Hrabia Monte Christo t. II

- Zielona Sowa
- Hrabia Monte Christo (tom 1)
- literatura młodzieżowa
- 2013-04-05
Jedna z najwybitniejszych powieści Aleksandra Dumasa, w której wątki polityczne i obyczajowe splatają się z barwną historią XIX-wiecznej Francji po upadku Napoleona. Młody oficer marynarki Edmund Dantès został właśnie mianowany kapitanem trójmasztowca i zamierza poślubić ukochaną Mércedès. W dniu ślubu jest aresztowany w wyniku donosu zazdrosnych przyjaciół, pomawiających go o udział w spisku mającym przywrócić rządy Bonapartego. Dantès spędził czternaście lat w więzieniu, gdzie powinien pozostać do końca życia. Jednak udaje mu się uciec w brawurowym stylu. Odnajduje skarb na wyspie Monte Christo, kierując się wskazówkami współwięźnia księdza Farii. W końcu jako majętny i ekscentryczny hrabia Monte Christo wraca do Francji, aby dokonać wyrafinowanej zemsty na zdrajcach z przeszłości. Seria Książka do plecaka zawiera starannie wybrane powieści autorstwa Hanny Ożogowskiej, Karola Maya, Aleksandra Dumasa, Thomasa Mayne Reida i Waltera Scotta. Jest przeznaczona zarówno dla młodych, jak i dojrzałych czytelników, którzy nie zapominają o spakowaniu książek przed wyjazdem na wakacje lub krótką weekendową podróż. Dwadzieścia jeden tytułów tej serii zadowoli nawet najbardziej wybrednych wędrowców. Z pewnością pochłoną ich opowieści o dawnym PRL-u, Dzikim Zachodzie, XVII-wiecznej Francji i XVIII-wiecznej Szkocji. Zafascynują opisy Himalajów, niekończących się prerii, francuskiego dworu Ludwika XIII, a także mrocznej atmosfery szkockiego zamku. Każda z książek jest doskonałym uzupełnieniem rozpoczętej podróży, stanowiąc jedną z jej ważniejszych atrakcji.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
- 10 726
- 7 751
- 2 317
- 1 325
(...) domy,jak ludzie, mają swoją duszę i oblicze, i że w ich wyglądzie odbija się ich wnętrze. Ten dom wyglądał smutno, bo miał wyrzuty sum...
Rozwiń(...) w interesach człowiek projektuje, ale rządzi pieniądz. (s.126).
(...) we Włoszech płacimy sprawiedliwości za milczenie, a we Francji przeciwnie: kiedy gada. (s.40).
Opinie [608]
Niestety zupełnie się w niej nie odnalazłam. Doceniam opowieść, jednak język bardzo się zestarzał.
Pokaż mimo toRewelacyjna książka, świetnie opowiedziana historia.
Pokaż mimo toKsiążka wyższy poziom, wspaniała powieść, dramat, zemsta, i przebaczenie. Polecam wszystkim
Pokaż mimo toWciągająca ze wspaniałym klimatem wyższych sfer XIX wieku.
Pokaż mimo toWspaniała i wciągająca książka! Od historii Edmunda Dantesa nie jest łatwo się oderwać, tak że lekturę czyta się niemal jednym tchem. Książka jest bardzo dobrze zbudowana, gdyż ma wiele wątków, które się w niewymuszony sposób przeplatają. Dzięki temu dostajemy intrygującą powieść, która jednocześnie daje możliwość zajrzenia do ciekawego świata dziewiętnastowiecznego...
więcejJedna z najlepszych książek jakie do tej pory przeczytałam. Trudno porównać ją do innych, pochłania myśli, wprawia w zadumę, otwiera oczy. W momencie gdy skończyłam czytać, poczułam pustkę i smutek, że to już koniec. Doskonała!
Pokaż mimo towybitna, ponadczasowa
Pokaż mimo toWybitna!!!!
Pokaż mimo toWarto wracać do klasyków.