Smak dżemu i masła orzechowego
- Seria z przyprawami
- The Voluptuous Delights of Peanut Butter and Jam
- Smak Słowa
- 2009-11-02
- 2009-11-02
- Małgorzata Trzebiatowska
- wojna dorastanie
Osadzona na tle wojny domowej i umierania kolonii, zachwycająca i mroczna powieść o dorastaniu w Afryce to olśniewający debiut Lauren Liebenberg.
Nyree i Cia O'Callohan mieszkają na dalekiej farmie na wschodzie ówczesnej Rodezji w późnych latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku. W cieniu zwisających pnączy lasu deszczowego Vumba, pod kuratelą dziadka heretyka, przeżywają czarowne dzieciństwo zabarwione afrykańskim pogaństwem, wypaczonym katolicyzmem i tradycją opartą na baśniach braci Grimm. Ich świat rozciąga się do wielkiego ogrodzenia, wzniesionego, by zatrzymać "Terrów", z którymi walczy ich ojciec. Dziewczynki nie mają wielkiego pojęcia o tym, co dzieje się poza ich zakątkiem, do czasu, gdy z zewnętrznego świata przybywa do ich domu "bękart" - osierocony kuzyn Ronin, który na zawsze zatruje ich idyllę...
Bardzo sie ciesze , że całkiem spora grupa czytelników, tak wspaniale wyraża sie o tej cudownej, czarującej i magicznej książce. Rodezja, państwo , którego juz dawno nie ma, pozostały wspomnienia. Te , które napisała o swoim dzieciństwie w tym kraju autorka sa gorzkie , ale tez słodkie, bo pozostał w nich smak dżemu i masła orzechowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Smak dżemu i masła orzechowego" to jedno z tych wspaniałych przypadkowych doświadczeń czytelniczych, z których wychodzę zdrowo poobijany.
Warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna, mroczna i magiczna opowieść, momentami dokuczliwie okrutna; opowieść o dzieciństwie pełnym i beztroskim, skonfrontowanym z czystym, bezrefleksyjnym złem.
Warto.
"Zapachy podobnie jak muzyka mają moc przechowywania wspomnień"
Smutna i piękna to książka. O przemijaniu dawnego porządku świata...
"Zapachy podobnie jak muzyka mają moc przechowywania wspomnień"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść utkana ze wspomnień dzieciństwa spędzonych w Rodezji.Afryka widziana oczami małej dziewczynki. Smaki, zapachy, krajobrazy, które na zawsze pozostały w pamięci...dawne pogańskie wierzenia i dalekie odgłosy wojny...
Smutna i piękna to książka. O przemijaniu dawnego porządku świata...
Wiedziałam, że ta książka jest mroczna. Nie wiedziałam, że nieciekawa.
Wiedziałam, że ta książka jest mroczna. Nie wiedziałam, że nieciekawa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż od pierwszej strony czytałam i myślałam o czym innym. Nie cierpię, gdy książka jest na tyle nudna, że w ogóle nie mogę się na niej skupić. Nawet nie próbuję doczytać jej do końca, gdy w kolejce do czytania czeka tyle wspaniałych, ciekawych, wciągających pozycji :)
Prze... No właśnie prze..co? Przedziwna do tej powieści trochę pasuje, ale nie oddaje wszystkiego, przezabawana - na pewno nie, chociaż momentami można się uśmiechnąć. Przesstraszajaca - o tak !! Trochę tak, wątki z życia Afrykanerów, szorstkość Oupa(dziadek). Odrobinę, przeładowana - o co to , to nie. Może przesłodka, bo przecież narrację prowadzi mała dziewczynka - oo to też nie do końca, bo są tu robaki, choroby, odrobina przemocy, pomieszane jednak ze smakiem dżemu, ciekaością i ufnością do świata. Można by wymieniać i wymieniać, mimo że powieść nie za długa, ale żadne słowo do końca nie określa tej powieści i to jest w niej właśnie genialne. Ciekawa i taka "pomiędzy" spowodowała, że przeczytałam ją jednym tchem. Emocje mi się udzieliły, a w duszy obudził się jakiś tętent Czarnego lądu. Polecam bo jest tu jakaś magia, napięcie i to "coś".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTroszkę smutna ta powieść, ale bardzo się cieszę, że wpadła w moje ręce.
Właściwie to jestem wdzięczna Kalio, bo o u niej na blogu się jej dopatrzylam.
Autorka przedstawiła tu kilka obrazków z życia dorastającej dziewczynki, jej losy dzieją się na tle politycznego tła ówczesnej Afryki Południowej.
Bohaterka powieści ma młodszą siostrę, z którą jest bardzo zżyta.
Obie wierzą w bajkowy świat wróżek i tajemne moce przyrody, odkrywają sekrety rodzinne pozostawione w pamiątkach na strychu.
Dziewczynki znajdują się właściwie tylko pod opieką matki, bo ojciec przebywa często na froncie, a dziadek powoli popada w demencję starczą.
Pozycja warta polecania i na pewno nie "płytka"
Cytaty:
"(...) pasożyty, które włażą w tyłek, to nadal pasożyty, tylko bardziej brązowe" (str. 63)
"(...) a zapachy, podobnie jak muzyka, mają moc przechowywania wspomnień" (str. 112)
"Dorośli pobożnie i szlachetnie wypowiadają się o mądrości przychodzącej wraz z wiekiem i takie tam, ale w rzeczywistości historia starszych osób kończy się na ogół, zanim nadchodzi koniec ich samych i pozostaje im tylko przekazywanie odnowa tych samych starych opowiadań- tylko że ci, których czas właśnie trwa, nie słyszą i nie widzą staruszków, widzimy ich tylko my, ci których czas jeszcze nie nadszedł- aż do chwili gdy książka wreszcie zamyka się na wczorajszej opowieści" (str.126)
"Jest jakaś próżność w poczuciu winy, Patricu, w pielęgnowaniu jej, a w pogardzie dla samego siebie tkwi jakieś kokieteryjne użalanie się nad sobą" (str. 176)
Troszkę smutna ta powieść, ale bardzo się cieszę, że wpadła w moje ręce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaściwie to jestem wdzięczna Kalio, bo o u niej na blogu się jej dopatrzylam.
Bohaterka powieści ma młodszą siostrę, z którą jest bardzo zżyta.
Obie...
Piękna opowieść o dorastaniu, pełna uroku i dziecięcej logiki.
Piękna opowieść o dorastaniu, pełna uroku i dziecięcej logiki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciepła (choć momentami smutna i gorzka) opowieść o siostrzanej miłości i o pełnym magii otaczającym ją świecie.
Bardzo polecam, warto przeczytać!
P.S. Zapraszam: facebook.com/boczytam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam, warto przeczytać!
P.S. Zapraszam: facebook.com/boczytam
Bardzo dobra opowieść o dzieciństwie, dorastaniu czasem zbyt wczesnym. O tym jak kształtuje się nasz światopogląd i o przyjaźni.
Jest w tej książce coś magicznego i w tym można się zakochać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest w tej książce coś magicznego i w tym można się zakochać.
Przez niepokojącą atmosferę i klimat ubiegłego stulecia w starym domu kolonizatorów aż trudno oderwać się od lektury. To jest dopiero magia słów <3