Niespodziane

- Wydawnictwo Poligraf
- 2018-03-26
- 2018-03-26
- współczesna obyczajowa wątek kryminalny zagadkowy
Trzydziestoletnia dziewczyna w wiedeńskim metrze natrafia na sobowtóra swojego przyjaciela z Krakowa. Jak się dowiaduje, obydwaj nie mają pojęcia o swoim istnieniu. Próbują poznać się bliżej, ale czy chcą rozwiązać zagadkę swojego podobieństwa?
Czy przypadkowe, nieplanowane zetknięcie obu mężczyzn pozwoli odkryć ich pochodzenie? A może przekorny los podsunie im inne możliwości.
Główna bohaterka postara się znaleźć odpowiedzi, ale czy będzie to dla niej opłacalne?
W Wiedniu i w Krakowie, w tych miastach muzeach, każdy zakręt naznacza wspomnieniami oraz wplątuje obcych sobie ludzi w niespodziewaną historię ich własnego życia.
Nie można nikogo za nic obwiniać, dopóki człowiek tak naprawdę nie pozna samego siebie.
Optymizm jest przypadłością podróżujących".
Jakiś czas temu nakładem Wydawnictwa Poligraf ukazała się na rynku wydawniczym książka pt. „Niespodziane”. Jest to prozatorski debiut Ety Novak, autorka swoją opowieść osadziła w dużej mierze w Wiedniu, gdzie główna bohaterka nieoczekiwanie spotyka, jak się jej początkowo wydaje, swojego przyjaciela z dzieciństwa. Faktyczny stan rzeczy okazuje się jednak całkiem inny, o czym dowiadujemy się w toku lektury.
Autorka stworzyła skomplikowaną historię dwóch młodych mężczyzn, którzy dotąd nie mieli pojęcia o swoim istnieniu… Mimo to, kiedy już dochodzi do ich spotkania to bardzo chcą oni rozwikłać zagadkę swojego niebywałego podobieństwa.
Jednakże nie przypuszczają nawet, jak bardzo wstrząsające będzie dla nich rozwiązanie owej tajemnicy i co stanie się ich udziałem zanim pozyskają wiedzę dotyczącą tej kwestii.
Książka ta pomimo stosunkowo niewielkiej objętości niesie w sobie spory ładunek emocjonalny, a perypetie bohaterów trzymają czytelnika w napięciu. Bohaterowie tej opowieści zmagają się z wieloma dylematami dotyczącymi swojego pochodzenia i poczucia tożsamości jednostki. Rys charakterologiczny każdej z wykreowanych postaci skłania odbiorcę do refleksji nad tym, jak sam zachowałby się w danej sytuacji.
Eta Novak ukazała jak duży wpływ na życie człowieka mają wybory dokonywane w przeszłości przez jego najbliższych. Egzystencja głównych bohaterów staje się przez nie mocno skomplikowana, a w pewnym momencie znajdą się oni nawet w dramatycznym położeniu.
Autorka spróbowała również przybliżyć swoim czytelnikom topografię Wiednia i chociaż niekiedy jego opisy są nieco niespójne i odrobinę niekonsekwentne (być może jest to kłopot wyłącznie redakcyjny) to i tak czytając można poczuć tchnienie atmosfery tego barwnego miasta.
„Niespodziane” jest więc opowieścią o ludziach, ich wzajemnych relacjach i decyzjach podjętych w przeszłości przez innych, a dzisiaj mających kolosalny wpływ na losy osób opisanych w tej książce. A także o tym, jak mocno emocje, nie zawsze pozytywne, mogą przejąć kontrolę nad naszym zachowaniem jeśli tylko im na to pozwolimy.
* https://www.facebook.com/Ksiazkowoczyta *
więcej Pokaż mimo toGłówna bohaterka to trzydziestoletnia dziewczyna we wiedeńskim metrze natrafia na sobowtóra swojego przyjaciela z Krakowa.
Czy to ich przypadkowe, nieplanowane spotkanie, a także zetkniecie pozwoli obu mężczyznom odkryć tak naprawdę ich pochodzenie.
A to główna bohaterka postara się bardzo na te pytania odpowiedzieć, a czy będzie to opłacalne?
To świetny debiut Ety Novak wspaniałej pisarki, styl pisarki bardzo dobry, pięknie napisała swoją powieść oddaje klimat wspaniały,okładka piękna, fabuła doskonała, szybkie zwroty akcji i trzyma w dobrym napięciu.
Uwielbiam takie książki czytać, a ta była ciekawa, piękna ciężko było mi się oderwać od tej książki tak zaintrygowała, zainteresowała mnie, że pochłonęłam szybko ją.
Zapomniałam o całym świecie przy lekturze, postacie barwne, świetne.
Kawał dobrej roboty pisarka zrobiła to fantastyczna, bardzo piękna powieść czyta się lekko, przyjemnie, porusza za serce.
więcej Pokaż mimo toJak się dziewczyna dowiaduje, obydwaj mężczyźni nie mają pojęcia o swoim istnieniu.Bardzo próbują poznać się bliżej,ale czy oni chcą naprawdę rozwiązać zagadkę swojego podobieństwa?
Czy to ich przypadkowe, nieplanowane spotkanie, a także zetkniecie...
"Wystarczy najdrobniejszy moment, chwila, która ukazuje nam samych siebie i zwodniczość emocji, jakimi się kieruje miłość"
To tylko jeden z wielu fragmentów, jaki można odnaleźć w tej pięknej opowieści, fragment, który warto podkreślić i zapisać w swojej pamięci. Bardzo nastrojowa i wręcz baśniowa historia, o tym jak przewrotny bywa los, o tym jak nasza nieznana przeszłość może wpłynąć znacząco na naszą teraźniejszość, o tym, że nie można uciec od tego co dla nas przeznaczone, czy każdy z nas jest gotowy żeby zmierzyć się i stawić czoło temu co nieuniknione, "niespodziane", może każdy ma tajemnicę, która przychodzi do nas w odpowiednim dla każdego czasie i jedynie konfrontacja z nią uczyni nas wolnymi ludźmi...Na pewno wrócę jeszcze do tego co "Niespodziane". Miłość to ona czyni nas takimi jakimi niekoniecznie chcemy się zobaczyć.
Książka jak talizman, który chciałoby się mieć przy sobie.
Bardzo udany debiut :)
więcej Pokaż mimo toTo tylko jeden z wielu fragmentów, jaki można odnaleźć w tej pięknej opowieści, fragment, który warto podkreślić i zapisać w swojej pamięci. Bardzo nastrojowa i wręcz baśniowa historia, o tym jak przewrotny bywa los, o tym jak nasza nieznana przeszłość...
Jeśli nie byłeś w Wiedniu to, po przeczytaniu Niespodziane, zapragniesz tam pojechać. Jeśli byłeś w Wiedniu to, po przeczytaniu Niespodziane, będziesz powracał tam ponownie wiele razy.
Niespodziane to książka - przewodnik po mieście, ale i po nieznanych ludzkich losach. Opowieść poprowadzi Cię po nieznanych zakątkach Wiednia, jak i tych najsłynniejszych. Opowiada o niespodziewanych wydarzeniach, które zapomniane, gdzieś tam ciągle czyhają by nas dopaść. Lecz każdy ma swój prywatny kawałek nieba pod stopami, który przyćmiewa wszelkie przeciwności losu, nie pozwalając byśmy stracili grunt pod nogami.
Niespodziane to książka-podróż, książka-emocja, książka-niespodzianka, książka dla Ciebie. Wyrusz z tą opowieścią ulicami Wiednia, a może odkryjesz własną nieznaną historię. Jak na nią zareagujesz? Jak jej sprostasz? Na pewno zadziwisz samego siebie, a jeśli się zagubisz po drodze, Niespodziane Cię poprowadzi.
Gorąco polecam!
więcej Pokaż mimo toNiespodziane to książka - przewodnik po mieście, ale i po nieznanych ludzkich losach. Opowieść poprowadzi Cię po nieznanych zakątkach Wiednia, jak i tych najsłynniejszych. Opowiada o...