Opowiastki przyrodnicze

- Format
- Histoires naturelles
- literatura dziecięca
- Jan Maria Kłoczowski
Na Opowiastki przyrodnicze składają się portrety zwierząt kreślone ze szczególnym spojrzeniem, czułym sercem i subtelnym poczuciem humoru. Jules Renard – operując językiem o nieprzemijalnej świeżości – tworzy obrazy żywe, wysmakowane, czasem nieco zagadkowe, ale w każdym przypadku do głębi poruszające. Obserwuje świat
z życzliwością, niekiedy z ironią, zawsze zaś z dobrocią. W taki sam sposób opowiada o złożonych związkach, jakie łączą człowieka ze światem zwierzęcym, ale też o tym,
ile „ludzkiej” mądrości i wrażliwości jest w zwierzęciu, a ile zwierzęcej werwy w człowieku.
Równie wyostrzony zmysł obserwacji przebija z rysunków Jeana-François Martina, który dzieli się własnym światem wyobraźni – wzruszającym i śmiesznym, nostalgicznymi poetyckim. Dzięki ilustracjom książka jest przystępna nawet dla najmłodszych, bo czasem są one dopowiedzeniem, czasem dodatkową wskazówką, czasem uzupełnieniem tekstu.
Opowiastki przyrodnicze inspirują – dzięki nim dorośli inaczej spojrzą na świat wokół siebie, a dzieci odkryją, że teksty klasyków mogą być bardzo na czasie!
Opinie [0]