Wojna światów

Okładka książki Wojna światów Herbert George Wells
Okładka książki Wojna światów
Herbert George Wells Wydawnictwo: Vesper Seria: Wells w Vesper fantasy, science fiction
Wells w Vesper

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Inwazja

719 1 155

Książka bardzo mi się podobała.
Mimo, że niezbyt długa posiada całkiem rozbudową fabułę. Mamy tutaj przemierzanie post-apokaliptycznych krajobrazów południowej Anglii, rozwalanie całych miast laserami, a nawet bitwę morską.
Fabuła, mimo, że dzisiaj prezentuje już raczej przestarzały obraz inwazji z kosmosu jest wciąż niezwykle ciekawa.
Dodatkowy plus za drugie dno, skłaniające do przemyśleń. Kolejny manifest Wellsa zaprezentowany w postaci powieści sci-fi.

Książka bardzo mi się podobała.
Dodatkowy plus za drugie dno,...

Klasyka. Warta poznania.

Klasyka. Warta poznania.

To ten klasyk, który niegdyś wzbudził popłoch podczas słuchowiska radiowego. Czy słusznie? Cóż, powiem tak - nawet dzisiaj broni się styl opowiadania historii. Jestem w stanie uwierzyć, że w dobie, gdy fantastyka nie była aż tak popularna, ludzie po usłyszeniu narratora w radio mogli wziąć te słowa na poważnie. Powieść jest napisana w stylu reportażu z przebiegu zdarzeń i mimo oczywistych rozważań fantastycznych, jest dość dokładna. Bardzo ładnie, panie Wells.

Jest to dość krótka książka (e-book miał 172 strony),natomiast nie czyta się jej aż tak łatwo. Tak, jak pisałem, ma charakter reportażu i "blogu", w dodatku dość technicznego. Jest też dość archaiczna pod kątem stylu, ale tutaj akurat trudno spodziewać się czegoś innego - to wszak pozycja z końcówki XIX wieku. Czasem było to męczące, jednak trzeba to przetrwać.

To nie tylko książka o kosmitach, którzy napadli na naszą planetę, ale też o tym, jak ludzie zachowują się (lub mogą zachowywać) w panice, jak tracą zmysły oraz jak działa zachowanie tłumu. Jest też zaskakująco precyzyjna i nawet dzisiaj się broni pod kątem opisu potencjalnej kosmicznej technologii. Oczywiście, niektóre rzeczy trącą myszką, natomiast autor przyłożył się do tego. Wadą natomiast jest to, że w sumie przebieg akcji jest dość spodziewany, a na dodatek tytuły rozdziałów czasami spoilerują to, co się w nich wydarzy.

Myślę, że fani gatunku powinni przeczytać "Wojnę światów", aby docenić ewentualne nawiązania do tej klasycznej pozycji w nowszych dziełach. No i całkiem nieźle buduje napięcie.

więcej Pokaż mimo to

Absolutnie nowatorska. W zasadzie jest to opowiadanie, skupiające się na temacie, nie na akcji. Bardzo doceniam, ale nie zaliczę do ulubionych.

Jak nie jestem fanką gatunku sci fi, tak ta pozycja jest po prostu genialna. Wspaniałe studium zachowania ludzkości wobec sytuacji kryzysowej. Aktualne, aż po dzień dzisiejszy, bo nasze odruchy niewiele się zmieniły.
Książka ponadczasowa, nic dziwnego że zapisała się jako klasyka gatunku. Bardzo podoba mi się, że nie unowocześniono jej na siłę i pozostawiono pewne archaizmy.
Od siebie, polecić mogę również pozycję pod tytułem 'Inwazja Jaszczurów'. Jest równie dobra, a myślę że mniej znana.

więcej Pokaż mimo to

Moje sugestie do autora książki. Wells wspomina że Londyn zamieszkiwało 6 mln osób??? obecnie to jest ponad 8 mln. Ciekawostką jest że w 1900 r. ludność świata była o 78% mniejsza niż obecnie. Wimbledon czy był dzielnicą czy osobnym miastem tego nie wiemy??? bardzo dużo jest ciekawych fragmentów. Wells pisał według mnie o czymś co widział i nie był to najazd żadnych kosmitów. Świetna książka 😊

więcej Pokaż mimo to

Wojna Światów to druga przeczytana przeze mnie książka tego autora. Tym razem Marsjanie przylatują na naszą planetę i zaczynają niszczyć wszystko na swojej drodze. Brytyjczycy podejmują niesamowicie ciężką walkę o przetrwanie. Czy im się uda wyjść z tego cało?

Klasyka gatunku fantastyki. Wielokrotnie odtwarzana, przerabiana czy ekranizowana powieść z końca XIX wieku. Podobno wyemitowana w latach 40-tych jako słuchowisko w amerykańskiej audycji radiowej wzbudziła panikę mieszkańców.

Książka przetłumaczona jest na współczesny język. Wydana jest w twardej oprawie z przepięknymi ilustracjami. Czcionka jest trochę zbyt mała i zwarta. Pomimo tego czyta się ją łatwo i z zainteresowaniem. Autor przekłada sytuacje polityczną na strony swojej powieści. Pokazuje zmagania władzy w obliczu kryzysu, jak najszybciej obrywają osoby postronne, słabe i niemajętne. Nieudolność i dezorganizacja wzbudzają chaos. Tworzą się coraz to nowe teorie spiskowe, nadzieje czy konspirację. Człowiek pozostaje sobie sam sterem i okrętem. Marsjanie nie odpuszczają. Doprowadza to do izolacji poszczególnych jednostek, braku towarów, ogólnej depresji i przekonania o nadchodzącym końcu. Jakoś tak brzmi znajomo... Co więcej i w książce rządy nic nie zrobiły a kryzys rozwiązał się "sam". Serdecznie polecam wszystkim fanom fantastyki.

więcej Pokaż mimo to

Dzisiaj robi na pewno mniejsze wrażenie niż w 1898, ale stawia pytanie wciąż aktualne. Co się stanie, gdy spotkamy mieszkańców innych światów?

Próżno szukać w książce tej "wojny światów" będącej w tytule, bardziej pasowałby "najazd na ziemię". Sięgnęłam bo to "klasyka literatury". Kiedyś była innowacyjna i porywająca. Teraz zestarzała się.

Książka, która się nie starzeje. Uniwersalna opowieść, która mogłaby się rozgrywać nawet współcześnie. Świetnie pokazuje różne zachowania ludzi w obliczu nierozumianego niebezpieczeństwa. Na plus ilustracje w wydaniu.

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać