Miecz Ardeńczyka

- Egmont Polska
- L'Épée d'Ardenois
- komiksy
- Paweł Łapiński
Gdy pewnego letniego wieczoru mieszkańcy Chassenoix układają się do snu, w wiosce wybucha pożar wzniecony przez grupę wojowników. Wkrótce okazuje się, że łupieżczą bandą dowodził Kozieł z Przeklętego Lasu, uznawany za martwego czarnoksiężnik, panujący nad cieniami. Jego powrót oznacza, że Nuhy, pan mroku, ożył i będzie pragnął odzyskać swoją czarną zbroję, która zapewni mu panowanie nad światem.
Garen, chłopiec marzący o bohaterskich czynach, wyrusza, żeby powiadomić króla o grożącym mu niebezpieczeństwie. Czeka go jednak trudna lekcja, podczas której przekona się, że nawet jeśli legendy pozostają żywe, to ich bohaterowie się starzeją, a zło nie zawsze musi przywdziewać czarną zbroję, w której tak łatwo je rozpoznać.
Podążamy więc za nim dalej w opowieść, poznając kolejno królika marzącego o bohaterskich czynach, starego wojaka pod postacią sympatycznego, opasłego brytana, puchacza-czarodzieja, złowrogiego rycerza z ułamanym rogiem, mnicha kopistę w oślej skórze… Cała ta rozkoszna galeria o nieco karykaturalnym odcieniu jest jak porozumiewawcze mrugnięcie – tyle w niej nawiązań do naszych pierwszych lektur, pierwszych zachwytów. Wracamy myślami do Robin Hooda, Małego Johna, Merlina, złego szeryfa z Nottingham… i innych postaci, z którymi kiedyś utożsamialiśmy się w naszych marzeniach o heroicznych czynach.
Pierre Dubois
Opinie [4]
Ten komiks zakupiłem około 2 lata temu. Byłem zauroczony okładką, a poza tym byłem przekonany, że będzie to w klimacie Baśni, które aktualnie czytałem. Po lekturze wiem, że to całkiem odmienna pozycja i jedyne punkty wspólne to personifikacja oraz rozbudowany świat.
Pokaż mimo tohttps://salomonik.eu/blog/przeczytane/2477-miecz-ardenczyka-etienne-willem
Uwaga - ten komiks wciąga! Od pierwszych kart zostałam porwana do niezwykle fascynującego świata pełnego magii, polityki i walki ze złem. Tylko, czym jest to zło i czy na pewno wszyscy walczą w tej samej walce?
więcejMiecz Ardeńczyka to historia osadzona w ciekawym świecie, który przypomina ten z Robin Hooda, ale z solidną dawką fantastyki. Postacie są wyraziste, ale...
Bardzo przyjemna lektura, historia wciąga, choć po tych zachwytach z każdej strony spodziewałem się jednak czegoś jeszcze lepszego.
Pokaż mimo toWyjątkowa lektura, po którą sięga się na początku dla przepięknych ilustracji, zostaje dla ciekawej historii i wreszcie kończy z naprawdę niespodziewanym, choć logicznym finałem.
więcejTenże finał wywindował ocenę komiksu, bo mimo kilku wskazówek w samej opowieści, czytelnik zanurzony w tak dobrze znanym heroicznym fantasy, spodziewa się jednak czegoś innego. Dostaje to, co...