między trenerem a pupilem. Pokazuje też, jak ci czworonożni bohaterowie szkoleni do poszukiwań ludzi, narkotyków czy materiałów wybuchowych pomagają nam bezinteresownie, często narażając własne zdrowie lub życie. Można by rzec, że jest to pewnego rodzaju hołd dla trudnej pracy psa poszukiwawczego.
„Instynkt łowcy” to kolejna powieść Alex Kavy, która wprowadza w sensacyjny klimat i ukazuje problemy współczesnego świata. Choć nie sprawi, że serce zabije wam szybciej, a norma tętna zostanie przekroczona, to czas spędzony z Maggie O’Dell i Ryderem Creedem upłynie wam szybko i raczej żałować nie będziecie. Jeśli nie mieliście wcześniej przyjemności poznać owego duetu, to nie martwcie się. W treści znajdziecie przypomnienia istotnych kwestii, przez co nie będziecie czuć się zagubieni.
Agnieszka Zwolska-Szydłowska
Kłamca zna prawdę, ale stara się ją ukryć. Łgarz niekoniecznie wie, co jest prawdą i w zasadzie zupełnie go to nie obchodzi.
74/52/2023
74/52/2023
Pokaż mimo toChociaż z bólem to jednak nie jestem zachwycona. Jest zbyt powtarzalna a za mało tego "coś" co zawsze pobudzało do czytania. 🤔🫢
Atticus
[...]
CODIS to baza danych FBI zawierająca próbki DNA pobrane w rozmaitych miejscach zbrodni oraz od przestępców. Zawiera także DNA osób zaginionych, przekazane do systemu przez ich rodziny. Szanse na to, by cokolwiek, co znaleziono w domu na farmie albo w kamperze pasowało do DNA osoby uznanej za zaginioną, były bardzo małe.
Będę się powtarzała, ale w przypadku tej Autorki nie mogę inaczej postąpić. Wiem, że jeśli jest to jej książka to po prostu sięgam po nią w ciemno i wiem, że się nie zawiodę, bo każda jest w równym stopniu :
PORUSZAJĄCA ! WCIĄGAJĄCA ! EMOCJONUJĄCA !
Autorka doskonale wiedziała co robi opierając fabułę tej serii na wątku psów tropiących, praca jaką wykonują takie pieski zasługuje na to by pisać o tym książki
Wspólna praca jeszcze bardziej zbliża naszych bohaterów Margareth i Creeda do siebie.
POLECAM GORĄCO CAŁĄ SERIĘ !
[...]
– Grace myśli, że śmierć to piszczący, różowy słonik …
[...]
więcej Pokaż mimo toTo, kim jesteśmy, zawdzięczamy tym, dzięki którym się rozwijamy, i tym, którzy nas niszczą.
Atticus
[...]
Jak zawsze super się czyta. Obecnie jestem w ciągu czytania Alex Kavy i jak dla mnie ta część była przewidywalna. Co nie zmienia faktu że jutro cięgnem po kolejną część przygód Rudera i O,Dell🙂
Pokaż mimo toTo był strzał w dziesiątkę. Nareszcie Alex Kava pokazała co potrafi. "Instyknt łowcy", to najlepsza jak do tej pory część z serii Ryder Creed. W końcu była akcja, reakcja i totalne boom.
Pokaż mimo toWreszcie miałam okazję poznać lepiej historię Brodie Creed, która pojawiała się już w fabule innych książek Alex Kavy, które miałam okazję czytać. Wobec tej historii nie można przejść obojętnie, ale zanim Wam ją przybliżę, przypomnę krótko kim jest autorka.
Alex Kava, a właściwie Sharon Kava, to amerykańska pisarka, autorka bestsellerów z gatunku thrillerów psychologicznych.
Wychowała się w Silver Creek w stanie Nebraska i już jako mała dziewczynka marzyła o tym, by pisać powieści. W 1982 roku ukończyła college i rozpoczęła życie na własny rachunek. Po ukończeniu studiów pracowała w reklamie i marketingu jako założycielka firmy zajmującej się projektowaniem graficznym dla sektora reklamowego. W 1992 roku rozpoczęła pracę w swojej dawnej szkole, gdzie została szefową PR, jednakże cztery lata później porzuciła to zajęcie i oddała się pisaniu książek. Jest autorką znanego cyklu kryminałów o agentce FBI Maggie O'Dell.
Po 16 latach w sprawie zaginięcia Brodie Creed pojawiają się nowe fakty. Agentka Maggie O’Dell podczas ogólnokrajowej operacji Cross Country w Nebrasce w domu zatrzymanego handlarza ludźmi odnajduje mnóstwo zdjęć dzieci przypiętych do tablicy korkowej. Jedno z nich szczególnie przykuwa jej uwagę, widnieje na nim podpis „Brodie i Ryder” oraz data. Agentce od razu zapala się w głowie czerwona lampka. Jej przyjaciel ma na imię Ryder, a przed laty zaginęła jego siostra Brodie. O’Dell niezwłocznie powiadamia o swoim odkryciu Creeda. Oboje postanawiają podążyć tym tropem, by dowiedzieć się, co tak naprawdę stało się z jego siostrą. Podczas ich wspólnego śledztwa na jaw wychodzą coraz nowsze i druzgoczące fakty. Czy zespołowi, do którego dołącza Ryder Creed wraz ze swoją specjalnie wyszkoloną suczką rasy Jack Russell terrier Grace, uda się rozwikłać zagadkę zaginionej dziewczynki lata temu?
Ci, którzy czytali późniejsze części cyklu o Ryderze Creed lub moje wcześniejsze recenzje, znają już odpowiedź na postawione przeze mnie pytanie. Wspomnę tylko, że „Instynkt łowcy” to czwarty tom serii. Nieznajomość wcześniejszych tomów nie ma żadnego znaczenia. Wszystkie książki Alex Kavy można traktować jako odrębne lektury. Sama nie czytam ich w prawidłowej kolejności, tylko w zależności od tego, która powieść wpadnie akurat w moje ręce i zawsze rozumiem fabułę.
Bardzo chciałam poznać losy Brodie, które autorka przybliżyła czytelnikom, ponieważ czytałam późniejsze tomy, w których były liczne odwołania do wydarzeń, jakie rozegrały się w „Instynkcie łowcy”. Tym razem Alex Kava poruszyła trudny temat handlu dziećmi jak i ich porwań. Dzieci, które stały się bohaterami tej powieści, wiodły szczęśliwe życie w kochających rodzinach, zanim ktoś nie postanowił ich porwać i sprzedać. Tak było między innymi z Brodie. Pisarka nie skupiła się wyłącznie na tym temacie. Idealnie opisała uczucia bliskich porwanej osoby, ich ból związany z jej stratą i nadzieję, która wciąż w nich żyje.
Więcej na blogu: http://tamczytam.blogspot.com/2021/10/instynkt-owcy.html
więcej Pokaż mimo toAlex Kava, a właściwie Sharon Kava, to amerykańska pisarka, autorka bestsellerów z gatunku thrillerów...
Bardzo przyjemnie się czyta, lecz zakończenie zostawia dużo do życzenia. Jest za szybkie.
Pokaż mimo toPowieść całkiem dobra, ale nie powala na kolana. Brak w niej ciekawej akcji za to mamy mnóstwo wątku obyczajowego.
Maggie i Ryder razem prowadzą śledztwo dotyczące zaginionej przed laty siostry Rydera. On stracił już właściwe nadzieję, że siostra żyje. Tymczasem Maggie u handlarza ludźmi znajduje mnóstwo fotografii dzieci a wśród nich zdjęcie Rydera i jego siostry, gdy byli mali. Gdy powiadamia o tym Rydera ten bez wahania zabiera ze sobą psa tropiącego i rusza na poszukiwania.
Powieść czyta się bardzo szybko ale właściwie konkretna akcja pojawia się dopiero pod koniec powieści. Większośc dotyczy tresury psów tropiacych. Jest też dużo o uwięzionej kobiecie, która ma teraz inne imię ale jest zaginiona siostra Rydera czego można się było spodziewać.
Jest i delikatny wątek romansowy którego też można się było spodziewać.
Sam pomysł na powieść bardzo dobry tylko trochę było mi brak emocji i ciekawej akcji.
więcej Pokaż mimo toMaggie i Ryder razem prowadzą śledztwo dotyczące zaginionej przed laty siostry Rydera. On stracił już właściwe nadzieję, że siostra żyje. Tymczasem Maggie u handlarza ludźmi znajduje mnóstwo fotografii dzieci a wśród nich zdjęcie Rydera i jego siostry, gdy byli...
Ciekawa.
Ciekawa.
Pokaż mimo toCzyta się szybko i przyjemnie. Odrobinę przewidywalna ale nadal jedna z lepszych z tej serii.