Zwierzęta z kart Ewangelii

32 str. 32 min.
- religia
- L'Evangile raconte par les animaux
- Wydawnictwo Księży Marianów PROMIC
- 2018-04-30
- 2018-04-30
- 32 min.
- Lilla Danilecka
Zabawne i mądre opowieści dwunastu zwierząt z kart Ewangelii to wspomnienia niezwykłych zdarzeń z czasów biblijnych - spotkań przenikniętych cudowną obecnością Boga objawiającego się na swiecie. Wzruszające historie zapraszają wszystkich do podobnego spotkania z Chrystusem, zachęcają, by spojrzeć na Niego z osobistej perspektywy i przyjąć Go do własnego serca.
Czy masz czasem dylemat jak opowiedzieć dziecku o dobrym, kochającym Bogu? Szukasz odpowiednich słów, przykładów, opowieści?
Piękna oprawa – sztywna okładka, pięknie ilustrowana każda z dwunastu opowieści. Pierwsze wrażenie było bardzo dobre.
Gdy pierwszego wieczoru zaczęliśmy czytać Zwierzęta z kart Ewangelii sama mocno poczułam się przytulona przez dobrego, kochającego i troskliwego Boga – opowieści napisane są w taki sposób, że serce łagodnieje i wycisza się w Bożej obecności.
Dla mojego zasypiającego pięciolatka była to też lekcja wartości – choćby bycia troskliwym jak wół i cierpliwym jak wróbelek, któremu czegoś zabrakło. Synek chętnie rozmawiał o tych historiach kolejnego dnia. Napisane są w bardzo obrazowy i przystępny sposób – idealnie dla przedszkolaka.
Każda opowieść to inne zwierzątko, które spotyka Jezusa. Pies, wół, baranek, rybka, lis, wróbelek, owieczka, wielbłąd, troskliwa kwoka, osiołek, kogut, gołębica – każde z nich ma swoją historię.
Choć każda z dwunastu opowieści napisana jest bardzo prosto, niesie za sobą wierne odzwierciedlenie nauczania Pisma Świętego – oddane jednak w sposób przystępny i bardzo zrozumiały dla dziecka.
Mały czytelnik i jego rodzic – każdy z nas może spotkać w nich Jezusa, który kocha, zauważa i się troszczy. Publikacja jest warta uwagi i wspólnej lektury, nie tylko na dobranoc.
więcej Pokaż mimo toPo raz kolejny polecam książkę dla dzieci wydaną przez Wydawnictwo PROMIC – mojego faworyta wśród wydawców dziecięcych publikacji z nutką chrześcijańskiego nauczania.
Cały tekst na: MaleWielkieKsiazki.blogspot.com
(...)
Przybliżenie dzieciom Ewangelii zawsze łączy się z nie lada wysiłkiem i wykorzystaniem wyobraźni. Mały odbiorca jest wymagający i dociekliwy, a jednocześnie nieprzygotowany na pewne językowe czy sytuacyjne trudności. Pojmuje świat w prosty i nieskomplikowany sposób, a tego nie można powiedzieć o języku, jakim napisane jest Pismo Święte. Kiedy jednak trafimy na takie wydanie, jak to, wtedy nasza rola tłumacza trudnych słów i niejasnych do końca faktów, praktycznie się kończy.
Oto przed nami dwanaście opowiadań, z niezwykłymi bohaterami - narratorami w głównej roli. Głównej, ale i nie najważniejszej. Opowiadają nam bowiem o Bogu, o Jezusie, który żył wśród nich.
Mała rybka, przeżywa czas wielkiego sztormu na Jeziorze Galiliejskim, a w pobliżu zauważa łódź. W pewnym momencie słyszy mocny głos, nakazujący uciszyć się burzy, a ta natychmiast się uspokaja. Do kogo należał ten tajemniczy głos? Teraz już dzieci z pewnością zapamiętają.
A o czym może nam opowiedzieć kogut? Ano o pewnym apostole, który przestraszył się żołnierzy. Wyparł się Jezusa, a kogut to widział i słyszał. Wszystkiego dowiecie się z jego relacji.
Kiedy warto zapamiętać jakieś powiedzenie lub cytat, często uczymy się go na pamięć z trudem. Jakże łatwiej pojąć treść i przesłanie takich słów, gdy opowiada swoją historię na przykład wielbłąd. Zbyt objuczony ładunkiem nie mógł przejść przez Ucho Igielne - bramę prowadzącą do miasta. A wszystko, co wystarczyło zrobić, to odrzucić zbędny bagaż. I prawdopodobnie odtąd każde dziecko zapamięta,że ludziom łatwiej wejść do nieba, gdy nie przywiązują się do niepotrzebnych rzeczy.
Ważne i mądre historie w pięknych opowieściach naszych nietypowych bohaterów prowadzą nas przez życie Jezusa. A my, mimowolnie przenosimy się myślami to tamtego klimatu, okoliczności i sytuacji, bo kiedy mówi do nas, ktoś, kto tam był, to historia staje się nam o wiele bliższa i realna. Jakże nie uwierzyć osiołkowi, który niósł na sobie Jezusa wjeżdżającego w Niedzielę Palmową? Albo gołębicy, która spała przy grobie Pana i obudziwszy się ujrzała pustą grotę, a chwilę później żywego Chrystusa?
Wyjątkowe relacje i niecodzienna perspektywa opisanych zdarzeń, pozwalają ponieść nas wyobraźni i sprawić, że dzieje życia Jezusa zapamiętuje się skutecznie i z wielką łatwością.A przecież dokładnie o to nam chodzi, kiedy przedstawiamy dzieciom tę wielką i ważną dla nas historię życia Boga- Człowieka.
Klimatyczne ilustracje, z których jedną z najciekawszych stanowi widok z wysokości gniazda małego wróbelka, podkreślają specyficzny sposób przedstawienia faktów.
Dla dzieci są to opowieści skomponowane idealnie. W taki sposób, by zachęcić, zaciekawić, a jednocześnie przedstawić i przybliżyć zarówno fakty, jak i wynikające z nich przesłanie. Polecam!
Cały tekst na: MaleWielkieKsiazki.blogspot.com
więcej Pokaż mimo to(...)