Dziewczyna z warkoczami
- literatura obyczajowa, romans
- Filia
- 2018-02-15
- 2018-02-15
- adopcja literatura polska odmiana losu poszukiwanie prawdy powieść obyczajowa samobójstwo spotkanie tajemnica
Paulina, studentka pedagogiki, ma dobry, ciepły dom, wspaniałych rodziców i cudownie zapowiadającą się przyszłość. Nie podejrzewa, że najbliżsi skrywają przed nią tajemnicę. Kiedy poznaje starszego od siebie Mikołaja, jej życie zmienia się diametralnie. Przygoda, która miała być tylko przerwą w życiu, staje się całym jej światem. Dziewczyna nie ma pojęcia, że siłą jej uczucia kieruje ktoś, kogo już dawno nie ma na tym świecie.
Kim jest dziewczyna z warkoczami, którą wspomina Mikołaj, rodzice Pauliny i ona sama? Jak mocno pamięć może wpływać na teraźniejszość? I czy kocha się tylko raz?
Piękna opowieść o pamięci, miłości i losie, który chociaż zależy od nas, to został już raz zapisany w gwiazdach. My musimy tylko właściwie odczytywać znaki.
Oficjalne recenzje
Życie nie zawsze przynosi nam to, czego od niego oczekujemy
Marzenia ma każdy z nas. Szczególnie wiele ich mają młodzi ludzie stojący u progu dorosłego życia. Ich plany są często bardzo ambitne. Prym w nich wiodą koncepcje zawodowe i uczuciowe. To całkiem naturalne, że młoda dziewczyna, taka jak główna bohaterka powieści Anny Niemczynow, marzy gdzieś w głębi duszy o wielkiej miłości i tym jedynym mężczyźnie, który zamieszka na zawsze w jej sercu. Umysł w pewnym sensie konkretyzuje tę osobę, ale życie często te wyobrażenia weryfikuje i pisze własny scenariusz. Scenariusz, w którym miłość nie pyta o wiek.
Paulina kończy studia pedagogiczne. Właśnie zdaje ostatni egzamin i przed nią tylko obrona pracy magisterskiej. Dalej są wakacje, podjęcie pierwszej pracy, a może kolejne studia na kierunku stomatologicznym, do czego gorąco namawia ją mama. Paulina w domu bliskiej przyjaciółki Dagmary spotyka gościa jej rodziców. Mężczyznę z przeszłością, który przyjeżdża, by odzyskać kontrolę nad swoim życiem. Między Pauliną a Mikołajem od samego początku iskrzy. Młoda kobieta za nic ma sporą różnicę wieku i coraz bardziej kieruje się sercem i emocjami. Mikołajowi zaś przyjaciółka Dagmary mocno kogoś przypomina. Kogoś, dla kogo kiedyś w przeszłości stracił głowę. Co wyniknie z takiej znajomości? Czy duża różnica wieku stoi na przeszkodzie szczęściu? Czy przeszłość jest w stanie zapanować na tym, co teraz i położyć się cieniem na przyszłości?
By poznać odpowiedzi na te pytania należy przeczytać książkę, która ma piękną, utrzymaną w wiosennej tonacji okładkę i która zawiera w sobie ciekawą, obyczajową historię.
Na pierwszy rzut oka ta lektura może się wydawać niezwykle pogodna, lekka i przyjemna. W jej fabule drzemie wiele życiowej treści i poruszonych zostało dużo trudnych tematów. Przewijający się korowód postaci jest barwny i niejednolity. Każdy z bohaterów ma swoje tajemnice i sekrety. Pozornie wydawać by się mogło, że wszystko może się dobrze ułożyć i mieć beztroski happy end, ale jak to zwykle w życiu bywa na drodze do szczęścia staje przeszłość. Ona wraca jak bumerang i splątuje życiowe ścieżki, komplikuje i miesza. Ta opowieść potwierdza też prawdę, że życie zawsze potrafi zdobyć się na totalną nieprzewidywalność. Ma też moc diametralnie zaskoczyć i zrobić przeróżne niespodzianki. Los lubuje się w weryfikacji naszych planów. Książka niekiedy bywa przewidywalna, ale są momenty, które zaskakują.
„Dziewczyna z warkoczami” to powieść o miłości, przyjaźni i rodzinnych więzach. Czyta się ją szybko, a w trakcie lektury nie brak emocji. Czuć z niej aromat sernika, zapach rodzinnej atmosfery i siłę najgorętszego uczucia, które ma ogromną moc. Z kart lektury bije dobra energia i pozytywny przekaz. Przeczytanie powieści Anny Niemczynow sprawia, że pogodniej spojrzymy na świat i uwierzymy, że nawet najgorszy początek może doprowadzić do dobrego końca.
„Dziewczyna z warkoczami” to powieść dla tych, którzy lubią fabuły skomplikowane rodzinnymi tajemnicami. Jestem pewna, że podbije ona serca pań w każdym wieku, a jej lektura pochłonie i oderwie od szarej rzeczywistości. W trakcie czytania nie zabraknie momentów i do śmiechu i do łez. Lektura idealnie sprawdzi się na wiosenny weekend i czytanie w plenerze.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
PAULINA kończy studia na wydziale pedagogiki. Zastanawia się o rozpoczęciu drugiego kierunku na stomatologii. Ma przytulny dom, wspaniałych, kochających rodziców, 24 lata i piekną przyszłość przed sobą. Często przesiaduje u przyjaciółki Dagmary. Lubi jej rodziców i czuje się tam jak u siebie w domu. Właśnie przyjechał do jej rodziców ich dawno nie widziany przyjaciel Mikołaj. Ma jakieś problemy, jest wykończony, zniechęcony. Chce zostać przez jakiś czas. Naładować baterie, wyluzować się i dojść do siebie. Dagmarę zna od maleńkości, ale ta jej koleżanka to bardzo interesująca osoba. Od razu mu się spodobała. Nie tylko jej uroda, ale też charakter i sposób bycia. Bardzo przypominała jego wielką miłość z dawnych lat.
Dziewczynie też się spodobał. Przystojny, zadbany, mądry. Zawsze podobali jej się starsi mężczyźni. 20 lat różnicy to dużo i mało. Zależy z której strony spojrzeć. Zaczęli się spotykać i bardzo szybko zakochali się w sobie. Niestety jak to w życiu bywa nie wszystko idzie gładko. Są tajemnice sprzed lat - u niej i u niego co skomplikuje wszystko. Czy przezwyciężą wszystkie przeszkody ? Czy są sobie przeznaczeni ?
Wciągająca opowieść o ludzkiej drodze, która chociaż zależy od nas, została już raz zapisana w gwiazdach. My musimy tylko właściwie odczytywać znaki.
Polecam 💚 przeczytaj koniecznie 💚💯
To świetna powieść na lato ☀️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, jak wszystkie Autorki
Ciekawa, jak wszystkie Autorki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo się zawiodłam. Uwielbiam książki Niemczynow, ale ta jest tak nierzeczywista, odklejona , wyuzdana , aż niepasująca do tej autorki. Zaczęłam to skończe, ale jestem zawiedziona bardzo....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWznowienie książki wydanej w 2017 roku
pokazującej miłość ponad ramy wieku.
Paulina lada moment kończy studia z Pedagogiki; powinna cieszyć się z tego powodu. Kobieta staje jednak przed dylematem, rozpoczęcia kolejnych studiów ze Stomatologii; tym samym spełniając marzenie rodziców czy zacząć pracę w przedszkolu. Owy dylemat jest o tyle trudny, gdyż Paula nie jest przekonana do żadnej opcji.
W międzyczasie poznaje Mikołaja; mężczyznę starszego od niej o 20 lat i przyjaciela rodziców jej przyjaciółki.
Ta nieoczywista relacja rozwija się w bardzo szybkim tempie.
Mężczyzna jest oczarowany stylem bycia dziewczyny. Jednocześnie czuje się podobnie jak w młodości, gdy był szaleńczo zakochany w pewnej kobiecie, która nagle zniknęła.
Czy miłość tych dwojga pokonana granice wieku i tajemnic z przeszłości?
Czy idealni rodzice Pauliny mogą skrywać tajemnice łamiąca serce?
Z pewnością książce nie brak tajemnic
i niespodziewanych zdarzeń. Główna bohaterka jest na tyle ciekawą i autentyczną osobą, że dla jednych jej zachowanie może wydawać się infantylne. Tym samym pokazując, że odpowiedni ludzie nie zrażają się tym jacy jesteśmy, tylko doceniają, że w ich towarzystwie możemy czuć swobodnie. Histori Mikołaja pokazuje z kolei, żeby nigdy nie mówić nigdy. Los bywa przewrotny a nasze serce odgrywa kluczową rolę w podejmowanych decyzjach.
Autorka porusza także w książce wątek alkoholizmu i tego jaki wpływ ma na życie dzieci alkoholików i ich bliskich.
,,Dziewczyna z warkoczami" to powieść pełna konfrontacji życia wedle potrzeb i pragnień innych osób a życia po swojemu i kierowaniu się sercem.
Osobiście uważam, że pewne tematy zostały niepotrzebnie rozciągnięte. Wierzę jednak, że autorka miała w tym swój cel.
Książka czyta się bardzo szybko. Idealna lektura na popołudniowe, letnie czytanie na świeżym powietrzu.
Wznowienie książki wydanej w 2017 roku
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo topokazującej miłość ponad ramy wieku.
Historia naprawdę mocno naciągana, główna bohaterka wyidealizowana, przez co nierealna tak jak i niektóre wątki. A miłość bohaterów u mnie wywołuje pewien niesmak. Skusiłam się niektórymi dobrymi opiniami ale naprawdę trudno rekomendować tę pozycję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam .Opowieść o miłości i o tym ,że w życiu wszystko jest możliwe. Książka przepełniona miłością .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd tej właśnie powieści, zaczęłam swoją przygodę z twórczością Anny Niemczynow. Już od dawna słyszałam, że Ania ma niebywały talent pisarski i rzeczywiście tak właśnie jest.
Pochłonięta niebywale ciekawą, bywa trudną ale niezwykle emocjonalną historią, popadałam w zadumę i przemyślenia, które fundowała mi główna bohaterka. Miałam takie poczucie, że w tej książce jest mnóstwo Ani...Wspaniale mi się czytało. Przyniosło mi to niewątpliwie moc zrozumienia w wielu ważnych tematach życiowych. Absorbująca lektura, która zostanie ze mną w pamięci. Czuć tam po prostu miłość. Dziękuję, dziękuję, dziękuję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPochłonięta niebywale ciekawą, bywa trudną ale niezwykle emocjonalną historią, popadałam w zadumę i przemyślenia, które fundowała mi główna bohaterka. Miałam takie poczucie, że w tej książce jest...
Książka jest napisana w lekkim stylu, jednocześnie porusza trudne tematy: adopcji, nieodwzajemnionej miłości. Skłania do refleksji. Polecam. Chętnie sięgnę, po inne książki autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeciutkie czytadło na zimowy wieczór. Paulina odkrywa, że jest dzieckiem z adopcji, i wybucha w niej wściekłość do rodziców adopcyjnych, których nagle uważa za zupełnie obce osoby i nie chce ich znać, zarzuca im kłamstwo, dosłownie para leci z uszu, zaczyna szukać swojej historii. Kochanek matki jest kochankiem córki, to było przegięciem :D a potem wszyscy się kochają czyli żyli długo i szczęśliwie ;)
Leciutkie czytadło na zimowy wieczór. Paulina odkrywa, że jest dzieckiem z adopcji, i wybucha w niej wściekłość do rodziców adopcyjnych, których nagle uważa za zupełnie obce osoby i nie chce ich znać, zarzuca im kłamstwo, dosłownie para leci z uszu, zaczyna szukać swojej historii. Kochanek matki jest kochankiem córki, to było przegięciem :D a potem wszyscy się kochają czyli...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, delikatna, przyjemna i POZYTYWNA.
Lekka, delikatna, przyjemna i POZYTYWNA.