Domowy wyrób alkoholu
Wydawnictwo: Wydawnictwo SBM kulinaria, przepisy kulinarne
192 str. 3 godz. 12 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo SBM
- Data wydania:
- 2018-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-01-01
- Liczba stron:
- 192
- Czas czytania
- 3 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788380596719
- Tagi:
- alkohol domowy wyrób alkoholu Fiedoruk
Prezentowana książka to kompendium wiedzy na temat domowego wyrobu alkoholu. Opowiada historię odkrycia i udoskonalania napojów alkoholowych na świecie. Przedstawia także tradycję wyrobu takich trunków na ziemiach polskich. Przede wszystkim jednak jest zbiorem sprawdzonych receptur oraz praktycznych porad, które każdemu pozwolą wytwarzać napoje z procentami w zaciszu własnego domu.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 6
- 4
- 4
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Przeczytanie całej książki wraz z przepisami zajęło jakieś 2 godziny, trochę krótko szczerze powiedziawszy...
Przepisy są opisane klarownie, choć wg mnie opisy przygotowania są zbyt zwięzłe i brakuje moim zdaniem kilku ciekawych receptur, jak chociażby na zacier jęczmienny, w tym taki ze słodowanym jęczmieniem - czyli charakterystyczny dla klasycznych okowit jęczmiennych (stanowiących swego czasu produkt eksportowy RP),czy podstawy do whisky. Plusem jest z pewnością wprowadzenie do tematu, nieco historii (mogłoby być więcej, bo bardzo lubię takie rzeczy czytać),brakuje w mojej opinii rozdziału o starzeniu trunków ze szczególnym uwzględnieniem leżakowania w beczkach (nowych świeżo wypalonych, jak i używanych już do leżakowania innych trunków, co nadaje umieszczonemu w niej alkoholowi istotne nuty smakowe),czy użycia płatków/chipsów, kostek itp. Zdecydowanie za krótko jest potraktowane o aparaturze do destylacji, można byłoby to rozwinąć oprócz przedstawienia możliwości, jak to jest w książce, wraz z rysunkami, dodać nieco o sposobie wykonania na własną rękę bardziej zaawansowanych aparatur niżeli garnek, rurka i miska. Dokładniej potraktować o argumentacji, czy lepiej korzystać z miedzianych podzespołów, czy ze stali nierdzewnej, plusach i minusach obu materiałów, łączenia ich w jednym aparacie. Poza tym, nie wspomniano nic o wyrobie piwa, które jest dość częstym alkoholem wyrabianym w domowym zaciszu, podobnie jak wino, któremu jest jednak nieco poświęcone w tej książce.
W regularnej cenie (29-30 zł) długo zastanawiałbym się nad zakupem przeglądając książkę w sklepie, czy zapoznając się chociaż częściowo z treścią, bowiem można byłoby spodziewać się po niej więcej (o czym już wspomniałem wyżej),natomiast w promocyjnej (19 zł) jest to artykuł, który warto kupić. Stanowi bowiem dość dobre wprowadzenie w świat gorzelnictwa oraz winiarstwa, który chcąc zgłębić trzeba już poszukiwać informacji w Internecie, czy poszukać doświadczonych gorzelników do przyuczenia. Brak bowiem w Polsce dobrych publikacji traktujących o wyrobie alkoholu, który powstaje przez destylację, więcej jest o winiarstwie, czy browarnictwie. Co prawda otrzymywanie alkoholu poprzez destylację jest w Polsce karane bez odpowiedniej licencji, mimo to jest to temat który warto byłoby dogłębnie poznać, ponieważ RP ma bogatą historię gorzelnictwa oraz bimbrownictwa.
Przeczytanie całej książki wraz z przepisami zajęło jakieś 2 godziny, trochę krótko szczerze powiedziawszy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepisy są opisane klarownie, choć wg mnie opisy przygotowania są zbyt zwięzłe i brakuje moim zdaniem kilku ciekawych receptur, jak chociażby na zacier jęczmienny, w tym taki ze słodowanym jęczmieniem - czyli charakterystyczny dla klasycznych okowit jęczmiennych...