Dowód (nie)osobisty

- Instytut Kultury Miejskiej
- 2018-05-05
- 2018-05-05
- Paweł Sakowski, Haik Howannisjan
- poezja poezja współczesna wybór wierszy literatura armeńska literatura ormiańska
Poezja Tatev Chakhian jest jak wiatr, który wieje przez stary las. Z nadzwyczajną lekkością dotyka problemów wrośniętych głęboko w historię jednostki i zbiorowości. Zagląda pod podszewkę codziennych zdarzeń i odsłania ich tajemniczą, nieoczywistą naturę. Świat jawi się Chakhian jako cyrk dla dorosłych, w którym strzały padają na serio, a lew odgryza głowę treserowi. Albo jako hotel, gdzie „powstają wyłącznie wiersze, krótkie jak jednorazowe mydło, małe jak butelki w minibarze i urywane jak uśmiechy recepcjonistek”. Na szczęście Chakhian, wyglądając przez okno, potrafi w tym hotelu urządzić niezły przeciąg.