Sierota, bestia, szpieg
- 2018-09-19
- 2018-09-19
- Miłosz Urban
- Miłosz Urban Bękarty wojny
„Bękarty wojny” dla nastolatków. Lato roku 1939. Dla Żydów dobry moment na opuszczenie Berlina już dawno minął. Po tragicznej w skutkach próbie ucieczki piętnastoletnia Sara – sprytna i impulsywna gimnastyczka – zostaje sama jak palec. Ale gdy już się wydaje, że szczęście ją opuściło, los stawia na jej drodze brytyjskiego szpiega, a ten składa jej propozycję nie do odrzucenia. Jeśli Sara pomoże mu w pewnej niebezpiecznej misji, on wywiezie ją z Niemiec. Sara przyjmuje więc fałszywą tożsamość, wstępuje do elitarnej szkoły dla córek nazistów i rozpoczyna grę o wszystko.
,,Sierota, Bestia, Szpieg" Matt Killeen
Lubisz książki, których fabuła rozgrywa się w czasach II wojny światowej?
Bo ja przyznaje się, że nigdy nie lubiłam. Przede wszystkim dlatego, że nie chciałam przyglądać się okrucieństwu, które wtedy miało miejsce. Po prostu bałam się, że taka lektura rozwali mnie emocjonalnie.
Dlatego nigdy bym nie pomyślała, że jakaś książka z takim tłem historycznym może mi się spodobać, a tu proszę, jakie zaskoczenie. 😀
Podejrzewam, że to dlatego, bo nie jest ona drastyczna, a ma bardzo fajny wątek. Mianowicie główna bohaterka, Sara jest Żydówką i staje się agentką 🥷 w czasach wojny, zostaje wysłana do szkoły dla nastoletnich nazistek, gdzie ma misję do wykonania.
Ta opowieść jest wymyślona, ale opiera się na historii, więc wiele wątków jest prawdziwych. Bardzo zaangażowałam się w przygody Sary. Napięcie jest budowane stopniowo, ale w taki sposób, że ciężko odłożyć książkę choćby na chwilę. Przede wszystkim wydarzenia w tej książce są realne 👍 i nie tak łatwe do przewidzenia. Autor zrobił bardzo duży research przed napisaniem tej historii i to widać. Oczywiście to przez, co przeszła Sara wiele osób by załamało, ona jednak mimo bólu i strachu się nie poddaje. Wydaje się, że nic jej nie pokona, ale mimo wszystko targają nią emocje, jak każdego z nas. Świetna główna bohaterka, super akcja, sekrety, czego chcieć więcej? 😜
,,Sierota, Bestia, Szpieg" Matt Killeen
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubisz książki, których fabuła rozgrywa się w czasach II wojny światowej?
Dlatego nigdy bym nie pomyślała, że jakaś książka z...
Książka przeczytana już kilka razy, jednak za każdym razem wracam do niej z kolejną dawką entuzjazmu i chęci do ponownego odkrycia tej historii. Cała historia może wydawać się nierealna, jednak jak podkreśla autor zdecydowana większość miejsc, sytuacji czy osób istniała na prawdę. Dużym plusem są wstawki niemieckojęzyczne, można zrozumieć sposób myślenia głównej bohaterki, jak znajomość języków wpływa na jej sposób myślenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest zła pozycja, po prostu nie przypadła mi do gustu. Okrucieństwa i zwyrodnienia nazistów niemal karykaturalnie wyolbrzymione, przez co historia główniej bohaterki niemal traci aspekt racjonalności i staje się nieprzekonująca, zbyt mało prawdopodobna. Szkoda urwanych wątków Elsy i Mauser, brakuje odniesień do nieobecnego ojca głównej bohaterki. Nie ujęły mnie także quasi-ironiczne dyskusje Sary i kapitana Lloyda, nie wspominając o etyce jego postępowania. Autor, co podkreślono w posłowiu, miał szczere pobudki i cel szczytny, moim zdaniem średnio mu się realizacja tych szlachetnych zamierzeń udała.
To nie jest zła pozycja, po prostu nie przypadła mi do gustu. Okrucieństwa i zwyrodnienia nazistów niemal karykaturalnie wyolbrzymione, przez co historia główniej bohaterki niemal traci aspekt racjonalności i staje się nieprzekonująca, zbyt mało prawdopodobna. Szkoda urwanych wątków Elsy i Mauser, brakuje odniesień do nieobecnego ojca głównej bohaterki. Nie ujęły mnie także...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny początek, choć pod koniec mój zapał trochę ostygł. Czytało się ją bardzo dobrze ale czegoś mi odrobinę w niej brakowało. Może akcja potem wydawała mi się odrobinę naciągana? fakt że Sara mimo że to jeszcze nastolatka tak dobrze sobie radziła? Nie wiem, ale summa summarum to była dobra rozrywka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem pewna jaki jest mój stosunek do tej książki. Była po prostu ok. Na pewno nie jest to pozycja, którą polecałabym dalej. Oczywiście każdemu podoba się co innego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIg:ksiazki_wloczykija
Akcja powieści osadzona jest w Berlinie latem 1939 roku, w trakcie narastającego zagrożenia ze strony nazistowskich Niemiec. Główną bohaterką jest piętnastoletnia Sara, która, po tragicznej próbie ucieczki, zostaje sama w niebezpiecznym i wrogim środowisku. Jednak to nie jest typowa historia o sierocie. Sara to młoda gimnastyczka o sprytnym umyśle i niezwykłej determinacji, która nie zamierza poddać się losowi. Jej siła charakteru i odwaga przyciągają czytelnika od pierwszych stron.
Główny wątek powieści skupia się na tym, jak Sara, z pomocą brytyjskiego szpiega, podejmuje niebezpieczną misję, która ma na celu wydostanie jej z Niemiec. Sara decyduje się na przyjęcie fałszywej tożsamości i wstąpienie do elitarnej szkoły dla córek nazistów, co stawia ją w obliczu olbrzymiego ryzyka i potencjalnej śmierci. Jej walka o przetrwanie i próby utrzymania swojego sekretu tworzą niesamowicie trzymający w napięciu wątek, który trudno odłożyć.
Autor doskonale oddaje atmosferę panującą w nazistowskim Berlinie, gdzie wszędzie czai się niebezpieczeństwo, a prawda i kłamstwo są nierozłącznymi towarzyszami życia. W tle historii kryje się głębszy przekaz o nadziei, wolności i odwadze, które są w stanie pokonać nawet najcięższe przeciwności.
Jednym z największych atutów "Sieroty, bestii, szpiega" są postacie. Sara to bohaterka, której trudno nie polubić i nie podziwiać za jej siłę charakteru, inteligencję i odwagę. Inne postaci, zarówno przyjazne, jak i wrogie, są również dobrze wykreowane i dodają głębi fabule.
Książka ta nie tylko dostarcza wspaniałych emocji, ale także skłania do refleksji nad historią i etycznymi dylematami. Jak daleko jesteśmy gotowi posunąć się, aby osiągnąć nasze cele? Czy odwaga może pokonać okrucieństwo? To pytania, które autor stawia przed czytelnikiem.
Doskonale napisana i porywająca powieść, która łączy w sobie emocje, trzymające w napięciu akcje i głębokie przesłanie. Autor tworzy opowieść, która nie tylko rozrywa serce, ale także pozostawia w czytelniku trwały ślad. Dla miłośników historii, thrillera i literatury young adult, "Sierota, bestia, szpieg" to pozycja obowiązkowa.
Ig:ksiazki_wloczykija
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita powieść, która łączy w sobie elementy historyczne, trzymający w napięciu thriller i opowieść o niezwykłej odwadze i determinacji głównej bohaterki.
Niezwykła książka z bardzo ciekawą główną bohaterką, która stara się przeżyć w hitlerowskich Niemczech.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabularnie powieść stoi bardzo dobrze, jest dopracowana i przemyślana, oddaje także dobrze realia tamtych czasów. To pozycja faktycznie dobra dla młodzieży, choć dzieje się podczas II wojny światowej, przy czym nie ubarwia, nie romantyzuje, nie przekłamuje tego okresu historycznego. Główna bohaterka jest także dopracowaną postacią, retrospekcje i wewnętrzne dialogi również są zgrabnie wplecione w fabułę. Był to dobrze spędzony czas, polecam nie tylko młodszym czytelnikom, pozycja wart uwagi.
Fabularnie powieść stoi bardzo dobrze, jest dopracowana i przemyślana, oddaje także dobrze realia tamtych czasów. To pozycja faktycznie dobra dla młodzieży, choć dzieje się podczas II wojny światowej, przy czym nie ubarwia, nie romantyzuje, nie przekłamuje tego okresu historycznego. Główna bohaterka jest także dopracowaną postacią, retrospekcje i wewnętrzne dialogi również...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd przeczytania książki minęło 2 lata a ja ja bardzo dobrze pamiętam doceniam i polecam innym. Myślę, że do może świadczyć o tym jak dobra była. Ponieważ chciałam przeczytać drugi tom to właśnie kupiłam oba. Nawet ten już przeczytany :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej nie moja bajka, nie polecam
Raczej nie moja bajka, nie polecam