Spółdzielnia Artystów ŁAD 1926-1996
Z Ładem współpracowali najwybitniejsi przedstawiciele, rozwiązanych w 1926 Warsztatów Krakowskich (będących obok Polskiej Sztuki Stosowanej prekursorem spółdzielni, a także artyści Akademii Warszawskiej, tj. Wanda Sakowska Wanke, która projektowała kilimy, które wystawiane były na wielu wystawach krajowych i międzynarodowych, m.in. w Międzynarodowej Wystawie w Paryżu w 1925 r., obok kilimów Jastrzębowskiego, Trojanowskiego czy Brzozowskiego (pisał o tym J. Warchałowski w książce "Polska sztuka dekoracyjna"). Twórcy spółdzielni czerpali inspirację m.in. ze sztuki ludowej okolic Podhala i innych regionów Polski. Ład miał własne pracownie, gdzie pod okiem projektantów, pracowali najlepsi rzemieślnicy. Spółdzielnia zlecała wykonanie mebli zakładom rzemieślniczym, gdy większe zamówienia przekraczały jej możliwości techniczne. Z Ładem współpracowały takie firmy, jak Garde Meuble, czyli Szczerbiński i Spółka oraz Bandych i Jaworski, Bracia Jaskólscy, Drążkiewicz, Herodek, Kamler, Maletko i Pieńkoś, Sterniński; w Poznaniu – Sroczyński, a w Krakowie – Bober i Syn.