To Die in Vienna

- Thomas & Mercer
- 2018-07-07
- 2018-07-07
- angielski
He’s seen something that could get him killed. But what?
Freddie Makin is a spy for hire. For a year he’s been watching Jiang Cheng, an academic whose life seems suspiciously normal. To Freddie it’s just a job: he never asks who’s paying him and why—until the day someone is sent to kill him, and suddenly the watcher becomes the watched.
On the run from whoever wants him dead, Freddie knows he must have seen something incriminating. The only trouble is, he has no idea what. Is the CIA behind all this—or does it go higher than that? Have his trackers uncovered his own murky past?
As he’s forced into a lethal dance across Vienna, Freddie knows one thing for sure: his only hope for survival is keeping the truth from the other side, and making sure the secrets from his past stay hidden.
ebook + audiobook
Można przestać być szpiegiem, ale przecież trzeba z czegoś żyć. Po nieudanej misji w Jemenie Freddie Makin opuścił S8, tajną jednostkę CIA. Przyjmuje proste zlecenia polegające, na przykład, na śledzeniu znanych i mniej znanych ludzi. Wiedeńska misja wydaje się całkiem bezpieczna, rutynowa. Dopóki nie ginie obiekt inwigilacji, uczony Jiang Cheng, oraz zleceniodawca operacji, a sam Freddie tylko przez przypadek uchodzi z życiem.
We współczesnym wiedeńskim świecie szpiegów mało rzeczy jest oczywistych, nawet dla wieloletniego zawodowca, takiego jak Freddie. Ale na pewno nie należy dać się zabić, a także należy chronić tych, którzy ci zaufali. Jak zwykle u Wignalla, jest to powieść o ciekawych ludziach, ich trudnych wyborach, w których niebagatelną rolę odgrywają traumy przeszłości. Nastrojowa wiedeńska rapsodia, napisana pięknym językiem, z wyczuciem interpretowana przez narratora audiobooka George’a Newberna.
ebook + audiobook
więcej Pokaż mimo toMożna przestać być szpiegiem, ale przecież trzeba z czegoś żyć. Po nieudanej misji w Jemenie Freddie Makin opuścił S8, tajną jednostkę CIA. Przyjmuje proste zlecenia polegające, na przykład, na śledzeniu znanych i mniej znanych ludzi. Wiedeńska misja wydaje się całkiem bezpieczna, rutynowa. Dopóki nie ginie obiekt inwigilacji, uczony Jiang Cheng, oraz...