- Princess Sultana's Daughters
- Księżniczka (tom 2)
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Hanna Jankowska, Grzegorz Łuczkiewicz
- Kolekcja arabska
Stare saudyjskie powiedzenie mówi, że dziewczyna ma tylko zasłonę i grób. Nawet wtedy, gdy mieszka w pałacu ze złota i marmuru. Czy w świecie, gdzie bajeczny luksus idzie w parze z łamaniem podstawowych praw kobiet, można być szczęśliwą nastolatką?
Kolejna odsłona cyklu o księżniczce Sułtanie opowiada o jej córkach, które łączy tylko jedno: wybuchowy temperament odziedziczony po matce. Poza tym różnią się niczym dzień i noc. Maha chciałaby żyć tak jak nastolatki na zachodzie, a Amina stała się religijną fanatyczką. Kiedy Maha ulega młodzieńczym zauroczeniom, Amina zamienia się w pełną okrucieństwa dżihadystkę.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Ci, których kochamy najbardziej, sprawiają nam najwięcej kłopotów
Absolutna władza zatruwa także tego, kto ją dzierży.
Ludzie silni nie idą na kompromis, a po arbitraż sięgają wtedy, gdy czują się słabi.
Opinie [27]
„Córki księżniczki” jest to historia o dwóch nastoletnich córkach – Mahy i Amani – księżniczki Sułtany. Opowieść snuje sama księżniczka. Jest to książka nie tylko o jej dzieciach, ale również o najbliższych członkach rodziny. Kobieta z pomocą autorki odkrywa, jak wygląda czas dorastania w pałacach najbogatszego królestwa świata – Arabii Saudyjskiej. Kobieta opisuje swoje...
więcejNo cóż...syty głodnego nie zrozumie. Irytuje mnie zachowanie księżniczki, bo niby współczuje, leży jej na sercu los kobiet, ale nie robi nic. Drastyczne opowieści o losach innych kobiet, to wstawki przerywające jej monolog o własnym, nudnym i dostatnim życiu. Księżniczka ubolewa nad sytuacją innych i nie robi nic. Jest wstrząśnięta losem innych i nie robi nic...no i tym...
więcejŚwietna książka, otwierająca oczy na niepojęte rzeczy , które się dzieją w Arabii Saudyjskiej. Szkoda tylko, że to książka z lat 90 tych. Sporo się pewnie nazmieniało w tych tematach.
Pokaż mimo toNiewiarygodne jak żyją kobiety w Arabii Saudów. Mimo luksusu i bogactwa są niewolnicami. Warto to sobie uzmysłowić.
Pokaż mimo toPrawdziwa książka odsłaniająca życie kobiet w królewskiej rodzinie Saudów. Wśród obłędnego luksusu i przepychu, który jest poza zasięgiem polskich kobiet, kryje się takie ich traktowanie, z jakim europejskie kobiety, jak mniemam, nigdy się nie pogodzą. Drugie, trzecie żony, nałożnice, gwałty, handel kobietami, odosobnienia motywowane religią i totalna dominacja mężczyzn w...
więcejBardzo ciekawa! Polecam!
Pokaż mimo toRównie fajna jak pierwsza część "Księżniczka".
Pokaż mimo toKolejna odsłona losów bogatej saudyjskiej księżniczki - własności pana i ozdoby domu (przynajmniej w przypadku jej osoby podobno).
Pokaż mimo toPrzeczytana dość szybko, ale czuję niedosyt. Wiele książek w tej tematyce przeczytałam, ale w tej czegoś mi brakowało, aczkolwiek nie było nudno.
Pokaż mimo toDalsze losy księżniczki Sułtany i jej dwóch córek, z których niestety jedną po wyprawie do świętego miejsca muzułmanów Mekki ogarnął fanatyzm religijny.