Młyny boże. Zapiski o Kościele i Zagładzie

- Poza serią
- Czarne
- 2018-03-21
- 2018-03-21
- antysemityzm eksterminacja ludności żydowskiej historia II wojny światowej historia Polski Holocaust II wojna światowa korupcja Kościół katolicki literatura faktu nacjonalizm okupacja hitlerowska Polacy przemoc śmierć terror zagłada Żydzi
Wiem doskonale, że Polacy ratowali Żydów w czasie Zagłady. Robiły to także siostry zakonne oraz księża diecezjalni (dawniej mówiło się świeccy) i zakonnicy. Dużo się na ten temat pisze. Ja sam napisałem książkę o pomocy Żydom Ratowanie. Opowieści Polaków i Żydów. Spory rozdział poświęciłem tam ratowaniu w klasztorach. Według danych z 2007 roku wśród Polaków uhonorowanych Medalem Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata są czterdzieści sióstr zakonnych i dwudziestu księży. Na swoich kartkach starałem się jednak notować to, o czym pisze się rzadziej.
Wyjmuję je z pudełka po butach firmy Bradshaw & Lloyd. Angielska firma z tradycjami, działają od końca XIX wieku. Zależy mi na konkretach, nawet na drobiazgach. Nie silę się na bezosobowy chłód czy wyprany z emocji obiektywizm. Przeciwnie — jest to zapis subiektywny, a wybór stronniczy. W końcu to moje pudełko.
Jacek Leociak
- 1 007
Nieduża objętościowo, ale ciężkostrawna. Ciężkostrawna, lecz niezwykle wartościowa. Przypomina, o czym coraz więcej ludzi zapomina, że granica między porządnym człowiekiem a złym nie przebiega wzdłuż podziału między nami a nimi; kimkolwiek są owi my i oni. Ciekawa forma, odmienna od zwykle nadawanch dziełom historycznym, niemniej czyta się to rewelacyjnie. Bo ważne, interesujące, choć smutne i dołujące. Leociak śmiało ląduje obok najlepszych dzieł Mistrzyni Szejnert. Zmusza do myślenia, długiego myślenia. Będzie bolało...
więcej Pokaż mimo toDobra książka przypominająca o (w mojej opinii) nierozliczonych kwestiach związanych z udziałem kościoła katolickiego w Holocauście lub brakiem dostatecznego zaangażowania w jego stłumienie.
Po lekturze tuż po sobie tej pozycji oraz książki traktującej o katolickich szkołach dla rdzennych mieszkańców w Kanadzie, jest mi trudno zrozumieć, dlaczego kościół ma wciąż wśród ludzi takie poparcie i posłuch.
więcej Pokaż mimo toPo lekturze tuż po sobie tej pozycji oraz książki traktującej o katolickich szkołach dla rdzennych mieszkańców w Kanadzie, jest mi trudno zrozumieć, dlaczego kościół ma wciąż wśród...
Daje do myślenia
Daje do myślenia
Pokaż mimo toPrzeczytałem zaraz po "Wiecznym strapieniu" tego samego autora. Podobnie jak tamta, bardzo dobra. Szczery do bólu głos w - często zmanipulowanym, upolitycznionym i zideologizowanym - dyskursie o stosunku Kościoła i katolików do Zagłady. Gorąco polecam tę pozycję, bo otwiera oczy i mówi o tym, o czym się nie mówi.
Pokaż mimo towspaniałe, merytoryczne rozliczenie kościoła z desperackich kłamstw i prób zatajenia jego "wspaniałych" praktyk, które oczywiście ponad pomoc potrzebującym stawiają władzę, wpływy i pieniądze. Lektura obowiązkowa
Pokaż mimo toOtwiera oczy na wiele tajemnic (chociaż może i nie tajemnic) Kościoła. Zrozumiała mimo dosyć naukowego stylu
Pokaż mimo to"Po czynach ich poznacie"- i te czyny właśnie zebrał autor aby pokazać stosunek kościoła i jego członków do grupy osób innego wyznania, które- o zgrozo- nazywane jest czasem przez katolickich przywódców "starszymi braćmi w wierze". 2 tysiące lat szczucia i antysemickiej nagonki odcisnęły piętno w sposób najgorszy z możliwych.
Pokaż mimo toPo znakomitych pracach profesorów Grabowskiego i Engelking dotyczących tematu żydowskiego z II wojny, otrzymujemy równie znakomite dzieło Leociaka. O tyle inne i ciekawe, bo dotyczące relacji na linii Żydzi - Kościół. Pouczająca i zarazem przejmująca lektura. Koniecznie!
Pokaż mimo to,,Młyny Boże”, napisane naukowym stylem, czytało mi się dosyć ciężko, ale była to lektura bardzo rozwijająca i otwierająca mi oczy na wiele rzeczy. Myślę, że choć jest to książka dosyć stronnicza, jak sam autor przyznaje, to udało mu się jednak unikając swego rodzaju generalizacji. Podczas czytania czuć jasny stosunek autora do opisywanych zagadnień, choć jest to często nie przedstawione bezpośrednio, ale skryte za ironią i to właśnie najbardziej spodobało mi się w ,,Młynach Bożych”.
,,Młyny Boże”, napisane naukowym stylem, czytało mi się dosyć ciężko, ale była to lektura bardzo rozwijająca i otwierająca mi oczy na wiele rzeczy. Myślę, że choć jest to książka dosyć stronnicza, jak sam autor przyznaje, to udało mu się jednak unikając swego rodzaju generalizacji. Podczas czytania czuć jasny stosunek autora do opisywanych zagadnień, choć jest to często nie...
więcej Pokaż mimo toMoje ostateczne pożegnanie z kosciołem.
Moje ostateczne pożegnanie z kosciołem.