Ostatnia z rodu Stanfieldów

Okładka książki Ostatnia z rodu Stanfieldów Marc Levy
Okładka książki Ostatnia z rodu Stanfieldów
Marc Levy Wydawnictwo: Sonia Draga literatura piękna
Joanna Kluza literatura francuska

Patronaty LC

Książki autora

Na półkach: , , , , ,

"Ostatnia z rodu Stanfieldów" to wciągająca powieść z wielką tajemnicą w tle – prawdziwa gratka dla miłośników prozy obyczajowej i rodzinnych sag.

Akcja rozgrywa się na dwóch planach czasowych.
Współcześnie poznajemy Angielkę Eleanor-Rigby i mieszkającego w Kanadzie George'a-Harrisona. Bohaterowie poznają się wówczas, gdy przybywają do Baltimore, by spotkać się tam z tajemniczym autorem listów, który twierdzi, iż ich matki mają coś poważnego na sumieniu. Rzekome grzechy sprzed wielu lat miały mieć podłoże kryminalne.

Ta wiadomość początkowo budzi w obojgu niedowierzanie, z czasem jednak zaczyna intrygować i skłaniać do zbadania przeszłości, tym bardziej, że i kobieta, i mężczyzna nie znają wielu szczegółów z życia swoich rodziców, a George-Harrison nie wie nawet, kim jest jego ojciec.
Poszukiwania okażą się dla obojga wielkim wyzwaniem, zaś ich efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, odsłaniając skrywane przez kilkadziesiąt lat rodzinne sekrety.

Drugą przestrzenią czasową są w powieści losy rodziców, zwłaszcza matek Eleanor i George'a. Poznajemy je jako dziewczyny o wielkich marzeniach i ambicjach, odważne, zdeterminowane i ...zdolne do zemsty.
Równie interesujące okazują się perypetie innych członków obu rodzin, wśród których nie brak czarnych charakterów, ludzi zdolnych do manipulowania innymi i tych, którzy dają sobą kierować.
Rodzinne tajemnice sięgają tu czasów drugiej wojny światowej, a im dalej autor cofa się w przeszłość, tym robi się ciekawiej.

"Ostatnią z rodu Stanfieldów" pochłania się jednym tchem, z niesłabnącym zainteresowaniem. Napięcie podnoszą wciąż pojawiające się nowe wątki, które splatają się i krzyżują, by ostatecznie zaskoczyć w finale. Moment odkrycia prawdy to wisienka na torcie, która na pewno usatysfakcjonuje miłośników prozy obyczajowej z rodzinnymi tajemnicami w tle.

Zaletą powieści są także kreacje bohaterów – przemyślane, przekonujące i dynamiczne. Właściwie każda postać ma tu swoją mniej lub bardziej rozbudowaną historię, a wszystkie one robią na czytelniku duże wrażenie.

Marc Levy kolejny raz dał się poznać jako mistrz w tworzeniu skomplikowanych relacji międzyludzkich i barwnych opowieści. Autor potrafi też igrać z emocjami odbiorcy, nie zdradzając od razu wszystkich szczegółów, lecz dozując je w wyrafinowany sposób.
Dzięki temu czytelnik w pewnym momencie sam zaczyna stawać się detektywem, a także przyłapuje się na tym, że jednym bohaterom kibicuje, zaś innych darzy niechęcią. Ten emocjonalny stosunek do postaci i zdarzeń na pewno sprzyja szybkiej i niezapomnianej lekturze.

Akcja rozgrywa się na dwóch planach czasowych.

więcej Pokaż mimo to

Fascynująca podróż przez rodowe tajemnice, dalekie kraje i czas. Fabuła osadzona w trzech płaszczyznach czasowych. Rok 2016; Eleanor-Rigby, mieszkanka Londynu, dziennikarka - dostaje anonimowy list, w którym ktoś "życzliwy" oskarża jej zmarłą matkę o kryminalną przeszłość. Podobny list dostaje też George-Harrison, stolarz mieszkający w Quebecu. Oboje jadą do Baltimore na spotkanie, które wyznaczył im tajemniczy nadawca listu. Zamiast "życzliwego" znajdują wspólne zdjęcie ich matek z czasów, gdy miały po 30 lato widać, że były wtedy w dobrej komitywie.
Rok 1980. Sally-Anne i May - przyjaciółki żyjące w partnerskim, dość luźnym związku, marzące o założeniu własnej niezależnej gazety, ujawniającej skandale, nadużycia i korupcję. Jedna z nich pochodzi z bogatej rodziny, ale z racji swej niepokornej natury została odsunięta na boczny tor. Przyjaciółki uknuły zuchwały plan zdobycia pieniędzy na rozruch swego biznesu. Weszły tym samym w drogę bardzo wpływowym ludziom.
Rok 1944, okupowana Francja. Robert Stanfield, Amerykanin, dziedzic podupadającej fortuny, wyjeżdża na złość ojcu, by walczyć z nazistami. Trafia do Francji, gdzie pełni rolę łącznika w ruchu oporu. Poznaje tam ukrywającą się Żydówkę, która zostanie jego żoną. Jej ojciec jest w posiadaniu kolekcji cennych obrazów, która po wojnie stanie się zaczątkiem ich fortuny i zarazem przyczyną jej upadku.
W przypadku tej książki doskonale sprawdza się przysłowie: nie osądzaj książki po okładce. Bo okładka... delikatnie mówiąc, nie urzeka 😅 Za to treść - kandyzowana wisienka na wielowarstwowym torcie. Autor prowadzi nas przez dekady, kontynenty i rodzinne dramaty, wikłając swych bohaterów w tajemnicę, zbrodnie i namiętności. Do tego dodajmy handel sztuką, niekoniecznie uczciwy i mamy niezwykle ciekawą historię, która wciąga od pierwszej do ostatniej strony. Bardzo kibicowałam dwójce współczesnych bohaterów w drodze do odkrycia prawdy na temat swych rodzin. Miałam tu swoje sympatię i antypatie. Książka zapewniła mi całą gamę emocji i sprawiła, że przepadłam kompletnie na cały dzień. Tylko ta okładka...😬
Ocena: mocne 8/10

więcej Pokaż mimo to

Bardzo dobra książka, która rozpoczyna się jak lekkie, banalne czytadło, a kończy tak, że można tylko wykrzyknąć wow.
W tle mamy dwie oddzielone od siebie oceanem rodziny, wielką tajemnicę, która z każdą kolejną stroną staje się jeszcze bardziej zagadkowa, tajemniczą wiadomość, która z początku wydaje się być żartem i doskonałą powieść obyczajową ukazująca wielowymiarowe stosunki w rodzinie.
Dodatkowo akcja rozgrywa się na trzech płaszczyznach czasowych, co bardzo lubię. We wszystkich przestrzeniach główną rolę odgrywają dwie panię, w jednej części historii będące młodymi kobietami, w drugiej i trzeciej...a to nie zdradzę :).
Książkę czyta się błyskawicznie. Akcja początkowo umiarkowanie absorbująca, w pewnym momencie zmienia się i porywa czytelnika. Napięcie rośnie. Co i rusz pojawiają się nowe wątki. Ale bez obaw. Levy tak wszystko skomponował, tak poprowadził fabułę, iż nic nam się nie plącze, nic nie umyka, wszystko zostaje doprowadzone do końca.
Bardzo dobrze poprowadzony jest wątek śledztwa, jakie prowadzą bohaterowie. Pisarz tak zręcznie wszystko skonstruował, że w pewnym momencie czytelnik łapie się na tym, iż sam staje się mimo woli detektywem.
Na uwagę zasługuje także doskonałe oddanie realiów epoki sprzed kilku dekad i nakreślenie świetnych postaci bohaterów.
Majstersztykiem są jednak wspaniale ukazane, niezwykle skomplikowane relacje pomiędzy wszystkimi bohaterami. Levy w ich zaprezentowaniu osiągnął mistrzostwo. Co ważne, w opowieści brak takiego słodkiego pisania, lukrowanych relacji. Jest za to realizm, często są łzy, ból, ale i radość, uśmiech i miłość.
Gorąco zachęcam do lektury. Ostatnia z rodu Stanfieldów to doskonała, świetnie napisana historia trzech pokoleń i wielkiej tajemnicy z cierpieniem i wzajemną ludzką miłością w tle. Książka absorbuje, angażuje, porusza.

więcej Pokaż mimo to

Pochodząca z radosnej i scementowanej rodziny Eleanor-Rigby kilka dni po śmierci swojej mamy Sally-Anne otrzymuje list od anonimowego nadawcy list, w którym po rozwiązanie zagadki zaprasza ją na drugi koniec świata. Tajemnica dotyczyła jej rodzicielki i związana była z wydarzeniami sprzed ponad trzydziestu lat. Podobną przesyłkę w dalekim Quebecu otrzymał także George-Harrison. Kiedy spotkali się wreszcie w miejscu wskazanym w korespondenci okazało się, że na ścianie wisi wspólne zdjęcie ich matek z czasów, gdy miały po 30 lat. Powieść niesamowicie wciąga. Wraz z jej bohaterami odkrywamy rodzinną historie jednego z najpotężniejszych klanów w Baltimore, klanu Stanfieldów opartej na trzech planach czasowych. Odtajnimy rodzinny sekret i tajemnice skrywaną przez trzy pokolenia, w której istotną rolę odegrał obraz pt. Dziewczyna w oknie, ponieważ to dzieła sztuki są wieczne. Na te długie jesienne wieczory polecam gorąca tą książkę.

więcej Pokaż mimo to

Trzy pokolenia, dwie kobiety, jedna tajemnica.

Eleanor-Rigby i George-Harrison otrzymują dziwne listy, w których znajduje się informacja o tym, że ich matki ukrywały przed nimi pewną mroczną historię, która położyła się cieniem na ich przyszłości i spowodowała, że kobiety musiały na nowo zacząć swoje życie. Adresaci listów nie znają się, a przypadkowe (chociaż wcale nie) spotkanie da asumpt do rozwiązania zagadki z przeszłości i poznania swoich rodzin od zupełnie obcej im strony. Młodzi ruszają w podróż do swoich źródeł, prowadzą amatorskie śledztwo wspierani przez historyków i ówczesnych sąsiadów swoich matek. Zbierają ślady ich historii i ze strzępów składają całość, która wyjaśni im kim ich matki właściwie były i dlaczego.

Opowiadana historia osnuta jest wokół czasów okupacji i sięga współczesności. My poznajemy nie tylko losy matek naszych głównych bohaterów, ale ich babć i dziadków, bo właściwie tam jest źródło ich historii. Ważnym elementem całej zagadki jest obraz Edwarda Hoppera i on staje się ciekawą osią obrotu w tej powieści. Autor podróżuje z nami od Francji przez Stany, Londyn aż do Kanady, jednak dla czytelnika nie ma to większego znaczenia, bo żadne z tych miejsc nie porywa magią. Bardziej chodzi o odległości, jakie nas dzielą w tej powieści, niż o miejsce samo w sobie.

Ta powieść to typowa obyczajówka z historią w tle. Nie jest to saga, jaką obiecują nam blurby, a już na pewno nie jest oszałamiająca. Ale na pewno wciąga i na pewno jest dobrze napisana. Autor mądrze połączył wątki, ja nie miałam poczucia absurdu i niedopracowania. Sprytnie też prowadzi naszych bohaterów przez tę historię, a ja (z małymi mankamentami) kupiłam to w całości.

Irytująca bohaterka szybko staje się maskotką czytelnika, która przez swój dziki charakter i impulsywnie podejmowane decyzje pcha akcję do przodu. Stonowany i zachowawczy George-Harrison, zgodnie ze schematem, studzi szaleństwo książkowej partnerki. Tutaj wszystko jest poprawne. Ostatecznie cała historia opowiedziana do momentu popełnienia rzeczonej „zbrodni” przez matki bohaterów jest ciekawsza niż sama „zbrodnia”.

To lektura na jeden wieczór, nie jest wymagająca, nie oczekuje po czytelniku znajomości tła historycznego z czasów II wojny światowej ani faktów znanych z historii sztuki i należy ją traktować w kategoriach czystej rozrywki. Ja bawiłam się na niej bardzo dobrze, więc jeśli szukacie angażującej powieści na raz to Levy się sprawdzi.

Trzy pokolenia, dwie kobiety, jedna tajemnica.

więcej Pokaż mimo to

Nie jestem zbyt obiektywna jesli chodzi o książki Marca Levy.
Policzyłam,że to moja 13 książka tego autora.
Ta bardzo mi się podobała. Ciekawa historia odkrywania zawiłej przeszłości matki głównej bohaterki.
Może ciut zbyt przesłodzona na końcu ale ogólnie dobrze się ją czyta a sama historia bardzo wciąga.
Polecam

Nie jestem zbyt obiektywna jesli chodzi o książki Marca Levy.
Policzyłam,że to moja 13 książka tego autora.
Polecam

Po raz kolejny nie zawiodłam się! Marc Levy na 100% jest moim ulubionym autorem. Piękna historia która opowiedziana jest z perspektywy 3 pokoleń. Ciekawym wątkiem jest opis francuskiej partyzantki oraz pomysł rozpoczęcia poszukiwań od otrzymania anonimowego listu. Naprawdę do ostatniego rozdziału nie można się połapać kto jest tym "życzliwym". Dlatego też powieść jest bardzo dobrze poprowadzona, nie brakuje tajemnicy, humoru, ciekawości oraz chęci poznania tzw prawdy. Szczerze polecam!

Historia rodzinna wyłania się z mroku przeszłości

Historia rodzinna wyłania się z mroku przeszłości

WOW!!!!
Świetna historia. Rodzina i jej tajemnice, sięgające czasów II Wojny światowej, kilka zwrotów akcji, przyjemny język oraz fajny nastrój powieści sprawiają, że od książki nie sposób się oderwać.

WOW!!!!

Czytało się nawet przyjemnie, ale na pewno nie jest to pozycja uzależniająca czy oszałamiająca jak sugerowała okładka. Było to moje pierwsze spotkanie z tym autorem i raczej na razie ostatnie.

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane